25 aprilie 2024
OpiniiEditorialNecalificat sau deținător de stele Michelin?

Necalificat sau deținător de stele Michelin?

Niciodată, dar niciodată de când românii sunt liberi să se exprime, reformarea unui sistem nu a fost bine primită chiar dacă fusese cerută. E rău că au dispărut școlile profesionale, dar e rău și dacă vor fi reînființate. E rău dacă medicii noștri sunt prost plătiți, dar e rău și dacă salariile lor au fost mărite. Rău este dacă se taxează apa pluvială, aerul pe care-l respirăm sau fumul de țigară, dar și dacă guvernul acordă facilități fiscale.

Dreptul de a se exprima oricând, oriunde și despre orice i-a transformat pe români, care oricum nu sunt sobri și tăcuți de felul lor, în experți. M-a mirat foarte tare revolta împotriva deciziei de a mări numărul claselor profesionale, în defavoarea celor de educație teoretică din liceele care au avut puțini elevi sau niciun elev care să fi promovat bacalaureatul.

Nu știu dacă Ecaterina Andronescu este un foarte bun ministru al Educației, dar sigur nu e cel mai slab, în plus are experiență didactică și managerială. De unde vine ideea că doar cei care urmează o facultate sunt deștepți și pot avea o carieră frumoasă? Din realitatea anilor 70, când asta era unică rețetă a succesului. De fapt, și atunci unii șefi de aprozar erau mult mai bogați decât medicii sau inginerii. Școlile profesionale sunt foarte apreciate în Occident, iar de curând au început să fie apreciate și de tinerii noștri, care fac cursuri în Franța și Spania pentru a ajunge somelieri sau bucătari în restaurante cu stele Michelin.

Doar că sindicaliștii care critică măsura anunțată de Andronescu nu i-au întrebat și pe ei. I-au întrebat pe profesori, care, chipurile, ar rămâne fără catedră. Un alt argument al sindicatelor a fost că nu există agenți economici în zonele în care vor funcționa clase profesionale. Și dacă ar fi păstrate clasele de „cultură generală”, pentru sutele de necalificați, cu sau fără bacalaureat, ar exista cerere? Pe de altă parte, școlile profesionale sunt destinate adolescenților, nu adulților care sunt legați de familia lor, de satul lor, în care nu există angajatori. N-ar fi mai bine dacă sindicatele i-ar ajuta pe dascăli să țină pasul cu schimbările de pe piața muncii? Dar despre ce fac sindicatele și liderii lor, altădată.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri