20 aprilie 2024
ActualitateNemulțumiți de înghețarea salariilor, polițiștii au ieșit să protesteze în stradă

Nemulțumiți de înghețarea salariilor, polițiștii au ieșit să protesteze în stradă

Circa 100 de sindicaliști, afiliați Federației PUBLISIND, au protestat, ieri, 13 ianuarie, în fața Prefecturii, în principal, ca semn de nemulțumire față de deciziile guvernanților de a îngheța salariile și pensiile. Protestul face parte din acțiunile sindicale inițiate la nivel național de toate sindicatele bugetaritor afectați de măsurile restrictive privind salariile.

În Bacău, la acțiunea sindicală de ieri, au subscris atât polițiștii membri ai sindicatului Europol, alături de cei de la Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare, cât și membri ai Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, Sindicatului „Dreptatea” Bacău și ai Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari. Protestatarii reclamă, printre altele, atât înghețarea salariilor, neindexarea pensiilor cu valoarea inflației, cât și creșterea salariului minim net cu doar 41 de lei. Sindicatele cer eliminarea inechităților salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor și un salariu minim corelat cu creșterea prețurilor de consum.
Condiții de muncă inumane, în penitenciare: „La pușcărie, muncim pe datorie!”

Înzestrați cu steaguri tricolore, vuvuzele, pancarte și afișe pe foi A4 pe care erau scrise diferite mesaje anti-guvernamentale, protestatarii au înfruntat gradele cu minus din termometre, strigându-și necazul. „Salariile ne-au fost înghețate, în timp ce condițiile de muncă, pe alocuri, sunt inumane, fiind nevoiți să stăm chiar și 13 ore în posturile de pază, fără a fi schimbați și fără a avea apă sau mâncare la noi. Acest guvern a promis una, înainte de alegeri, și acum face cu totul altceva. În plus, dotarea sistemului penitenciar este extrem de precară, autospecialele sunt mai mult decât depășite, șoferii fiind nevoiți să apleze la diferite improvizații”, a punctat liderul local al Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare, Marius Florin Sima. La intervale periodice, printre mesajele rostite de liderul lor, agenții de penitenciare strigau, în cor, „La pușcărie, muncim pe datorie!”, „Muncim pe datorie, rușine să vă fie” și alte lozinci. În plus, din boxele portabile, răsunau, din când în când, fragmente din compozițiile muzicale ale lui Valeriu Sterian „Vino Doamne”, (Să vezi ce-a mai rămas din oameni) sau ale trupei Morometzii „România, trezește-te!”. Mai mult, șoferii care treceau prin fața prefecturii claxonau în semn de solidaritate cu protestatarii, iar după un timp, un pensionar militar le-a împărțit covrigi cumpărați de la simigeria de peste drum, ca o ironie la creșterea cu doar 41 de lei a salariului minim net.



„Domnul Câțu, pentru noi, este Ceaușescu doi”

Mesajele de pe afișe erau mai mult decât grăitoare, toate susținând principala nemulțumire a sindicaliștilor, legată de înghețarea salariilor. „Legea trebuie aplicată, nu încălcată!”, „Câțu, pentru un dolar, îngheață și-un urs polar”, „M.A.I., nu uitați, vrem salarii sau plecați”, „Domnul Câțu, pentru noi, este Ceaușescu doi”, „Salarizarea unitară, pentru voi, e apă chioară”, „Câțu miaună ca mâțu’, dă numai din gură, și banii ni-i fură”, „În campanie, ne dați, după vot, ne înghețați”, Cîțule, tu nici nu știi, cât de mic începi să fii”, „Câțu, lasă-ne pe noi, ia-l pe Orban, să fiți doi”, „V-ați făcut majoritate, noi ne chinuim cu rate”. „Nu cerem majorări salariale! Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv și aprobate în Parlamentul României”, au transmis protestatarii care au solicitat o întâlnire cu prim-ministrului Florin Câțu, pentru soluționarea revendicărilor.

Polițiștii, în lanțuri

Un sindicalist a venit „dotat” cu o momâie, confecționată pe o mătură din paie. În zona unde s-ar fi presupus că ar fi capul era scris „Conducere”, iar mai jos, în dreptul toracelui „Ministerul Afacerilor Interne”. În plus, protestatarul și-a legat de picioare un lanț gros și greu pe care-l trăgea mișcându-se alene prin zona de protest.

„Asta înseamnă că suntem prizonierii incompetenței Guvernului României și, implicit, a Ministerului Afacerilor Interne din care facem parte. Protestăm pentru că Guvernul Cîțu a decis, în miez de noapte, să înghețe salariile bugetarilor. Au încercat, de asemenea, să inducă opiniei publice ideea că noi cerem bani în plus, vrem măriri salariale. Niciodată nu a fost vorba de așa ceva. Vrem doar să respecte promisiunile. Ne-au promis că vor fi eliminate inechitățile salariale din rândul bugetarilor și că, până în 2022, vom ajunge la un anumit salariu. În ianuarie, trebuia să primim un sfert din diferența salarială dintre leafa de acum și cea promisă.

Alte categorii sociale – magistrații, medicii – sunt deja plătiți la nivelul din 2022. Or, polițiștilor le-au fost înghețate salariile încă din 2009, iar aceasta este a doua înghețare”, a declarat Ioan Cănărău, vice-liderul local al polițiștilor afiliați la sindicatul Europol. Federația PUBLISIND numără 35.000 de membri din domeniile administrație publică centrală și locală, asistență socială, poliție și poliție de frontieră, grefă judiciară, penitenciare și probațiune, sport și tineret, finanțe și control financiar, mediu și RA-APPS. Este de așteptat ca protestatarilor de azi să li se alăture și restul bugetarilor nemulțumiți.

„Guvernanții și-au bătut joc de militarii Armatei române. Suntem total discriminați față de pensionarii civili. Lor li s-a mai mărit cât de cât pensiile, așa cum s-a făcut – cu 8 la sută, cu 5 la sută etc. Pensionarilor militari nu li s-a mărit nimic, din 2017. Nici măcar indexarea cu inflația nu s-a făcut. În timpul ăsta, au crescut taxele, impozitele, s-a scumpit viața” – Mircea Lupoșoru, pensionar militar

„Să li se dea, domnule, salariile. Nu vedeți că, până la urmă, asta vrea toată lumea: să aibă cu ce plăti, cu ce cumpăra. E un drept pe care și-l merită toți oamenii, normal” – Veronica Huțu, pensionar

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri