20 aprilie 2024
CulturăMUZICIENI DE PRESTIGIU

MUZICIENI DE PRESTIGIU

George Hariton este un muzician complex. Un foarte bun instrumentist, fagotist solist la Filarmonica Moldova din Iași, cu o apetență deosebită pentru muzica de cameră, cântă de 18 ani cu Trio Arsis și de 17 cu Cvartetul Fagotissimo. Atras de dirijat, a studiat cu maeștrii Dumitru Goia și Ovidiu Bălan și, cu o tenacitate uluitoare a ars etapele, ajungând să dirijeze, cu succes, în programe diverse și solicitante, orchestrele Filarmonicilor din Bacău, Iași, Botoșani, Vidin și propria sa orchestră, Camerata Anima. Organizează “Zilele Fou de Basson în România”, participă la conferințe și cursuri de master, este doctorand la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași și participă în juriile unor importante competiții muzicale, cea mai recentă fiind la a XXV-a ediție a Concursului Internațional „Emanuel Elenescu” de la Piatra Neamț.

În perioada în care studia la Conservatorul din Paris cu Gabriel Fauré, Maurice Ravel compune în 1899 Pavana pentru o infantă defunctă pentru pian, lucrare pe care o va orchestra în 1910. Pavana – un dans vechi, solemn, cu caracter majestuos – o regăsim în suita preclasică, dar și în Suita op. 10 de George Enescu.

Burlesca de Richard Strauss este un opus de mare profunzime, care a devenit piesă de rezistență în repertoriul pianiștilor. În această seară o vom audia cu Denis Ivanov, un
virtuoz născut la St. Petersburg, format la școala rusă. La 24 de ani, după ce obține Premiul de Stat în Rusia, pleacă în Germania la Conservatorul Național Superior «Carl Maria von Weber» din Dresda.



Se perfecționează la cursuri de master cu maeștrii: S. Perticaroli și Léa-Yoanna Adam și începe cariera fulminantă ca solist concertist în Europa. A câștigat concursuri internaționale de prestigiu: Rubinstein, Șostakovici, Rahmaninov. A primit Premiul Special la Concursul Flame și cel al editurilor Schott la Paris. Membru activ al Academie des artistes musiciens din 2008. Activează ca acompaniator al cântăreților lirici și participă cu diverse ansambluri camerale la concerte în Germania, Austria, Elveția și Belgia.

Pentru finalul simfonicului de astăzi George Hariton propune o capodoperă a literaturii muzicale universale: Simfonia a IV-a, Romantica lui Anton Bruckner.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri