Copii talentati, copii inteligenti, copii harnici, care aduc, acasa, aurul, argintul sau bronzul competitiilor mondiale sau europene… Copii care exceleaza in sport, muzica, stiinte exacte sau literatura. Ne gândim la ei din când in când, atunci când aflam ca au fost premiati. Daca aflam. Datorita lor, drapelul national e ridicat pe catarg, zeci de mii de pamânteni asculta imnul nostru, iar numele României apare pe medalii, plachete si diplome.

De ce, oare, vorbim atât de putin despre ei? Si de ce ne preocupa atât de mult ce spun politicienii, ce fac politicienii, ce lupte duc politicienii? De ce le daruim atât de mult timp oportunistilor care zâmbesc pe afise, apoi se cearta in platourile tv? Nu ar trebui sa-i lasam sa munceasca in tacere, sa-i obisnuim sa fie discreti si, mai ales, sa fie ocupati cu lucruri serioase? Il resuscitam pe Basescu, retraim razboiul provocat de Referendum, nasterea USL, vorbim despre varianta USL 2, care s-ar infiinta in secret, sinuciderea politica a unora sau viitorul altora si prea putin despre acesti adolescenti discreti, modesti, care realizeaza lucruri extraordinare.

Sigur, nu trebuie sa uitam criza, protestele, liderii cabotini, ministrii corupti sau semianalfabeti, guvernele mediocre din cauza carora am suferit caci exista riscul sa repetam greselile, dar nici sa ne invârtim in cerc nu e sanatos. Când ii privesc pe tinerii care au urcat pe podium la olimpiade sau campionate ma intreb cum pot, traind in aceeasi tara cu astfel de politicieni, sa obtina performante, ba chiar fie cei mai buni de pe continent sau din lume.

PUBLICITATE

Adultii, cei din vârf, alesi sa ne reprezinte, de ce nu reusesc? Poate din cauza ca sunt mult prea ocupati cu „invârtelile”, comisiile si comisioanele? Prea ocupati sa-si atace, aproape zilnic, inamicii si sa acuze ca o duc greu din cauza mostenirii? Nu au timp sa se intrebe daca acesti copii se hranesc bine, daca au bani de transport, de echipament, daca au acces la o sala de antrenament moderna. Probabil nu va vine sa credeti, dar asa stau lucrurile: daca nu erau pe ordinea de zi si nu erau premiati in plenul consiliului, unii alesi nu ar fi stiut ca avem, intre bacauani, campioni internationali la triplusalt sau sarituri in apa.

Trebuie sa le fim recunoscatori acestor copii pentru ca datorita lor nu traim doar in tara aruncata in coada Europei de guvernanti, ci si in tara care se afla pe primele locuri la sport, arte, stiinte, domenii in care stradania si fair-play-ul tin loc de doctrina si in care câstiga cei mai buni, nu cei care ascund bilele in buzunarul sacoului.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ