Vă scriu în calitate de cetățean băcăuan care se întreabă, din ce în ce mai des, în ce direcție merge societatea noastră. În ultimii ani, am observat un fenomen tot mai prezent și în județul Bacău: angajatorii aduc muncitori din Asia – din Nepal, Sri Lanka, Bangladesh – pentru a lucra în construcții, restaurante, agricultură sau chiar în servicii de curățenie. Ni se spune că „românii nu vor să muncească”.
E adevărat că unii refuză anumite locuri de muncă, dar haideți să fim sinceri: mulți dintre cei care ar vrea să muncească nu o fac din cauza salariilor de mizerie și a condițiilor precare de muncă. Nu poți cere unui om să lucreze 10-12 ore pe zi, în soare sau frig, pe un salariu minim, fără protecție reală, fără respect și fără perspective.
Pe de altă parte, aducem muncitori din Asia pe care îi cazăm câte 6-8 în cameră, le oferim aceleași salarii de subzistență, le confiscăm actele sau libertatea de mișcare prin diverse „contracte” și apoi ne mirăm că „sunt mulțumiți și nu se plâng”. Dar nu cumva ne apropiem periculos de muncă forțată și exploatare?
Ce fel de societate construim când preferăm să importăm forță de muncă vulnerabilă, în loc să oferim condiții decente celor de aici? Întrebarea mea este simplă: până când vom construi profitul unora pe spinarea celor mai slabi – fie ei români sau asiatici? Poate că soluția nu este să importăm oameni dispuși să accepte orice, ci să reformăm piața muncii locale: cu salarii corecte, cu contracte clare, cu respect față de demnitatea muncii.
Atunci, poate, și băcăuanii vor dori să se angajeze, și nu vom mai avea nevoie să ascundem lipsurile sub pretextul că „nimeni nu vrea să muncească”.
Cu respect,
Un băcăuan care muncește și plătește taxe

Ziarul Deșteptarea te ajută să fii auzit! Fă-ți cunoscute ideile, semnalează problemele, transmite așteptările sau bucură-te de succesele cotidiene alături de ceilalți cititori.