Ecologizarea muntelui de fosfogips de la AMURCO s-a dovedit un fiasco. Halda a fost preluata în decembrie 2011 în proprietatea municipiului Bacau, în urma unei donatii facute de AMURCO si acceptate de catre Consiliul Local Bacau. Proiectul de ecologizare nu s-a mai realizat, iar orasul s-a procopsit cu o problema de mediu de mari proportii care afecteaza, zi de zi, populatia. Asta în conditiile în care obligatia ecologizarii muntelui radioactiv revenea agentului economic privat, nu municipiului Bacau.

Cazul ecologizarii haldei de fosfogips a facut obiectul unei întregi editii a îndragitei emisiuni „România, te iubesc”, difuzata duminica de postul PRO TV. Reporterii au descoperit ca, beneficiind de complicitatea conducerii Primariei Bacau, dar si de implicarea unor functionari corupti din cadrul Ministerului Mediului, societatea AMURCO, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, a pasat problema muntelui radioactiv în curtea municipalitatii bacauane.

Societatea lui Niculae, astazi intrata în insolventa, alaturi de întregul grup InterAgro, a împuscat doi iepuri dintr-un foc: a obtinut avizele de mediu pentru a functiona o perioada de timp, fara a se achita de obligatia ecologizarii haldei de fosfogips, respectiv a scapat de aceasta problema presanta, aruncând pisica în curtea Primariei Bacau si a Consiliului Local dominat de majoritatea PNL.
Esecul proiectului de ecologizare, care nu a mai fost eligibil pe finantare cu fonduri europene, a compromis, în buna masura, si proiectul de modernizare a Insulei de Agrement, în conditiile în care mâlul rezultat din dragarea râului Bistrita ar fi trebuit depozitat pe muntele de fosfogips, în vederea ecologizarii lui (solutie promovata, intens de primarul Romeo Stavarache si liberalii din Consiliul Local).

PUBLICITATE

Necula„Era un proiect sortit esecului de la bun început, mai ales sub aspect tehnic. Administratia PNL a reusit, însa, sa mute în curtea Bacaului o problema grava de mediu, care din punctul meu de vedere si al legii tinea de un agent economic privat, respectiv ecologizarea haldei. Aceasta era o obligatie expres prevazuta de contractul de privatizare al fostului CIC. Complicitatea conducerii administratiei locale din ultimii 10-12 ani ne-a adus în punctul în care orasul are o înca problema grava”, a declarat deputatul Cosmin Necula.

Acesta a aratat ca solutia de ecologizare a haldei ar putea veni de la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau unde – a afirmat Necula – sunt specialisti capabili sa dezvolte mai multe variante de lucru privitoare la acest subiect. ,,Cred ca singura solutie capabila sa ne fereasca de o posibila obligatie de a ramâne cu halda radioactiva în proprietatea municipiului si de eventuale obligatii de plata impuse de UE este instanta penala, fapt pentru care este obligatorie o plângere penala în urma careia instanta sa constate nulitatea donatiilor otravite pe care le-a acceptat Bacaul din cauza decidentilor politici iresponsabili”, a conchis deputatul Cosmin Necula.

luchian2

Dragos Luchian, candidatul PNL, arata ca „intentia a fost una buna, aceea de a face decolmatarea Insulei de Agrement, iar namolul rezultat sa fie folosit pentru a ecologiza halda. La momentul proiectului de hotarâre am prevazut ca acceptam donatia, fara obligatiile de mediu si doar daca se va implementa proiectul cu fonduri europene. In plus, cofinantarea si cheltuielile neeligibile cadeau in sarcina Amurco. In 2012, am plecat din Primarie, dar am aflat ca pe tot parcursul anului 2013 s-a purtat o corespondenta cu Ministerul Mediului, iar acesta a insistat ca din urmatorul act de acceptare a donatiei sa dispara prevederea cu obligatiile de mediu. Apoi, primaria a fost informata ca nu se vor aloca fondurile promise. Vinovatii trebuie cautati mai departe, la minister.”

scripat
Contactat telefonic, Constantin Scripat, fost prefect, candidat Miscarea Populara, cel de la care a plecat initiativa predarii haldei catre municipalitate a comentat ca: „indiferent a cui este, problema ramâne a bacauanilor. Ce s-a intâmplat de la nivel local, mai sus, sunt chestiuni colaterale. Bacaul trebuie sa scape de halda si nu cred ca asta se va intâmpla daca ramâne in sarcina lui Niculae. Stiu ca un intreprinzator are chiar o idee de a folosi acel munte, eu il sustin si cred ca trebuie facut ceva. Este o pata neagra pentru toata România.”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

    • Bai Sandule, ce nota ai avut la gramatica ? Se scrie “mai vreti”, ” mai vrei” , ” mai vor” , nu asa cum ai scris tu, “filosofule” din fundul gropii de gunoi a inculturii !

  1. Luchian minte de ingheata apele! Cand s a aprobat donatia si ulterior , cand s a modificat contractul initial, nu s a discutat nici un moment de chestiunea cu Insula si malul de acolo… Praf in ochii bacauanilor, pt justificarea unei nemernicii la care a participat in complicitate cu Stavarache

  2. O clica de hoti care arunca vina unii pe ceilalti, fara sa faca nimic pentru neutralizarea acestei halde de fosfogips, si care a fost o problema de pe vremea lui ,,Ceasca,, cand s a vrut folosirea acestui material la fabricarea BCA, urmand ca sa se gaseasca o solutie pentru neutralizarea radioactivitatii, dar a venit revolutia si s a ajuns aici.

LĂSAȚI UN MESAJ