Mâine dimineață fă un gest amabil către cineva care va fi complet surprins de fapta ta. Trimite flori unei persoane pe care o admiri și o respecți, telefonează unei cunoștințe, care poate se simte singură și traversează o perioadă grea din viața sa sau trimite un e-mail cuiva, în care să-ți exprimi dragostea și recunoștința. Observă cum recunoștința ta pentru altcineva îți conturează mai bine percepția despre lucrurile cu adevărat importante din viață. Când trăiești pe baza principiilor de viață, începi să duci o existență lipsită de griji. Stai puțin și imaginează-ți cum ar fi asta! Nici urmă de griji sau de temeri…și atunci când obții acest sentiment de siguranță, într-adevăr te simți liber: o ființă în a cărei existență primează calitatea de om.

Crearea unui alt mod de gândire seamănă cu îngrijirea unei grădini. Manifestările produse de grădina propriei minți vor fi exact precum roadele pământului. Omule drag, îngrijește-le bine! Prea mult timp am funcționat conform unor programe rudimentare care au preluat controlul asupra noastră. Meditația ne permite să ne reafirmăm controlul asupra propriei vieți. Acum avem această șansă! Primul loc îl ocupă conștientizarea, făcând esențială recunoașterea momentului și a modalității prin care reacțiile programate preiau controlul. Când treceți de la a face lucrurile greșit la a întreprinde totul într-un mod firesc și sănătos, începeți să reduceți discrepanța dintre cum păreți și cum sunteți. Această învățătură simplă este atât de plăcută și folositoare, încât te vei întreba cum de nu ți-ai dat seama de ea înainte.

„Greul este temelia ușorului, calmul este stăpânul neliniștii. Dându-și seama de acestea, omul de succes rămâne echilibrat și statornic în mijlocul a tot ce face.” Cu ajutorul acestor cuvinte înțelepte, amintește-ți că nimeni nu te poate forța să te desprinzi de obiceiurile tale fără consimțământul tău. Spune-ți cât mai des: am capacitatea de a rămâne echilibrat și statornic, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața mea. Apoi promite-ți să pui în practică acest stil de viață sănătos chiar din momentul conștientizării. Te vei simți minunat! Citind toate acestea, se vor găsi și persoane care vor pune întrebarea: „Dar dacă?”. Aceste cuvinte sunt familiare oricui suferă de neîncredere. Atunci sunteți hiperexigent în legătură cu orice se întâmplă în jurul dumneavoastră și care ar putea să aibă cea mai mică legătură cu posibilitatea unei îmbolnăviri.

Devorați orice informație pe această temă sau, din contră, evitați orice referire la vreo boală. Vă încearcă un sentiment general de nesiguranță, dar el nu corespunde unui nivel real de îmbolnăvire. Mai degrabă este o scuză neplauzibilă: „Cum să slăbesc, dacă mă îmbolnăvesc?” Vă aduceți aminte ce spuneați odată? Nu trecuse nicio săptămână de la tratamentul inițiat pentru slăbire și ați concluzionat greșit: „Mă doare capul și stomacul mă roade continuu…cred că am să mă opresc aici. Nu vreau să mă îmbolnăvesc!” Ce „simpatici” sunteți! Chiar așa! Cum să te îmbolnăvești dacă ești ghidat de un specialist și respecți întocmai sugestiile? Cum să te îmbolnăvești când mănânci hrană adevărată? Cum să-ți producă dureri faptul că te hidratezi suficient, că dormi atât cât trebuie, ba chiar faci mișcare fizică pe care o practici în mod frecvent? Nicidecum! Mai ales când ești atent la detalii!

Pentru a obține un stil de viață sănătos trebuie să respectăm întocmai îndrumările specialistului. Analizați-vă puțin sănătatea. Situația în care vă aflați acum este rezultatul direct al convingerilor dumneavoastră. Fuga de răspundere are un rol important în consolidarea nereușitei și acest comportament vă face să vă lipsiți de multe plăceri ale vieții. Eu recomand să folosiți metoda ierarhizării și începeți cu pașii cei mai ușori. Ocupați-vă de sarcinile cele mai simple până reușiți să le stăpâniți. De-abia apoi treceți la pasul următor. Luați fiecare sugestie la rând până ajungeți să bifați totul de pe listă. Folosiți-vă de fiecare rezultat în parte, oricât de mic ar fi el, practicați meditația pe bază de respirație și „profitați” de suportul specialistului pentru a face față fiecărei situații.

Răsplătiți-vă pentru fiecare pas îndeplinit. Dacă vă răsplătiți pentru progresele făcute, le puteți consolida și mai mult. După ce obțineți un rezultat, felicitați-vă singuri. Și spuneți: Mulțumesc! De exemplu, dacă te numești Claudia, îți recomand ca după fiecare rezultat obținut să spui: Îți mulțumesc, Claudia! Chiar îmi place de tine! Bravo! Astfel accentuați încă o dată cum NU toate temerile devin realitate. Adevărata recompensă pentru schimbarea stilului de viață constă în îmbunătățirea permanentă a propriei dumneavoastre sănătăți. Punând în practică sugestiile descrise aici, vă veți îmbunătăți calitatea vieții!

Ieșirea din capcana obiceiurilor nocive reprezintă reîntoarcerea la viață. Dragostea lui Dumnezeu este pretutindeni și nu uită pe nimeni. Această forță te îndrumă și nu permite ego-ului tău să te îmbolnăvească acum. Data viitoare când mănânci, încearcă să-ți impui un control în legătură cu porția pe care ți-o alegi. Întreabă-te, după câteva înghițituri, dacă îți mai este în continuare foame. Astfel, la această masă vei putea rosti: „Am mâncat îndeajuns să-mi păstrez sănătatea. Aceasta este calea spre o viață lipsită de griji!” Măsura în toate nu este doar un principiu banal, este o aliniere totală la perfecțiunea incontestabilei Divinități.

Călătoria vieții tale se va schimba când îți vei intensifica starea de recunoștință pentru tot ceea ce ești, tot ceea ce realizezi și tot ceea ce primești. Obișnuiește-te să repeți în gând „Îți mulțumesc!” oricând în timpul zilei, înainte de a te culca și când te trezești. Nu contează de fapt dacă îi mulțumești lui Dumnezeu, sinelui, mamei și tatălui tău, fraților, medicului, mentorului sau dascălului, pentru că toate aceste nume reprezintă marile tradiții ale înțelepciunii.

Poți să mulțumești luminii soarelui, ploii, sufletului și trupului tău în întregime. În fiecare dimineață mulțumește pentru tot ceea ce ți se va întâmpla mai departe. Apoi începe acea zi frumoasă făcând un gest de bunătate pentru altă persoană, indiferent cine este ea. Vreau să spun că sentimentele curate atrag miracole. Observă cum funcționează Universul în timp ce îți oferă rezerva minunată de hrană, aer, apă, lumină solară, pământ și frumusețe. Niciodată Universul nu va spune: „Îmi ești dator!”
Pentru că suntem cu toții conectați la acest aport energetic „de dincolo de cortină” și pentru că beneficiem de toate aceste miracole, vă propun să rostim din suflet, cu toată dragostea și recunoștința:

Îți mulțumesc!

Carmen Barcan, terapeut