O mai mare prostie nu am auzit pâna acum. Un individ, postac de serviciu, scrie ca Desteptarea provoaca câinii sa atace persoane prin oras, pentru a avea subiecte pentru ziar. Culmea ignorantei, a unei imense aberatii, in conditiile in care – omul nu stie, dar nici nu se informeaza – in fiecare an sunt muscate de câinii fara stapân, care haladuie, hamesiti de foame, salbaticiti, peste 150 de persoane. Urmarile sunt extrem de grave, pentru victime, pentru buget, pentru moralul bacauanilor, pentru siguranta lor si a copiilor.

Dupa distrugerea economiei, a fabricilor, una dintre cele mai periculoase amenintari la adresa populatiei este invazia câinilor. An de an, numarul lor creste, cu toate asigurarile, a masurilor care – chipurile – ar fi luate de administratia locala. O mare minciuna. Ne scaldam in vorbe goale, purtate mai ales in campaniile electorale: in cel mai scurt timp, vom scapa de câinii comunitari, auzi pe la microfoane, citesti pe afise.

Dupa ce ai pus votul in urna, primarul uita de a doua zi ce a promis, introducând in ecuatie argumente umanitare (!), sunt si câinii fiinte, nu? S-a dat o lege, insa, ca in România, nu are finalitate, este o poveste trista, inregistrata in Monitorul Oficial, timp in care mii de oameni sunt internati in spitale cu rani grave provocate de câini.

Bani, suferinta, nesiguranta. Sunt, se spune, in depozitul municipal, peste 2500 de câini (parca erau, acum doi ani, peste 4000), iar prin oras numarul lor nu-l mai stie nimeni. Haite intregi ataca ziua, zilele trecute, doua femei au fost ranite grav in apropierea Parcului Cancicov (lânga Directia care se ocupa de colectarea lor), una este in spital si necesita operatii chirurgicale pentru refacerea tesuturilor distruse de trei câini.

Sotul uneia dintre ele ne-a sunat la redactie si ne-a spus ca este hotarât sa dea in judecata Primaria si va cere daune materiale imense, plus daune morale. Cred ca este o solutie pentru a trezi administratia ca nu mai este o joaca electorala. Cum sa vii acum sa afirmi, dupa 10 ani de promisiuni, ca, zilnic, se extrag de pe strazi doar 4-5 câini, ca nu avem personal, ca nu sunt masini, ca nu sunt bani etc.

Cred ca a venit timpul ca opinia publica, comunitatile, sa hotarasca ce este de facut, daca oamenii platiti sa aplice legea nu fac nimic, dar absolut nimic.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

13 COMENTARII

 1. Inventivitatea celor care au interes sa perpetueze fenomenul cainilor fara stapan pe strazi este inepuizabila. Felicitari doamnei care isi cere drepturile in instanta.

 2. In primul rand ca nu este nevoie sa provoci cainii de pe domeniul public. Cainele are COMPORTAMENT TERITORIAL (TERRITORIAL BEHAVIOUR, a se cauta pe net), insemnand ca isi va decupa un teritoriu in functie de o sursa stabila de hrana. Orice patrundere in teritoriu a unui om sau animal reprezinta o provocare, la fel cu si pentru noi ar prezenta o provocare prezenta unui strain in locuinta noastra. Problema e ca in timp ce noi facem distinctia dintre domeniul public si cel privat, cainele nu o poate face. Cainii nu ataca pentru ca sunt salbaticiti, ci din contra, pentru ca sunt domesticiti. Rolul cainelui este de a apara un teritoriu, iar atunci cand primeste hrana va apara cu strasnicie locul care ii asigura supravietuirea.

  Referitor la articol trebuie precizat ca legea FUNCTIONEAZA deja in Bucuresti, unde cainii au disparut.

  REPET: LEGEA FUNCTIONEAZA IN BUCURESTI UNDE CAINII AU DISPARUT.

  Cunosc situatia perfect, locuiesc intr-un cartier care inainte de 2013 era puternic afectat de caini. Astazi pot merge cu bicicleta la ore tarzii, fara sa ma tem! Noptile e liniste, urletele infernale care incepeau de la 10 seara pana al 4 dimineata au disparut. Legea e buna, trebuie doar aplicata. Daca nu credeti va invit sa vizitati Bucurestiul.

  Daca se vrea se poate.

  • Legea nu funcționează nici în București… O vizită noaptea pe Splaiul Independenței, între Grozăvești și Spitalul Universitar te va convinge

   • Nicio lege nu functioneaza 100%, dar as spune ca in proportie de 80% functioneaza pe Bucuresti. Si stiu ce spun cand vad diferenta dintre 2013 si 2015. Stiu pentru ca am trait intr-un cartier puternic afectat de caini.

    Da, cu siguranta ca 20% mai exista si in Bucuresti, dar diferenta e majora.

 3. In afara de serviciile de ecarisaj exista si autoritati care vegheza la sanatatea spatiului public. Daca spatiul public e transformat in cos de gunoi, daca exista munti de fecale si miros de urina, cutii de cartoni sau custi atunci aceste autoritati pot da amenzi drastice. Aflati cine se ocupa cu supravegherea normelor de igiena si apelati cu incredere si perseverenta. Mai ales perseverenta.

  Spatiul public NU ESTE COSUL DE GUNOI AL NIMANUI!

  FAPTUL CA UN ANIMAL SE AFLA PE DOMENIUL PUBLIC NU-TI DA SI DREPTUL SA-L HRANESTI PE DOMENIUL PUBLIC!

 4. Cica nu sunt bani. Pai sa se faca bani. Cei care confunda spatiul public cu o crescatorie persoanala sa plateasca amenzi. Repetate, ca pentru transformarea spatiului public in veceu pentru animale se platesc amenzi. Pentru fecale, pentru mirosuri, pentru resturi alimenatare. Mai precis se platesc amenzi pentru mizerie. Asa se strang si bani.

 5. Actul in sine de a hrani un animal nu este interzis de lege, insa sunt interzise urmarile sale, daca acestea exista, cum ar fi:

  – producerea pericolului social prin stimularea comportamentului teritorial al animalului. Aici intra atat agresiunea fizica (alergat, muscat) cat si psihica (ti-e teama sa mergi pe strada).

  – pericolul la adresa sanatatii publice (mirosuri, fecale, urina, par etc.)

  E ca si cu muzica. Nimeni nu-ti poate interzice sa asculti muzica, dar daca muzica pe care o asculti are urmari (deranjeaza, oamenii nu pot dormi etc.) atunci esti tras la raspundere. Politie, autoritati care se ocupa de igiena publica etc. Daca nu se poate cu ecarisajul sa se incerce si cu restul. Suntem un stat civilizat, avem legi. Trebuie doar sa ne folosim de ele.

 6. A plange pe FB nu rezolva problema, ci trebuie luat atitudine legal si responsabil. Aveti urmatoarele drepturi:

  – dreptul la integritate fizica (de a nu fi muscati)
  – dreptul la integritate psihica (de a nu circula cu teama pe domeniul public)
  – dreptul la un mediu sanatos (de a nu inhala miros de urina sau de fecale)

  Pentru toate aceste drepturi exista si legi aferente. In mare parte ele nu se pun in miscare singure, ci prin semnalarea autoritatilor. Primul pas ar fi sa va informati cum se poate face acest lucru, ce presupune si care sunt autoritatile care va pot ajuta. Tot aceste autoritati va pot indruma pentru rezolvarea problemei. Poate ca nu sunt bani pentru serviciile de ecarisaj, dar atunci cereti-va celelalte drepturi. In definitiv animalele nu stau intr-un loc decat daca sunt crescute acolo, daca exista o sursa de hrana.

  Este dreptul vostru de a beneficia de un mediu curat si sanatos. Legi exista, trebuie sa existe doar perseverenta.

 7. Am trecut recent pe strada Miorita si am ramas placut surprins de cum arata spatiile dintre blocuri.Au disparut asa zisele gradin amenajate de unii proprietari si au aparut alei iluminate si vegetatie adecvata.Concluzia este ca daca se vrea se poate !!! Legea trebuie aplicata cu fermitate in folosul populatie !La fel trebuie procedat si cu cainii comunitari.

 8. Exista Politia Locala! Cu ce se ocupa? Sau cu ce ar trebui sa se ocupe? Nu cumva cu protectia cetateanului, cu amendarea mitocanilor si toapelor care arunca hartii si ambalaje pe jos, cu arestarea celor care vand tigari si telefoane furate in Piata Centrala, cu amendarea celor care hranesc cainii comunitari; n-am vazut prea multi asemenea politisti strabatand Parcul Cancicov si luand masuri! Daca e inutila atunci sa o desfiintam! De ce sa platim niste salarii din bani publici degeaba?!

  • Din cate stiu – si s-ar putea sa gresesc – unele legi se pun in miscare pe baza unor plangeri prealabile. Daca te deranjeaza ceva, te plangi. Daca nu te plangi, insamna ca nu te deranjeaza. Prea asteptam sa ni se dea cu lingurita.

LĂSAȚI UN MESAJ