Mult zgomot

În ciuda unei creșteri a zgomotului, intensitatea protestelor a scăzut, în ultima perioadă. Deși miza este mai mare decât cea referitoare la Ordonanța 13, numărul celor ieșiți în stradă este extrem de mic în comparație cu numărul celor din ianuarie.

Singurul lucru care le rămâne celor care se află în spatele acțiunilor de contestare a schimbărilor din Justiție este să amplifice emoția socială. Dar, spre deosebire de perioada de la începutul anului, când în stradă ieșeau zeci de mii de protestatari, sunt cel puțin două lucruri care s-au schimbat.

Primul este că a fost scurt-circuitat sistemul de transmitere a mesajelor. Acum vreo lună și jumătate scriam că o serie de lideri de opinie din partea conservatoare a societății au început să fie blocați pe Facebook pentru afirmații făcute în urmă cu mulți ani. S-a dovedit că era vorba despre o strategie pusă la cale de mișcarea așa-zis “progresistă”, care a încercat să blocheze vocile critice. Acest lucru a fost reușit, cei blocați pe FB s-au mutat pe VK (vkontakte, versiunea rusească a Facebookului) dar victoria a fost de scurtă durată pentru că strategia a fost copiată și “progresiștii” au fost și ei blocați, la rândul lor.

Pe de altă parte, spre deosebire de protestele din ianuarie, considerate a fi o emanație a societății civile, pure și eliberate de orice amestec politic, de dată această în protestele contra modificării “Legilor Macovei” s-au amestecat PNL și USR. Ceea ce a distrus mitul protestelor dezinteresate politic.

Fără îndoială, protestele vor continua. Politicienii cu interese în această zonă vor încuraja ieșirea în stradă, în vreme ce o serie de vectori de comunicare vor încerca să amplifice intensitatea emoției. Deși, aceasta este o armă cu două tăișuri. Îndemnul la ocuparea Parlamentului poate avea același efect cu celebrul “Alungați lupii” din 1990, care a speriat alegătorii, având efect de bumerang.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"