19 aprilie 2024
ActualitateNebunia compensatelor/Aglomeratie la medic, cozi in farmacii

Nebunia compensatelor/Aglomeratie la medic, cozi in farmacii

Prescrierea retetelor compensate si gratuite avand la baza nu denumirea de raft a medicamentelor, ca pana acum, ci denumirea comuna internationala (DCI) a substantei active a medicamentului a bulversat intreaga lume medicala, de la medic si farmacist, pana la pacient. Oficial, Casa de Asigurari nu a receptionat mesaje de nemultumire.

Noul sistem de prescriere a medicamentelor gratuite si compensate, introdus la intai august, da mai batai de cap medicilor. Acestia spun ca, de cele mai multe ori, prescrierea unui tratament le ia mai mult timp decat consultatia in sine a pacientului. &#8222Lucram pe trei liste de compensare, ne-a explicat dr. Catalin Andriescu, medic de familie in comuna Stanisesti. Daca trebuie sa prescriem trei medicamente, iar acestea fac parte din liste diferite, trebuie sa completam trei retete, ceea ce ne ia foarte mult timp. In plus, si costurile cresc, pentru ca aceste formulare de retete noi le cumparam. Listele s-au modificat. Sunt 30-40 de medicamente uzuale cu care ne-am obisnuit deja si le gasim usor pe liste, dar alte cateva zeci sunt greu de gasit pentru ca nu stim exact in ce lista sunt cuprinse. Lucram cu liste pe suport de hartie. Am primit si dischete cu noul program, dar nu avem motor de cautare dupa denumire. Ar fi ideal sa le cautam asa, dar programul nu contine si aceasta optiune. Medicamentele sunt trecute in ordinea alfabetica pe liste. E singurul lucru care ne ajuta. Cert este ca aceasta schimbare ne-a ametit pe toti”. In aceste conditii si aglomerarea cabinetelor este inevitabila. &#8222Toate schimbarile dezorienteaza, iar noile prescrieri ne-au ingreunat si mai mult munca, este si parerea dr. Emilian Bibire, medic in Corbasca. Sunt denumiri complicate, in limba latina, pe care nu le putem gresi. Cert este ca toate aceste probleme care ne afecteaza si pe noi, ca medici, dar si pe pacienti, decurg din faptul ca nu exista un sistem unitar in prescrierea si eliberarea medicamentelor”.

Medicamente ieftine, tratament pe masura



Pentru obtinerea medicamentelor dupa noile liste de compensate, asiguratul poate opta pentru produsul de baza (cel mai ieftin), care se vinde la pretul de referinta si este gratuit sau compensat in proportie de 90 sau 50 la suta. Pentru un produs mai scump, el trebuie sa suporte diferenta fata de pretul medicamentului de baza. Medicii mai spun ca ceea ce se intampla acum este bataie de joc fiindca, in mod normal, ar trebui sa prescrie bolnavilor medicamentele care ii pot vindeca mai bine si nu pe cele mai ieftine. &#8222Prescrierea unui medicament dupa DCI nu ne garanteaza calitatea si cantitatea, mai spune dr. Bibire. In acest fel, nu avem control nici asupra tratamentului”.

Biletel prins la reteta

De la intai august este mult mai greu si pentru farmacisti sa faca fata eliberarii retetelor. Fiecare bolnav solicita mai multa atentie si efort din partea farmacistilor. &#8222In programul pe care il avem in calculatoare sunt trecute denumirile comerciale, ne-a declarat o farmacista. Medicii trebuie sa treaca insa pe retete denumirile comune internationale. Ne ia ceva timp sa cautam medicamentele dupa substanta lor activa, dar ne mai ajutam si de carti. Unii bolnavi vin cu reteta, dar si cu un biletel de la medic pe care este specificat medicamentul recomandat. Noul mod de prescriere ne obliga sa fim mai atenti si sa acordam mai mult timp fiecarui pacient. Trebuie sa le prezentam toate medicamentele care contin substanta activa recomandata de medic, atat pe cele romanesti, cat si pe cele straine”.

Declaratii contradictorii la Casa de Asigurari

&#8222Nu avem semnale din teritoriu ca noul sistem de prescriere a medicamentelor compensate ar crea nemultumiri, declara dr. Florina Buzdugan, purtator de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Nu s-au plans nici medicii, nici farmacistii, nici asiguratii. Poate este un pic mai dificil, dar acest sistem a functionat si cu trei ani in urma”. Pe de alta parte, dr. Ileana Tudoran, de pe pozitia de medic sef al CJAS pana astazi, acuza degringolada din sistem. &#8222Ca acum nu a fost niciodata, declara dr. Tudoran. Putem intra lejer in Cartea Recordurilor: in nici o tara din lume nu s-a schimbat modul de prescriere a medicamentelor de cinci ori intr-un an. In loc sa se faca pasi spre redresare nu se reuseste decat bulversarea tuturor celor implicati”.Scris de Roxana NEAGU/ Doina MINCU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri