28 martie 2024
ActualitateNepasarea Ministerului Sanatatii afecteaza copiii / Spitalul de Pediatrie a ramas fara...

Nepasarea Ministerului Sanatatii afecteaza copiii / Spitalul de Pediatrie a ramas fara lapte

Intarzierea nepermis de mult a publicarii Contractului-cadru pe 2008 si a normelor de aplicare a lui a facut ca Spitalul de Pediatrie sa aiba de suferit. Pentru ca a avut acelasi buget ca in decembrie anul trecut, unitatea nu a putut incheia contract cu furnizorii pe noile preturi, cerute de ei. Unii furnizori au renuntat la contractul cu
spitalul. Acesta a ramas fara lapte de vaca. Acum foloseste lapte praf. Unitatea duce lipsa si de cateva medicamente, pe care este nevoita sa le inlocuiasca.

Publicarea cu mare intarziere de catre Ministerul Sanatatii a Contractului-cadru de acordare a asistentei medicale in sistemul asigurarilor de sanatate pe 2008 (la sfarsitul lunii martie), precum si a normeleor de aplicare a lui (la inceputul lui aprilie) se rasfrange in continuare asupra unor spitale. Spitalul de Pediatrie, singurul pentru copii din judet, are si acum de suferit de pe urma acestui fapt. Pentru ca actele normative amintite au aparut foarte tarziu, la randul ei, Casa de Asigurari de Sanatate a putut declansa procedura de negociere a contractelor cu spitalele la jumatatea acestei luni. Incheierea abia la inceputul acestei saptamani a contractului pe 2008 cu Casa de Sanatate dar si decizia furnizorilor de medicamente de a majora pretul lor au facut ca Spitalul de Pediatrie Bacau sa nu se mai poata aproviziona ritmic cu toata gama de produse farmaceutice. aContractarea cu furnizorii se deruleaza foarte greu, deoarece ei doresc majorarea preturilor, in timp ce ministrul Sanatatii a spus ca pana in mai nu se modifica nimic, ne-a declarat doctorita Aurelia Taga, directorul medical al Spitalului de Pediatrie. Din acest motiv si pentru ca pana acum a trebuit sa lucram pe baza actelor aditionale la contractul din 2007, deci am avut lunar acelasi buget ca in decembrie anul trecut, nu am putut declansa procedura de achizitie. S-a prelungit foarte mult perioada cu actele aditionale astfel ca aceasta nu ne-a permis incheierea contractelor cu furnizorii la preturile mai mari, cerute de ei”.

Lipsesc cateva medicamente



Ieri, dintre cele mai importante medicamente, din farmacia spitalului lipseau Cefuroxinul (cefalosporina din generatia a doua) si Hemisuccinatul de hidrocortizon de 25 mg, utilizat in socul anafilactic si insuficienta respiratorie acuta. Din fericire, spitalul are alte medicamente similare, care pot fi utilizate in locul celor mentionate. Dar probleme nu sunt numai cu medicamentele. Intarzierea incheierii contractului cu Casa de Sanatate prin care se stabileste suma alocata spitalului in 2008 din bugetul asigurarilor sociale a facut ca unitatea sa se confrunte cu dificultati si in aprovizionarea cu produsele alimentare necesare. Pentru ca spitalul nu a avut baza legala, evident a refuzat achizitionarea produselor la noile preturi. In consecinta, unii furnizori au renuntat la contractul cu el. Si aceasta s-a intamplat tocmai la produse esentiale. aFirma care ne livra laptele de vaca a renuntat la contractul cu noi, pentru ca a cerut un pret mai mare si noi nu am avut cum sa acceptam, a mai spus directorul medical. Acum folosim lapte praf”.

Buget la limita si in 2008

Din aceasta saptamana, dupa ce a semnat contractul cu Casa de Sanatate, conducerea spitalului a inceput demersurile pentru achizitionarea tuturor produselor necesare. Dar cum trebuie sa se inscrie in sistemul electronic de achizitie publica, procedurile vor dura cel putin doua saptamani. Mai mult decat atat, nici noul buget, pe 2008, nu permite acceptarea unor preturi cine stie ce de mari. aChiar daca pentru anul acesta valoarea contractului cu Casa de Sanatate a crescut cu 30 la suta, suma este la limita”, a conchis doctorita Aurelia Taga. Cum preturile la toate produsele si utilitatile sunt mult mai mari decat anul trecut iar in 2008 personalul din spital va beneficia de majorari salariale considerabile, este de asteptat ca sumele alocate lui sa nu fie acoperitoare.

Scris de Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri