1 mai 2024
OpiniiEditorialMurdar și abject!

Murdar și abject!

Folosesc adjectivele din titlu pentru a defini modul în care „comentatorii” (de ocazie, dar furibunzi!) și postacii de savantlâcuri au mai găsit un subiect de atac pe rețelele de socializare: pericolele din Recensământul Populației și Locuințelor (RPL), aflat chiar în această perioadă în derulare în varianta online (abia din 16 mai și în stil clasic, cu recenzorul și chestionarul de recensământ în față pentru cei care încă nu dibuiesc avantajele internetului).

Postacii susțin că mai ales varianta pe internet e de-a dreptul periculoasă, că te lasă în pielea goală din punct de vedere identitar, adică al datelor despre propria persoană și despre ceea de deții (ignorând cunoscutele reguli GDPR).

Cârcotașii de serviciu au pornit de la ceea ce, e drept, poate să doară: eventuala amendă de 5.000 de lei dacă refuzi recenzarea. Ca și cum un recensământ ar fi o bagatelă, nu o acțiune strict necesară pentru a ști câți și cum mai suntem în această țară și pe unde mai locuim. De ce să declari dacă ai mai multe case sau câte camere are casa ori apartamentul tău, câți mai locuiesc acolo și în ce calitate? Însă contestațiile sunt chiar mai multe (pomenesc și de „obligativitatea de a spune dacă ai bani în bănci, unde și câți ai – de exemplu!!!), dar toate sunt doar mari gogomănii ale unor oameni care sunt numiți, pe drept, „lipsiți de onestitate, ticăloși, maeștri în dezinformare”. Iar cei care îi dau de gol arată că ceea ce susțin postacii nu sunt decât „o înșiruire de neadevăruri flagrante, viclean și perfid prezentate”.

De fapt, în RPL nu se înregistrează venituri ale populației, conturi bancare. Se înregistrează locuințele, precum la toate recensămintele din Europa, acestea fiind o parte importantă a bogăției naționale, care trebuie cunoscută. Și ceea ce contează, prioritar, este și dotarea locuinței cu echipamente electrocasnice, cu sistemele de încălzire, alimentarea cu gaze, cu apă, sistemul de canalizare și alte dotări.

Datele recenzate nu ajung la nicio autoritate fiscală, bancară, financiară, sanitară, administrativă, electorală sau politică. Formularul electronic devine imediat anonim, iar CNP-urile „… sunt înlocuite, printr-un proces ireversibil, în urma recenzării de coduri generate în scop statistic (identificatori statistici unici) pentru a elimina complet posibilitatea identificării persoanelor recenzate”.

Pentru a nu mai spune că varianta online este și la îndemâna românilor aflați peste hotare și cred că acesta este, pentru prima oară, un mare câștig.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri