In ultimele doua saptamâni, compania OMV Petrom a scumpit cu 21 de bani motorina comercializata în statiile proprii (cel mai utilizat carburant auto, la noi). Practic, de la sfârsitul lunii ianuarie, pretul motorinei a crescut cu aproape 10 procente, masura care, cel mai probabil, poate fi pusa pe seama cresterii pretul petrolului cu 53 la suta în aceeasi perioada de referinta.

In acelasi timp, majorarea la benzina a fost de 15 bani pe litru. La statia Petrom de pe Milcov, un litru de motorina standard costa acum 4,57 lei, iar unul de benzina obisnuita 4,69 lei (in weekend, intervine ieftinirea cu 3 bani pe litrul de motorina si 6 bani, la benzina, masura valabila pâna pe 15 aprilie). La inceputul anului, notam ca motorina scazuse sub pragul de 4,5 lei, spre bucuria posesorilor de masini.

La acea data, pentru un plin de carburanti, un sofer, achita cu 9-9,5 lei mai putin cu fata de luna decembrie 2015. Acum, insa, pentru aceeasi cantitate cu care se alimenteaza o masina cu motor turbo diesel, un bacauan scoate din buzunar exact cât o facea in decembrie, anul trecut. Practic, in cele doua saptamâni analizate, s-a anulat avantajul reducerii TVA si a ieftinirii petrolului, de la inceputul anului. Sa ne aducem aminte ca, numai ca urmare a reducerii TVA de la 24% la 20%, carburantii auto inregistrasera ieftiniri de 3,22%, respectiv cu 16-19 bani.

PUBLICITATE

Mai mult, la sfârsitul lunii ianuarie, pe pietele internationale s-a înregistrat nivelul minim al ultimilor 13 ani pentru barilul de petrol Brent – 27 de dolari. În prezent, barilul de petrol Brent a ajuns in jur de 41 de dolari. Important de stiut ca ponderea in pretul carburantilor o detin taxele aplicate de stat, respectiv TVA si accize (inclusiv supraacciza de 7 eurocenti) – in total circa 53 la suta.

Supraacciza la carburanti trebuia scoasa la inceputul lui 2016, insa aceasta va ramâne în vigoare pâna la 1 ianuarie 2017. In plus, in tara, masinile cu motorizare turbo diesel sunt cele mai multe, circa doua treimi din autovehiculele înmatriculate utilizând motorina drept carburant, diferenta fiind masini pe benzina sau GPL.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ