27 iulie 2024
Actualitate„Natura: sală de clasă” - proiect de educație incluzivă prin tehnologie digitală...

„Natura: sală de clasă” – proiect de educație incluzivă prin tehnologie digitală și ateliere senzoriale

Asociația Club Sportiv Tandem Arena și Fundația Orange au lansat la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unui eveniment găzduit de Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, proiectul „Natura: sală de clasă” dedicat copiilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere, integrați în școli speciale sau în învățământul de masă.

„Natura: Sală de clasă” este un proiect ce oferă copiilor cu deficiențe de vedere, acces la materiale de studiu digitale și tactile, adaptate nevoilor și capacității lor de înțelegere prin intermediul platformei multisenzoriale www.idea-isa.ro. Implementat la nivel național în cele mai importante 7 școli speciale dedicate, proiectul face parte din conceptul educație alternativă incluzivă Educatedra, lansat în 2020 de Asociația Club Sportiv Tandem Arena.
20 de lecții interactive despre plante și animale din fauna și flora națională au fost documentate în cadrul proiectului.



Create împreună cu muzeografii bacăuani, specialiști în botanică și zoologie, acestea vor fi disponibile gratuit pe platforma www.idea-isa.ro.
Materialele combină texte cu caractere variabile, fișiere audio-video cu conținut educațional și planșe tactile cu ilustrații în relief. Astfel, cu ajutorul tehnologiei, copiii pot învăța interactiv, bazat pe experiențe auditive și tactile, fapt care îi ajută să exploreze și să înțeleagă mai ușor lumea înconjurătoare.

Caravana de ateliere „Natura: sală de clasă”, organizată în parteneriat cu Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, Muzeul Zoologic al Universității Babeș Bolyai din Cluj și Muzeul Național de Științe ale Naturii „Grigore Antipa” din București este a doua componentă practică din proiect. Astfel, pentru membrii comunităților de copii cu deficiențe de vedere din Bucuresti, Buzău, Bacău, Cluj Napoca și Târgu Frumos, lecțiile de botanică și zoologie sunt interactive și experiențiale iar copiii fac cunoștință cu plante din flora națională: ghiocel, afin, tisă sau animale din fauna României: rădașcă, pelican sau lup.
„Natura: sală de clasă” este al patrulea proiect al asociației Tandem Arena, finanțat în ultimii 7 ani de Fundația Orange. În prezent, pe lângă lecțiile de botanică și zoologie de pe platforma www.idea-isa.ro sunt disponibile și 232 de materiale accesibilizate despre istoria românilor, 10 lecții de ornitologie dedicate păsărilor, 15 lecții de fizică, chimie și astronomie, toate dezvoltate în cadrul proiectelor finanțate anterior prin programul „Lumea prin Culoare și Sunet” de către Fundația Orange.

Gabriela Gurău, Manager al Muzeului de Științe ale Naturii Bacău, gazda primului atelier senzorial din cadrul acestui proiect, a declarat: „Anul trecut expozițiile Muzeului de Științele Naturii Bacău au fost completate cu ghiduri audio şi mimico-gestuale care facilitează accesul la cunoaștere pentru cele cca 15.000 persoane cu deficienţe de văz şi auz din judeţul Bacău şi judeţele limitrofe. Personalul instituției a acumulat cunoștințe și deprinderi care asigură interacțiunea mult mai facilă cu vizitatorii atipici, atât pe parcursul vizitelor, cât și în cadrul workshop-urilor dedicate. Invităm publicul interesat să viziteze și să descopere accesibilizările realizate în expoziţiile noastre, mai ales pe cele din Sera de plante ornamentale şi din Grădina Senzorială.”



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri