Inventia fratilor Lumiere, de acum 121 de ani (22 martie 1895), a revolutionat lumea, magia ecranului cuprinzând intreg mapamondul. Cinematografele s-au inmultit, caravanele ajungeau in fiecare catun, culturalizarea devenind politica de stat. S-au investit multi bani, au fost amenajate, construite, dupa anii ’50, zeci si zeci de cinematografe noi.

Nici Bacaul nu s-a lasat mai prejos, functionau in oras chiar si sapte cinematografe, câte unul sau doua in celelalte orase, fiecare comuna având o sala de proiectie. Devenisem dependenti de filme, mergeam, imi amintesc, de trei-patru ori la acelasi film (e adevarat ca nici nu aveam alte oferte), stateam la cozi infernale, aparusera „afaceristii” cu bilete la suprapret. Ne amintim de Flamura Rosie, Tineretului, Muncitorul, apoi Orizont sau Central.

S-a rupt pelicula

PUBLICITATE

Dupa anul 1990, a venit catastrofa. In Bacau nu mai functioneaza niciun cinematograf, din cele cinci. S-au invocat tot felul de cauze: influenta televiziunii, aparitia DVD-urilor, costul biletelor, saracia populatiei, dar nimeni nu vorbeste de dezinteresul autoritatilor locale, a proprietarilor de cinematografe, de lipsa investitiilor in intretinerea si modernizarea acestora. Devenise o adevarata aventura, iti trebuia curaj sa intri la Orizont sau la Central. La toate acestea s-a adaugat o legislatie incurcata, amendata de mai multe ori, fara nicio finalitate, in timp ce salile de cinematograf s-au degradat, in lipsa unui “stapân”.

Primul disparut a fost „Orion” (cel de la Gara), vândut in 2010, devenit discoteca, apoi depozit si magazin de mobila.

A venit rândul celui din centru, cel mai popular cinematograf din oras – „Muncitorul” – a fost inchiriat unui agent economic, transformat in sala de BINGO, iar acum, cladirea prezinta risc seismic.

“Central” nu are deocamdata un statut cert. Printr-o lege aberanta (303/2008), cinematografele trebuiau sa treaca in administrarea primariilor si consiliilor locale. La art. 2, aceasta prevede ca “salile si gradinile de spectacol cinematografic, (…) aflate in domeniul privat al statului si in administrarea Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) «România-Film», impreuna cu terenurile si bunurile mobile aferente, trec in domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orasenesti, municipale, dupa caz, si in administrarea consiliilor locale respective”.

ORIZONT

Tot legea mai spune ca “pentru realizarea interesului public general privind accesul la cultura, autoritatile administratiei publice locale sunt obligate sa asigure, pentru o perioada de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesara, difuzarea de film cinematografic”. In conditiile in care statul nu a reusit sa tina in viata cinematografele, le-a aruncat in capul primariilor, care numai pentru reabilitarea si eficientizarea lor nu au bani. Procesul de preluare ar fi trebuit sa dureze doi ani, insa nici pâna acum, dupa opt ani, lucrurile nu stau mai bine. Stau chiar mai prost. S-a inchis si cinematograful “Central”.

Urmeaza Star Trek – Generatia viitoare!

Pentru a lamuri, macar in parte, situatia actuala a cinematografelor, am solicitat informatii primarului interimar al municipiului Bacau. „Municipalitatea a obtinut deja sala fostului cinematograf «Orizont», iar acum face demersuri pentru a obtine si sala cinematografului «Central». Dat fiind ca, in Bacau, nu avem un sediu distinct al Teatrului de Animatie, ca proiect pentru aceasta sala as vedea tranformarea ei in Teatru pentru copii, dar si pentru spectacole de Cinemateca”, a precizat Ilie Birzu.

Ideea nu-i rea, la care am adauga o alta, sugerata de un bacauan: pâna la ora 17.00 ar putea rula filme pentru copii si tineret, iar dupa aceasta ora, pot fi programate filme pentru adulti, cu precadere pensionari, la care biletul ar putea fi subventionat sau sa se incadreze la un pret acceptabil. Dar lucrurile nu stau chiar asa, deoarece directorul general al Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor, Adrian Mironescu, in raspunsul la intrebarile solicitate de ziarul Desteptarea, in baza Legii 544, semnat de Maricel Pascu, sef Serviciu Exploatare Film, a facut urmatoarele precizari, dupa ce a reiterat situatia cunoscuta a celorlalte sali de cinema din Bacau:

„In legatura cu cinematograful «Central», mentionam ca acesta a functionat pâna in data de 24.10.2014, când a fost inchis de fosta conducere a Regiei, iar incepând cu 01.02.2016, când actuala conducere a RADEF a luat act de aceasta situatie, salariatii au fost disponibilizati, iar cinematograful a intrat in conservare. Precizam ca, in prezent, ne preocupam de a obtine fonduri in vederea modernizarii si reabilitarii Cinematografului «Central», dar si a altor cinematografe aflate in patrimoniul RADEF – România Film”.

Acum, ce sa mai intelegem? Legea prevedea preluarea cinematografelor de catre administratiile locale inca din 2008, insa unul era inchiriat, altul vândut, doar cel de la Orizont a fost preluat, dar nimeni nu stie ce se va intâmpla cu el, in timp ce se degradeaza pe zi ce trece. Cu “Central”, se vede treaba, lucrurile sunt si mai incurcate, Primaria afirma ca il va transforma in teatru pentru copii, iar RADEF zice ca il va moderniza si repune in functiune.

Ambele solutii ar fi benefice pentru bacauani, numai ca, dupa cum se misca statul, mai avem de asteptat pâna ne vom duce nepotii la un spectacol in sala noua, sau ne vom rupe hainele la un bilet in plus. Acum, sa vedem cine va invinge: „Motanul incaltat” sau „O floare si doi gradinari”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

 1. cu siguranta subiectele cinematografelor si cele ale trenurilor din epoca de aur sunt subiecte de dezbatere pentru nostalgici. adevarul e ca nu s-a mai investit nimic deoarece omul are acasa dvd player cu o plasma de peste 100cm unde vede ce vrea el. insa cinematograful avea ceva aparte. cand am fost ultima oara acu 2 ani pe central, mi-am exprimat sentimentele de profunda dezamagire cu ceea ce a ajuns centralul – doamnei de la bilete (o femeie minunata), care a pornit un film pentru un singur om (pentru mine). ii spusesem ca eu platesc 6 lei, si probabil curentul/utilitatile care sunt de platit pentru rularea unui film sunt mult mai mari. asadar care e profitul cinematografului?! aceeasi doamna mi-a dat raspunsul la intrebarea ce e mai special la cinematograf decat sa stai acasa in fotoliu. raspunsul era ca inca mai sunt nostalgici, care vin, se pun in ultimul rand, pentru a asculta acel carait specific al peliculei. avea dreptate… vremurile s-au schimbat acasa. acum si o fata nu o mai inviti la cinema pentru un film, ci o duci direct acasa pentru asta unde mai poti face si……. analog si cu trenul… nostalgicii ….glasul rotilor de tren….

 2. Parerea mea: tot managementul ruman care s-a perindat a dat dovada de lipsa de viziune in ceea ce priveste cinema-ul in sine. Nu au priceput vreodata viitorul. Nu au gasit solutii si nu se pricep la negociat. Cat despre cum are grija de banul comunitatii, imi este sila.

 3. Sigur, daca avem prea multi bani de aruncat in vant, putem face si asa ceva. Intretinem nostalgiile investind in cinematografe, subventionam biletele, si-apoi ne mandrim ca papa n-avem dar ne uitam la “pe aripile vantului” la cinema, exact ca pe vremuri!
  Dar salile de auditie muzicala le mai stiti? Ar putea si ele sa fie readuse la viata, in acelasi fel. Dar radiodifuzoarele de pe stalpi, care trasmiteau radio Bucuresti ? Le vrem si pe ele! Banii sa-i dea statu’, ca de-aia-i stat, sa dea si lege de muraturi dar si de cinematografe, cum spunea si conu Leonida.
  Adevarul e ca ca-ti trebuie fix 1000 lei, cat o pensie obisnuita sau un salariu minim, sa-ti iei un tv de 1 m diagonala, plus un abonament la cablu si net, sa te uiti la ce film vrei, la orice ora, in cea mai deplina comoditate. Poti sa-ti inviti si prietena, prietenii, cumatrii, sau poti sta singur in cucu gol c-o bere rece langa tine, si ai cinematograf la tine acasa.
  S-au dus vremurile cinema-ului, breee, s-au dus si duse sunt.
  Iar nostalgiile ar fi mai bine sa ni le indreptam asupra industriei care nu mai e…

LĂSAȚI UN MESAJ