20 aprilie 2024
OpiniiSihăstriile labirintuluiNe-a dăruit norocul un bestseller istoric

Ne-a dăruit norocul un bestseller istoric

Manuscrisul „Micului Prinț” al lui Antoine de Saint-Exupéry, care nu a fost prezentat niciodată în Franța, va fi expus la Paris, din februarie până în iunie 2022, la Palatului Luvru, în cadrul e expoziției „Întâlnirea cu Micul Prinț”. Va fi aici un adevărat pelerinaj al iubitorilor de spirit. O carte tradusă în peste 270 de limbi.

Parcă-l și aud pe Micul Prinț șoptind… ,,Dragostea adevărată începe acolo unde nu se așteaptă nimic în schimb”. ,,Într-o zi am privit soarele apunând de 44 de ori… Știi… când suntem foarte triști, iubim apusurile”… ,,Acesta e secretul meu. E destul de simplu. Vedem clar numai cu inima”… Există în lume culturi, civilizații care-și adoră/ respectă valorile. Irlandezii, de pildă, au impus Bloomsday, în cinstea lui James Joyce, un festival seducător care are loc în toată lumea, pe 16 iunie. Americanii sărbătoresc, tot anual, ,,Zilele Hemingway”, în Key West, Florida, cu un fast de excepție, cu o bucurie de nedescris… Etc. La noi…

La noi, evenimentul literar al anului care stă să plece se află sub semnul succesului literar al celebrului interlop Nuțu Cămătaru, al cărui condei este consiliat de un actor, Codin Maticiuc. ,,Dresor de lei și de fraieri”, cartea acestora, s-a vândut în doar două zile întrecând toate recordurile scriitorilor români în vogă: în 15 000 de exemplare. Teascurile tipografiei trudesc acum la tipărirea a încă 30 000 de exemplare. 2 000 de exemplare a fost, din câte știm, tirajul cel mai mare al unei cărți semnate în zilele noastre de un scriitor român. Recordurile sunt însă făcute pentru a doborî recorduri…



Lectura ,,Dresorului de lei și de fraieri” nu solicită, nota bene, tehnici hermeneutice sofisticate rupte din discursurilor unor Umberto Eco, Friedrich Schleiermacher, Dilthey, Martin Heidegger, Hans-Georg Gadamer, Paul Ricœur, Karl-Otto Apel sau Andrés Ortiz-Osés. Ne-a fost dăruită o carte grozavă: poate fi citită mai ușor decât ,,Sportul popular”. Acțiunea este plasată în inocentul univers interlop românesc. Personajele principale, precum Adrian Năstase, Gigi Becali, Marian Vanghelie, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea nu sunt evadate din ficțional. Cunoscând asprimea privirii lui Mircea Eliade, care e foc și pară atunci când nu sunt și personaje principale feminine în țesătura unei scriituri, celebrul narator (…,,mă cunosc și pietrele de pe stradă”) ni le oferă pe Monica Gabor și Nicoleta Luciu, spirite truditoare aflate pe calea mântuirii știute.

Unele personagii nuțcămătărești, precum Adrian Năstase, Gigi Becali sau Marian Vanghelie, vor, într-o manieră postmodernistă, desigur, să evadeze din bestseller. Naratorul zice, de pildă, că, pe când se afla în vizită de lucru la Jilava, un alt truditor al cunoscutei instituții, Adrian Năstase, i-ar fi solicitat un fel de audiență, pentru o mărturisire grabnică. Sincer, m-a lovit un fior hermeneutic rar în fața acestei solicitări. Am crezut că ne aflăm în fața variantei celebrei spovedanii a demonului Stavroghin în chilia călugărului Tihon. N-a fost să fie, căci Adrian Năstase, realul, zice că nu-și aduce aminte despre această spovedanie. Interesant, ca orice personaj de carte celebră, nu neagă episodul; acuză hachițele amneziei.

Nuțu Cămătaru nu se va odihni însă în acest prim succes. Vrea un nou standard al afirmării. În lumea academică se zvonește că acesta are în pregătire avansată un nou bestseller: ,,Proceduri rapide de recuperare a creanțelor”. Este de așteptat ca, în curând, să fie invitat, ca titular de drept, în Uniunea Scriitorilor și Academia Română. Se mai zvonește că va inaugura cât de curând o surioară de cruce a Academiei Naționale de Informații – Academia Națională de Strategii Interlope –, pe care, desigur, toți politicienii o vor dori în CV.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri