Municipalitatea bacauana a fost amendata cu 50.000 de lei pentru o serie intreaga de reguli pe care nu le-a remediat desi a fost somata din 2014. Pe lânga operarea fara licenta ANRSC, de catre Directia de Salubrizare a primariei a depozitului de deseuri, inspectorii de la Garda de Mediu care au fost in control in zilele de 8 si 9 decembrie au constatat ca, in continuare, instalatiile conexe – statia de sortare, compostare si concasare nu sunt folosite, ca nu se efectueaza compactarea deseurilor si acoperirea lor cu pamânt, situatie care duce la tasari inegale in celula, ca nu exista un Registru de functionare a depozitului sau de interventie in caz de poluari accidentale si dezastre. Inspectorii au constatat si ca lichidele rezultate din depunerea in celula ajung in canalul de colectare a apelor pluviale.

Potrivit adresei remise de Administratia Bazinala Apele Române, groapa de gunoi nu are nici autorizatie de gospodarire a apelor, iar pentru a o obtine trebuie sa prezinte un program de masuri si pâna la sfârsitul anului trebuie sa goleasca bazinul de concentrat. „In urma informarii primite de la Garda de Mediu, Agentia de Mediu a transmis Primariei Bacau o notificare prealabila ca are la dispozitie pâna la 31 ianuarie 2016 sa remedieze deficientele constatate, altfel, la 1 februarie exista posibilitatea, potrivit Ordonantei 95/2005 sa fie suspendata activitatea de operare a gropii timp de maximum 6 luni, dupa care urmeaza anularea autorizatiei integrate de mediu”, a explicat Paul Toderica, directorul Agentiei de Mediu Bacau. In cazul cel mai nefericit, in care groapa de gunoi va fi inchisa, deseurile din judet trebuie transportate si depozitate in alte judete, deocamdata cu niste costuri necunoscute, dar care se vor rasfrânge tot asupra bugetului bacauanilor. „Administratorul gropii trebuie sa aloce fonduri pentru a remedia deficientele, altfel exista sanse maxime ca groapa sa se inchida. Somez public Primaria Bacau sa rezolve probleme, pentru ca aceasta atitudine ne afecteaza pe toti”, a declarat, pe un ton imperativ prefectul Dorian Pocovnicu.

Potrivit directorului Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare, Bogdan Seto, „in judetele Vaslui, Vrancea si Neamt nu avem cum sa depozitam. Nu putem aprecia deocamdata care sunt implicatiile financiare pentru membrii asociatiei”. Presedintele ADIS, Dragos Benea, sustine ca „groapa de gunoi modernizata din fonduri europene si administrata de Primaria Bacau este o bomba cu ceas pentru sanatatea bacauanilor si bugetul Primariei Bacau. Nu este treaba mea daca se inchide, este a Garzii de Mediu si Agentiei de Mediu, dar nu ma pot face ca nu stiu ce se intâmpla acolo”.

PUBLICITATE

Primaria Bacau nu a prezentat inspectorilor de la Garda de Mediu o licenta de operare a depozitului de deseuri, motivând ca municipalitatea a semnat in ianuarie 2015 un contract de concesiune a gestiunii activitatii cu societatea EcoSud SA. Cu toate acestea, potrivit unui raspuns remis cotidianului Desteptarea, societatea nu a preluat „instalatiile si facilitatile”. Aceasta nu a fost de acord sa preia administrarea de vreme ce a gasit o serie de nereguli peste care nu poate trece si pe care le vrea remediate de catre Primaria Bacau: „nefunctionarea statiei de epurare a levigatului din punct de vedere tehnic, depozitarea improprie a deseurilor in celula pâna la momentul semnarii contractului de concesiune, inexsistenta unei autorizatii de gospodarire a apelor pentru depozit”, dupa cum explica purtatorul de cuvânt al societatii, Irina Cuturescu. Nemultumirile societatii sunt confirmate acum tocmai cu ce au constatat, la fata locului, inspectorii de la Garda de Mediu.

„N-as lua lucrurile atât de tragic. Facem tot posibilul pentru a neutraliza levigatul. Aceasta a fost problema cea mai importanta sesizata de Garda de Mediu si se poate remedia. Sunt importante si raportarile si cei responsabili le vor face. Nu vom ajunge la situatia inchiderii gropii.”

Vasile Tescaru, viceprimar al municipiului Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. bacaul a ajuns groapa de gunoi al judetului.aceste nereguli foarte grave de la asa zisul ,,depozit ecologic” au fost semnalate inca din 2012 de fostul prefect scripat,dar, stavarache in loc sa le remedieze a pus ,, armata” de lingusitori gen fechet,ionut tonescu,seto,sa il critice si sa il umileasca in presa si televiziunea aservita.lucrurile foarte grave de la aceasta investitie cu fonduri europene vor iesi in scurt timp la iveala.garda de mediu trebuie sa isi faca treaba.

LĂSAȚI UN MESAJ