Se împlinesc, iată, doi ani de când întreg globul a fost atacat de noul dușman numit coronavirus – Sars Cov 2. Milioane de infectați, milioane de morți. Adevăruri și controverse pe tema tratamentelor, a medicației, prevenției. Pe front au afost aduse argumente și contraargumente, unele au dat buzna peste drepturile fundamentale ale omului, au intrat în joc marile concerne producătoare de medicamente și vaccinuri.

Medicație sau vaccin? Libertate sau sănătate? Politică sau strategie pe termen lung? Mii de specialiști s-au înhămat la această luptă, bine intenționați sau interesați. Câți specialiști, atâtea opinii. Vacciniști – antivacciniști. Cert este că mor oameni în timp ce organismele internaționale și naționale încă ce mai ceartă: ce e bun și ce e rău. Și mor oameni. Informația este distorsionată, contradictorie. Populația este prost informată. Intenționat sau nu. Habar nu are ce-l așteaptă, cu ce va fi tratat.

Nimeni nu-i spune dacă în spitale, în ambulatorii, la domiciliu există medicația corespunzătoare, benefică. Știu, de exemplu, băcăuanii dacă spitalele din județ au la dispoziție antiviralele, anticoagulantele, anticorpii monoclonali, plasma de convalescent, antibioticile, există în spitale Favipiravir, Tocilizumab, Remdesivir, Dexametazonă, paracetamol, Avifavir, Ronapreve, sotrovimab, vitamina C, D, enoxaparină, bamlanivimab, etesevimab, casirivimab, imodevimab. Avem oxigen? Uite, aș vrea să știu! Spunea Raed Arafat că România a primit sprijin și ajutor din partea unor țări prietene mai multe medicamente, sute de mii de doze, mii de doze de anticorpi monoclonali. Știe cineva dacă au ajuns și în Bacău?

A ieșit un reprezentant al DSP să spună, măi oameni buni, nu mai stați acasă până crăpați, veniți urgent la spital, avem tot ce ne trebuie pentru tratamente. Nu, nu știm decât de vaccin. De ce nu merg din timp oamenii în pitale? Nu au încredere. S-a instalat secretomania. Nu știe nimeni ce medicație primește o rudă în spital, nici chiar bolnavul, dacă mai apucă să spună. În loc să mergem cu încredere la medic, la spital, am ajuns să fugim de ele. Și nu noi suntem vinovați.

Revin și întreb, avem în spitalele din Bacău tot ce ne trebuie? Putem primi un răspuns scurt și competent, acoperit de adevăr? Sau, așa cum am auzit prin târg, se fac stocuri. Să fie, să nu trebuiască! Gura lumii păcătoasă.Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE