Al doilea mare oras al judetului ramâne fara investitii in apa si canalizare – Cauza o constituie numeroasele procese dintre operatorul privat si CL Onesti – CJ Bacau a incercat o solutie, dar a fost blocat in instanta

Investitiile in sistemul de apa si canalizare din Onesti, necesare dar imposibil de realizat cu fonduri europene in cadrul master-planului judetului, precum si cauzele care au adus municipiul in aceasta situatie au fost dezbatute intens de alesii judetului, pe final de an. Deoarece Neculai Olaru, PNL, a lansat diverse acuzatii in ultimele sedinte, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean (CJ), i-a amintit lui Neculai Olaru ca, fiind prefect atunci, nu a sustinut infiintarea ADIB (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bacau) desi era absolut necesara pentru accesarea fondurilor europene. “Va dau dreptate in privinta Onestiului, ce se intâmpla la Onesti e absolut anormal”, a recunoscut, acum, Neculai Olaru.

Pentru ca lucrurile sa le fie clare alesilor, mai ales celor din PNL, li s-a reamintit traseul juridic al sistemului de apa-canal, incepând din 1995, când RAGCL Onesti s-a reorganizat in SC Onedil Onesti. Astfel, in 1999 are loc privatizarea Onedil SA, dar capitalul social nu a cuprins si retelele de apa-canal. In 2001, Onedil se divizeaza in SC Apa-Canal SA si SC ONSAL SA. Instanta constata ca Onedil nu avea incheiat cu Primaria Onesti un contract de administrare sau concesiune pentru bunurile publice. De asemenea, contractul de privatizare nu contine o clauza cu privire la transmiterrea “unui monopol natural” sau a unor “drepturi exclusive” de prestare a serviciilor de apa-canal.

Contract de concesiune pe 49 de ani

Curtea Constitutionala admite exceptia ridicata de CL Onesti, precizând ca bunurile si serviciile publice se atribuie prin contract de concesiune societatilor infiintate prin reorganizarea RAGCL. Alesii onestenilor decid in 2002 ca sistemul de apa-canal (proprietate a municipiului) trece in administrarea CL Onesti, dar pierd in instanta. Pe de alta parte, si firma privata Apa-Canal SA, care cere ca CL Onesti sa fie obligat a incheia contract de concesiune pe 49 de ani, pierde procesul. “Orice hotarâre a CL Onesti luata pentru reglementarea situatiei juridice a serviciilor si sistemelor de alimentare cu apa si canalizare a fost atacata in instanta de catre SC APA-CANAL SA Onesti”, arata Dragos Benea, presedintele CJ Bacau.

Intre acestea, participarea municipiului Onesti la constituirea Apa-Serv SA, ADIB si a CRAB (Compania Regionala de Apa Bacau). In 2011, dupa asocierea CL Onesti cu CJ Bacau pentru investitii prioritare, conform Tratatului de aderare la UE, autoritatea locala a decis infiintarea Serviciului Public de Alimentare cu Apa si Canalizare, dar aceasta decizie si altele adiacente au fost atacate de Prefectura in 2012. In 2013, Curtea de Apel admite recursul CL Onesti si ANRSC si modifica sentinta Tribunalului, ca nefondata. Urmeaza multe alte procese care au drept scop sa impiedice inregistrarea SC Apa Municipal Onesti, care apartine CL Onesti.

Judetul s-a asociat cu Onestiul. Degeaba!

Ideea e ca locuitorii din Onesti ar fi putut beneficia de investitii realizate din fonduri europene daca nu ar fi existat acest razboi. In master-planul aprobat in 2009, Onestiul era prins cu 3 obiective: extinderea si reabilitarea statiei de epurare, canalizare noua in Borzesti, dar si extinderea retelei (175.000 euro). Erau necesare doar doua conditii: operatorul serviciului de apa-canal sa nu fie privat, iar municipiul Onesti sa fie membru al ADIB. Nu era membru al ADIB deoarece s-a retras pentru a nu compromite, din cauza proceselor, toate investitiile judetului Bacau. Acestea sunt prinse intr-un proiect integrat, unic, in valoare de 108 milioane de euro.

Pentru ca Onestiul sa nu fie izolat total, CJ Bacau s-a asociat cu municipiul, obligându-se sa suporte 90 la suta din valoarea investitiilor. Intre acestea, canalizarile din cartierele Buhoci, 6 Martie si Cuciur, finalizate in 2013, reteaua din Borzesti, in lucru, si studiul de fezabilitate pentru Statia de Epurare, ultimul fiind blocat de litigiul deschis de SC Apa-Canal SA Onesti. Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, avertizeaza: “In aceste conditii, municipiul Onesti este pus in imposibilitatea beneficierii de fonduri de la bugetul judetului si cu atât mai mult din fonduri europene prin POIM 2014-2020 (n.r.:Programul Operational Infrastructura Mare), riscând sanctiuni drastice pentru incalcarea standardelor impuse prind Directiva Europeana 91/271/CE privind tratarea apei uzate menajere”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

23 COMENTARII

 1. cine era primar in 1999 ? ,cumva Lemnaru ?,dar in consiliu local? ,nu sunt cei care imprastie fituici azi, manipuland oamenii impotriva lui Neghina crezand ca ii vom vota iarasi , sa se mai imbogateasca pespatele orasului.Neghina trebuie sa demaste toate neregulile din anii trecuti ,ca ,clica lui Lemnaru nu are rusine,ex. fituica si cate altele.Voi ,aveti facultati multe ,ati stiut numai de furat ,ati votat numai afaceri cu comisioane grase .

  • Dumnu Adrian nu te cunosc dar as vre sa te intreb doua lucruri si daca vrei sa raspuzi as fi bucuros.1cea facut idolul tau negina”neginita”.2cea facut lemnaru pt onesti.daca ar fi sa le enumar eu nu ar avea pagini ziaru cate a facut lemnaru.in schimb “neginita”am prea multe degete la mana pt ca a fost ocupat sasi faca pt el iar cu liceu la seral ce sai ceri…

   • Cum adica frati ce a facut? Pai nu vazusi toati foisoarile din oras? Si bancile? Si gratarele de care vorbeste nenicu de mai jos? Si cand mananci mici gratis la vre-un concert nu e bine? Ci primar mai dadea mici gratis? Aaa?

 2. Litigiile la care se fac referire , au condus si la nementinerea in stare de expolatare a rezervoarelor de apa potabila amplasate pe Cuciur . In anii 80-90 capacitatea de depozitare asiguara furnizarea apei potabile continiu , fara intreruperi si in cazul avariilor la conducta de alimentare de la Valea Uzului . In cest sens vinovat de lipsa apei furnizata populatiei onestene in cazul defectiunilor la conducta de alimentare de la statia de tratare CARABOIA,este SC Apa-Canal SA, care nu a intretinut si eventual modernizat rezervoarele pe care sustin ca le apartin .

 3. Cand doi se bat al treilea pierde (cetateanul). Nici cu bani europeni nu suntem in stare sa ne intelegem si unim in folosul si intersul tuturor locuitorilor potentiali beneficiari din zona . Aceste investitii de extindere a retelelor de apa si canal sunt mai mult decat necesare in secolul XXI.

 4. 1. Din 1999-2015, au fost 2 primari, unul vinde celalat nu declanseaza procedura de expropriere si despagubire a cumparatorului!! Procesele sunt de ochii lumii si Onestiul pierde sume importante de la fondul de investitii!! Primarii si consilierii Onestiului, indiferent de partide, nu s-au unit sa faca ceva bun pentru onesteni!! Si unii si altii au ha-ha-it, au facut tot felul de festivaluri si paranghelii si tot asa din mandat in mandat au prostit populatia orasului- sa-i voteze!! Problemele vitale ale orasului au fost inlocuite cu borduri, pavele, bancute, leagane sau umbrare!! Onestiul se depopuleaza ingrijorator de rapid, din motive lesne de inteles, locuri de munca si biruri mari!! Nu mai merge asa, indiferent ce partid va mai incerca sa cumpere “cu plasa” voturi!! Legea electorala, prost conceputa, da dreptul ca un primar sa fie ales din primul tur cu sub 50% din numarul de voturi!! Daca pentru demiterea presedintelui a fost nevoie de peste 50% din numarul total al votantilor, de ce un primar este legitim cu 5000de voturi din 20 000 de votanti?!! De aceea semneaza si habar nu are ce, de aceea nu este in stare sa rezolve problemele vitale ale orasului, n-are nici un interes, pentru ca scoate arma secreta(punga cu momeli) si la umbra legilor haotice, ajunge din nou primar!! In continuare o sa bem apa cu portia, murdara si la pret de vin vechi!! Cand va treziti din somnul cel de moarte?!!

 5. Adrian, tu ai ramas in urma cu 2 ani, esti in offside! Idolul tau Neghina nu mai e primar la Onesti, cel putin oficial! Cit timp a fost primar n-a demascat nimic din ce spui, mai mult, acum e in aceeasi barca cu PSD-ul lui Lemnaru si, probabil, se pregateste sa dea la facultate desi n-are BAC.

 6. Vrem gratare in tot orasul, in fiecare parc, in fiecare cartier !!
  Daca ne faceti gratarele, ne dati eventual si lemne si cativa mici pe cap de vita , uitam de toate problemele !!

 7. onestene, voteaza iarasi PSD si Tofan ,Zarzusi toti ai lor si ne va merge si mai bine.Stii proverbul;cand arunca un pietroi in balta un consiliu cu interese obscure pierdem noi.

  • Gresit! Iar tragi pe alaturi! N-am votat niciodata PSD si nici n-am de gind s-o fac, mai ales ca acum e si Neghina infiltrat. Din pacate lucrurile sint foarte incurcate si fara speranta in Onesti, dar a-l vedea pe marele salvator al onestenilor incarnat in analfabetul Neghina e o imensa inconstienta.

 8. Nu un singur PSD-ist, UNPR-ist sau Liberal au dus orașul in rapă!! Că se numeste Lemnaru, Neghina, Tofan sau Zarzu, nu și-au indeplinit misiunea pentru care au fost aleși!! Orașul este o umbră a Oneștiului de acum 20 ani! Fără industrie, fără nicio perspectivă!! Ce tot ridicăm in slavi niște indivizi certati cu legea?!! Am găsit țapi ispășitori, SC APA CANAL, SERVSAL, maine- poimane o sa mai inventam ceva si pentru CHIMCOMPLEX, CROCO sau MODEON!! Mai funcționează ceva în Onești?!! Lăsăm copiii să facă curierat cu manifestele de prost gust, lansate de toti torționarii Oneștiului!! Apoi înjurăm de mama focului!! Este plin orasul de banere cu firmele fostului primar si gasca de sustinători, care spera să mai iasă odata primar, pentru bunăstarea și binele lor!! Tovarășii de luptă, să facă bine si să dea publicitații sumele dirijate de Primăria Onești, către entitățile A-POLITICE, care le-au accesat și cum s-au cheltuit banii comunității!! Iată că mai avem subiecte de scandal și discuție, până la alegeri!!

 9. Intr- un cuvant vai de noi …….cand te gandesti ce era oraselul asta acum 26 de ani …nu reusesc sa inteleg atunci cum totusi se putea ( si tot eram revoltati ) ….acum nu ne ramane decat sa inghitim cu ochii deschisi la jaful pe fata …nici uniti nu mai putem schimba nimic mereu iese pe- a lor ….si cand te gandesti ca pentru putina “democratie ” ….platim zilnic cu sangele

 10. Mare pacat ca orasul pierde banii europeni destinati pentru modernizarea lui. Cu siguranta s-ar gasi solutii de mediere a conflictului, care sa avantajeze pe toata lumea.

 11. Am ramas 26.000 din 55.000 de cetateni de tras pe sfoara si jecmanit ! Ne mutam la copii in strainatate si ii lasam cu orasul lor mort cu tot. Daca nu mai au ce fura se duc in alta parte. Onestiul e oricul mort deja, cele cateva locuri de munca vor disparea si ele… au grija “alesii” sa inchida tot ce a mai ramas si sa dea de munca altor orase. Pentru noi doar jecmaneala si minciuni. Mi s-a acrit sa ma prosteasca ticalosii.

 12. Nimeni nu spune cit plateste primaria Onesti pt centralele de cartier din timpul domniei tov Lemnaru, cit a costat sala polivalenta din parc, biserica si canalizarea din cartier (dezastru) primaria noua (cea mai smechera si mai bine populata din S.E Europei cu specii pe cale de disparitie :pensionari si amante, cu facultati de noapte) cit costa Termonul(cu cei 3 angajati platiti regeste din banii dvs) credeti ca baietiii de asfalt aflati momentan in fruntea primariei va reprezinta interesele va inselati amarnic sint marionetele d lui Benea ( cel mai tare busniss man al Bacaului). Onesteni spor la taxe , intr un oras mort nici pensionarii nu misca in front ! Mai doriti mai avem !
  P.S. Cine mai are sa mai aduca!

LĂSAȚI UN MESAJ