19 aprilie 2024
EconomieMuncesti cu ziua, platesti impozit!

Muncesti cu ziua, platesti impozit!

Deputatii au aprobat impozitarea cu 16 la suta a zilierilor. Legea reglementeaza modul in care aceste persoane pot executa activitati cu caracter ocazional dar si cum vor fi retribuiti.

Potrivit legii proaspat-adoptate, vor putea fi prestate activitati cu caracter ocazional in anumite domenii, respectiv activitati gospodaresti, agricultura, piscicultura si chiar spectacole, productii cinematografice si audiovizuale sau alte activitati cu caracter cultural. Activitatea zilierilor poate fi de 90 de zile pe an, iar sumele pe care le primesc variaza de la 2 la 10 lei pe ora. In plus, ei pot beneficia optional si de asigurari de sanatate. Dupa perioada de 90 de zile, zilierul va putea fi angajat pe o perioada determinata si va putea beneficia si de asigurare. Durata zilnica de lucru nu poate depasi 12 ore, respectiv sase ore in cazul minorilor. De altfel, cei care nu au implinit vârsta de 16 ani nu vor putea fi anagajati cu ziua. Angajatorul are obligatia sa plateasca zilierului suma datorata la sfârsitul fiecarei zile de lucru si sa ii asigure echipamente de lucru si de protectie. “Practic pâna acum nu aveai voie sa lucrezi cu zilieri, tocmai de aceea cred ca este o lege buna. Acumuleaza si ei ceva vechime si este totul legal”, a opinat Ioan Melinte, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Bacau (APIA).

Vor avea carnet



Zilierul va beneficia de un carnet pe care va fi lipit un timbru emis de Ministerul de Finante, timbru care contine in costul lui impozitul de 16 la suta. Printr-o cerere la primaria unde se va desfasura activitatea sau unde are domiciliul, producatorul va obtine un numar de carnete si timbrele aferente pe care le doreste. Numarul de timbre reprezinta numarul de zilieri pe care ii poate angaja. Ministerul Muncii va distribui aceste carnete primariilor, in timp ce angajatorul are obligatia de a tine evidenta zilierilor intr-un registru. “Acesta poate fi un inconvenient. Exista produse perisabile la care daca nu recoltezi in cinci zile, sa spunem, ramâne productia pe câmp. Poate ai nevoie de 200 de oameni si trebuie sa le faci tuturor acte. Este prea mult pentru producatori”, a mai spus directorul APIA. Timbrul pentru activitati ocazionale va fi de doua tipuri, respectiv timbrul standard, echivalentul impozitului pe venit, calculat la durata de opt ore a zilei de munca si timbrul de completare, echivalent impozitului pe venit calculat la 10 lei. Emiterea timbrelor si valoarea lor va fi stabilita printr-un act normativ in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.

Controlul, o problema dificila

Sarcina de a veghea la punerea in practica a noului act normativ revine, in primul rând, Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM). Legea este considerata de catre conducerea acestuia ca fiind buna, prin faptul ca va aduce bani la bugetul statului. Se pune, insa, intrebarea cum va reusi ITM-ul sa-i faca pe cei care folosesc zilieri sa respecte legea. "Este o intrebare dificila, ne-a spus Cristian Cucuian, inspectorul sef al ITM Bacau. Va fi greu, dar ne vom stradui ca legea sa fie respectata de catre toata lumea. Vom merge pe teren, vom lua declaratii de la cei pe care ii vom gasi ca lucreaza." Pentru a ajunge la locurile in care lucreaza zilieri, inspectorii de munca vor trebui sa parcurga pe jos distante mari. Institutia nu are niciun autoturism de teren, ci doar cinci Dacii Solenza. Cu acestea nu poate patrunde nici acum in exploatatiile forestiere. Inspectorii sunt nevoiti sa le lase la marginea padurii si sa mearga pe jos pâna la punctul de lucru. In plus, cum vor patrunde in curtea unei gospodarii unde munceste un zilier, fara a fi acuzati de violare de domiciliu? Conducerea ITM Bacau spera ca la aceasta intrebare sa se dea un raspuns in normele de aplicare a legii.
Andreea Gavrila
Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri