Un cadou nesperat pentru publicul meloman, în prag de sărbători. Cântă în Bacău pianistul Daniel Goiţi. În septembrie concerta la Sala Parlamentului din Palatul Justiţiei de la Besançon, unde era omagiat Dinu Lipatti la centenarul naşterii.

Trei pianişti români au susţinut recitaluri cu lucrări pe care Lipatti le interpretase acolo, în ultimul său recital, cel din 1950. Daniel Goiţi a adus Partita nr.1 de Johann Sebastian Bach – compozitor pe care Lipatti l-a divinizat, lucrări de Skriabin, Rahmaninov şi Enescu.

Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, unde este şef de catedră pian – orgă şi profesor universitar doctor, se dedică acum studenţilor săi, împărtăşind cu ei experienţa dobândită la Academia de Arte din Berlin. Muzician cu o carieră solistică de excepţie: a câştigat Premiul I la Concursul Enescu în 1991 şi la Concursul Internaţional „Arthur Schnabell” Berlin, 1995 – cu recitaluri şi concerte mult apreciate, în Grecia, Austria, Republica Moldova, Franţa, Ungaria, Germania, Marea Britanie şi SUA, cu cel mai recent turneu, realizat în colaborare cu violoncelistul Răzvan Suma sub genericul „Vă place Beethoven?”, Daniel Goiţi ne va delecta cu Concertul nr.1 în Mi bemol Major de Franz Liszt.

Dirijorul serii, Seitaro Ishikawa, a câştigat anul trecut premiul II la prima ediţie a Concursului de dirijat Mendelssohn Bartholdy, concurs organizat la Salonic de directorul orchestrei simfonice, Diamantis Panagiotis, dedicat solistului, concert maestrului şi dirijorului Kosmas Galileas. Seitaro a făcut o foarte bună impresie; el dirijează frecvent orchestra japoneză, din Germania, Grecia şi a fost invitat la Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare. Pentru Bacău, a ales Uvertura “Visul unei nopţi de vară” a lui Mendelssohn, Dansurile din Galanta de Kodaly şi Simfonia “Mathis der Maler” de Paul Hindemith.

Sâmbătă, veniţi la Teatrul de Vară să o ascultaţi pe soprana Gabriela Iştoc, acompaniată de orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” dirijată de Ovidiu Bălan, unde vă veţi întâlni cu Omul de zăpadă!

Ozana Kalmuski Zarea

Alte articole