25 mai 2024
HomeActualitateMurala Bacovia este acum completă. Un al doilea zid a fost pictat...

Murala Bacovia este acum completă. Un al doilea zid a fost pictat pentru a întregi imaginea

Festivalul Național George Bacovia, cunoscut sub numele de Bac-Fest, a adus în lumina reflectoarelor o experiență culturală unică, ce a captat atenția atât a locuitorilor Bacăului, cât și a iubitorilor de artă din întreaga țară. Evenimentul a îmbinat magistral arta murală și tehnologia realității augmentate pentru a aduce un omagiu unuia dintre cei mai iconici poeți români din perspectiva generației actuale.

Principalul punct de atracție al festivalului a fost o imensă pictură murală, realizată de artistul Bogdan Scutaru, stabilit în Danemarca. Această operă de artă impresionantă îl înfățișează pe poetul George Bacovia la masa de studiu, într-un cadru în care cărțile și simbolurile pasiunilor sale pentru desen și muzică se îmbină armonios. Cu o privire melancolică îndreptată spre orizont și un zâmbet abia perceptibil, Bacovia devine, astfel, o prezență vibrantă în peisajul cultural al orașului Bacău.Un element central al picturii murale este un monolit cubic din plumb care pare să leviteze în odaie, sugerând o idee de apăsare și invitând privitorii la reflecții profunde asupra existenței umane. Această reinterpretare modernă a lui Bacovia, ilustrată în mod strălucitor de Bogdan Scutaru, evocă și iconica scenă din “2001: A Space Odyssey”, lăsându-ne să medităm asupra semnificațiilor profunde ale vieții.

Dar Bac-Fest nu s-a oprit aici. Organizatorii au adus tehnologia în mijlocul artei cu ajutorul aplicației mobile ArtLink. Acest lucru permite vizitatorilor să descopere și să interacționeze cu opera de artă murală într-un mod inovator, experimentând realitatea augmentată și descoperind versuri și simboluri ascunse în pictură.

Lucrarea de artă monumentală, însumând o suprafață de 125 mp, a fost implementată cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău și sub coordonarea Bibliotecii Județene “Costache Sturdza”. Aceasta nu doar sărbătorește moștenirea lui George Bacovia, ci și aduce în prim-plan identitatea culturală a Bacăului și influența sa asupra literaturii românești.

“Cu voi”, acest omagiu artistic adus lui George Bacovia, îi atrage pe vizitatori în lumea sa poetică și în inima Bacăului de altădată, oferind o experiență de neuitat și consolidând moștenirea acestui poet remarcabil. Bac-Fest a dovedit că arta și tehnologia pot converge într-un mod fascinant pentru a conecta generațiile și a celebra cultura românească într-un mod cu adevărat inovator.

Organizatorii evenimentului au exprimat recunoștința lor față de toți cei implicați în acest proiect de vis, care a adus împreună arta, tehnologia și moștenirea culturală într-un mod captivant și inspirat.

Alte titluri
Alte titluri

O privire în trecut: Slănic Moldova în 1943

În mijlocul tumultuoșilor ani '40, România, asemenea multor țări...

Campionatul Național de Qwan Ki Do pentru Juniori, Seniori și Veterani

Juniorii cu vârsta între 16 și 17 ani, seniorii...

Oneșteanca Mihaela Cambei, confirmată pentru Jocurile Olimpice Paris 2024

România și-a confirmat prezența la Jocurile Olimpice de la...

O afacere de milioane. De euro

Într-o lume a afacerilor, unde curajul și inovația sunt...

Ultimele știri