Cand primarul Bacaului pare a nu-si mai gasi de treaba prin municipiu, cu toate ca are o gramada de sinistrati pe cap, case daramate si multi bacauani dorm sub cerul liber, pentru a nu mai aduce in calcul starea deplorabila a drumurilor si a scolilor, isi da cu stangul in dreptul (pe stadion). Atunci cand FCM obtine o victorie, Romeo Stavarache mai trimite cateva adrese de amenintare, ba ca nu mai plateste utilitatile, dupa care instituie echipe control care musai trebuie sa verifice si iar sa verifice ceea ce au verificat periodic institutiile abilitate si nu au gasit nimic ilegal. Prin declaratiile publice, prin comunicate de presa, primarul Bacaului induce in opinia publica ideea ca activitatea clubului de fotbal nu este in regula.
Totul a inceput exact acum un an, la inceputul lui august, dupa o splendida victorie a FCM impotriva echipei din Galati. Trei probleme avea Stavarache in 2004, trei probleme are si in august 2005, dupa o alta victorie de rasunet a echipei bacauane, in dauna Timisoarei.
Una ar fi ca, in opinia dumnealui, FCM foloseste bani publici, iar contribuabilii ar trebui sa stie cum sunt acestia folositi. O a doua problema care nu-i da pace se refera la conditiile contractului incheiat in 1999 intre FCM si Primarie. Si, ultima, ar fi modul in care a administrat clubul spatiile comerciale publice oferite de Primarie.
Oficialii FCM au raspuns punctual la toate aceste nedumeriri inca din august 2004. Luat insa cu trecerea dintr-un partid in altul, cu schimbarile din PNL dar si cu lupta interminabila dintre vechea si actuala conducere a PNL, Stavarache a uitat. Si o ia de la capat.

FCM nu a folosit bani publici

Presedintele clubului, Gheorghe Chivorchian, a declarat, cu actele pe masa, ca aFCM nu a beneficiat niciodata de bani publici, nici sub forma de donatii si nici subventii. Singurele cheltuieli sunt cele cu Centrul de Copii si Juniori si apoi cheltuielile cu stadionul. Atat. Referitor la Contractul incheiat intre Primarie si FCM, lucrurile sunt clare”, spune Chivorchian. aDeoarece stadionul este al Primariei, prin contract se prevede clar ca utilitatile sunt suportate de Primarie (energie electrica, apa, caldura etc). “Acest contract”, afirma presedintele de onoare al clubului, Dumitru Sechelariu, aa fost atacat in numeroase randuri, insa el a rezistat chiar si in fata Curtii Supreme. Deci, este valabil”. Nedumeririi primarului Stavarache cu privire la administrarea de catre FCM Bacau a unor spatii comerciale si a unor terenuri, presedintele clubului bacauan ii raspunde intr-un interviu acordat reporterilor nostri: aSunt doua feluri de spatii. Cele cumparate de club in 2003, cu un pret mai mare cu 5 la suta decat orice alta oferta, la o licitatie, pentru care noi platim Primariei peste 400 de milioane de lei pe luna. Mai sunt apoi terenuri, in Piata Centrala, oferite gratuit, pe care noi am dezvoltat o activitate profitabila. Bacauanii trebuie sa stie adevarul, noi nu beneficiem de bani publici”. Presedintele Gheorghe Chivorchian a facut ieri o observatie de bun simt: aNoi putem fi controlati, inclusiv de reprezentantii CL, o data la o luna sau la doua luni. Suntem verificati de instante financiare centrale si locale si dam un bilant anual extrem de amanuntit. Dar si dl. Stavarache, care a platit utilitatile mai mult de un an, nu a avut nici un fel de probleme la verificarile care i s-au facut, in calitate de functionar public. Nici nu avea cum, pentru ca contractul
de inchiriere a Stadionului Municipal, din 1999, a fost validat de cele mai inalte instante juridice din Romania. In acest context, ramane doar varianta ca dl. Stavarache s-a suparat pe dl. Sechelariu si vrea sa se razbune prin intermediul FCM Bacau”.
Statutul juridic
al FCM

Cu armata de specialisti pe care o are Romeo Stavarache ar fi putut observa ca FCM este constituit ca o asociatie non-profit, pe baza Legii 21/1924 si reorganizat in baza Legii 69/2000 (Legea Sportului), obtinand certificatul de inregistrare sportiva pe 5 decembrie 2001. Si, foarte important, in statut scrie negru pe alb ca asociatia se afla in sprijinul si supravegherea Consiliului Local al municipiului. De asemenea, activitatea financiara este supravegheata si poate fi verificata de Consiliul Local oricand pe baza mandatului unui consilier local desemnat de acesta si care face parte din Consiliul Director. Conducatorii clubului se intreaba si acum de ce acea persoana nu-si intra in atributiuni si Primaria trimite saptamanal adrese peste adrese la club, prin care este somat ba sa achite utilitatile, ba ca ii intrerupe curentul, asa cum s-a intamplat cu spatiile comerciale. Echipa si clubul au acum nevoie de sprijin si de liniste. A inceput campionatul, sunt sperante ca in acest tur FCM sa aiba o comportare buna, pe masura investitiilor si a dragostei cu care este inconjurat”.

Echipa ar putea juca la Onesti
ori in alt oras

Suparat si deranjat de pozitia primarului Stavarache fata de Statutul Clubului, de permanentele sicanari la adresa echipei, in care a investit multi bani, foarte multi, la ultimul meci al FCM pe stadionul municipal, Dumitru Sechelariu a declarat ferm ca actuala atmosfera creata de unii oficiali ai Primariei nu este propice unei activitati competitionale de performanta. aDomnul Stavarache vrea sa aiba control asupra clubului, dar acest lucru nu il poate face decat in baza statutului. Il sfatuiesc pe domnul Stavarache sa-si vada de problemele administrative ale orasului si sa ne lase in pace. Daca, totusi, nu se vrea fotbal la Bacau, voi muta echipa la Onesti, acolo unde vom fi primiti mult mai bine”, a spus ziaristilor presedintele de onoare al FCM. aNu ar fi vorba doar de Onesti si nu as vrea ca aceasta afirmatie sa fie scoasa din context. Poate fi vorba de oricare alt loc din lume, dar numai in conditiile in care Primaria se va inversuna si va scoate, practic, echipa din oras”.

Intentii benefice in declaratii
oficiale

Intr-un comunicat de presa al Primariei, semnat de Romeo Stavarache, se precizeaza clar inca din primul rand: aReafirm faptul ca ne dorim ca FCM Bacau sa devina un club performant iar fotbalul practicat sa fie unul de spectacol, spre incantarea miilor de bacauani care iubesc acest sport. De aceea intelegem sa ne implicam si sa sprijinim cat mai mult acest club. Relatia dintre Primaria municipiului Bacau, Consiliul Local si Clubul FCM trebuie sa fie o relatie bazata pe respect reciproc si, cel mai important, o relatie bazata pe respectarea cadrului legal (…) In intentiile noastre se afla modernizarea Stadionului Municipal prin inlocuirea gazonului, refacera pistei de atletism si acoperirea tribunei B, investitii care insumeaza 1,5 milioane euro si pe care le vom realiza in anul 2006.”

Nici o problema cu contractul
de performanta

Primaria Bacau a incheiat contracte de performanta cu SCM Bacau si Stiinta Bacau (doar sectiile de volei feminin, atletism si badminton). In aceste contracte – benefice, de altfel, pentru sport – finantarea respectivelor grupari este direct proportionala cu rezultatele inregistrate in cadrul competitiilor. aPentru noi, o astfel de problema nu s-a pus in mod practic. Doar intr-o discutie telefonica cu dl. Stavarache s-a ridicat pentru FCM Bacau problema unui contract de performanta. Dar nu ni s-a propus oficial asa ceva, iar din unele ziare aflu ca noi am refuzat contractul! Nu-i adevarat! Cine nu ar dori sa aiba bani in plus, daca reuseste sa fie mai bun? Verificati, insa, daca problema unui contract de performanta a fost pusa oficial in sedinta de CL. Este inca o dovada ca asemenea dialog trebuie purtat fata in fata, nu prin intermediul presei”, a precizat Gheorghe Chivorchian, presedintele FCM Bacau, ieri, la o discutie cu reprezentanti ai mai multor publicatii locale si centrale.

Scris de Gheorghe BALTATESCU, Peter KELMANNPUBLICITATE