19 aprilie 2024
OpiniiEditorialNe pleacă tinerii, ne pierdem valorile...

Ne pleacă tinerii, ne pierdem valorile…

Am auzit asta în urmă cu un deceniu, pe vremea premierului Emil Boc, dar și acum, în mandatul Vioricăi Dăncilă, cauza identificată de analiștii amatori fiind, de fiecare dată, proasta guvernare și nivelul scăzut de trai. Tinerii plecau să-și caute norocul departe de casă și când România era o țară rurală, fără universități, bănci și companii industriale, și mai târziu, când se conectase la Europa. Nu toți au și avut noroc, căci viața între străini era grea atunci, poate mai grea decât acum.

Unii au plecat în SUA sau Canada cu speranța că vor trăi mai bine peste ocean, alții în Franța sau Italia din dorința de a studia și de a-și dezvolta personalitatea ori pur și simplu din curiozitate. Exploratori, matematicieni, scriitori, medici au vrut să-și îmbogățească mintea, să cunoască și alte moduri de a trăi și a gândi.

Acum, în secolul XXI, lucrurile stau aproape la fel. Puțini se stabilesc în străinătate din cauză că i-a dezamăgit un partid sau altul. Sunt tineri care pleacă pentru că s-au calificat ca barmani, bucătari, constructori, asistenți medicali și știu că vor fi mai bine remunerați în Londra, Madrid sau Milano decât în Bacău sau Vaslui, dar și alții care au profesii de nișă, mai puțin promovate la noi. O parte dintre ei se întorc acasă și deschid ateliere auto, patiserii sau firme de construcții, investind cu folos banii, dar mai ales experiența dobândită.

Ai noștri își demonstrează priceperea acolo, iar tineri din Marea Britanie, Franța, Olanda vin în România să descopere frumusețea locurilor și tradițiilor noastre. Facem schimb de idei, de experiență și, firește, de gene. Eu nu cred că ar trebui să fim îngroziți că românii încearcă și reușesc să se angajeze în țări din Europa sau de pe alte continente. Dimpotrivă, asta însemnă că acest popor nu s-a ofilit de tot, că nu și-a pierdut îndrăzneala, curiozitatea, vigoarea…

Și mai înseamnă că există șansa ca următoarele generații să fie mai educate și mai înțelepte decât cele de comuniști și postcomuniști, formate în societatea multilateral dezvoltată, care vor să ne prostească și acum înființând partidulețe cărora le dau nume cu semnificație patriotică.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri