25 aprilie 2024
MagazinMult si nesanatos

Mult si nesanatos

Una dintre expresiile foarte folosite acum, devenita aproape cliseu este: “suntem ce mâncam, ce citim”, etc. Iar apropo de mâncare, una dintre obsesiile recente este hrana bio, hrana vie, in fine, vad circulând tot felul de retete, la mare moda fiind regimurile dietetice, vegane, raw. M-am gândit la subiectul acesta pentru ca de sarbatori este un adevarat iures al cumparaturilor cu destinatie gastronomica. Se manânca mult si divers pe la noi, nimeni nu vrea sa fie prins nepregatit de sarbatori, fara masa imbelsugata. Si am vazut ca de Paste cele mai vizitate zone au fost cele rurale, unde se pastreaza traditia si se servesc felurile de mâncare stramosesti. Dar exista si ceva care nu-mi place in povestea asta cu sarbatorile. Abundenta, excesul, prea marea atentie acordata stomacului. Spunând asta, recunosc ca ma infurii si pe mine insami când, invitata fiind pe la case de prieteni, ma gasesc in situatia de a nu putea refuza sa gust macar, asa sunt imbiata, din bucatele alese (nici n-ar fi politicos altcumva), intotdeauna având niscaiva mici probleme dupa degustarile amintite. Frumoase cu adevarat ramân insa prilejurile de a ne vedea, de a mai sta la niste placute, vesele taclale. Iar unele dintre acestea sunt si cu schepsis, gravitând, uneori, chiar in jurul ideii de mâncare. Unii oameni, nu multi, e drept (pentru ca majoritatea se inghesuie la promotii), au devenit, totusi, constienti de „pericolul din farfurie”, si chiar observ tot mai des, prin supermarketuri, cumparatori care citesc atent ce scrie pe eticheta produsului achizitionat. Normal, zic eu, e bine sa ne protejam, sa avem grija de sanatatea noastra. Dar cu ce pret? Am vrut si eu sa cumpar produse bio, am intrat in tot felul de magazine specializate, si m-am ingrozit de preturile acestora. Sunt, categoric, inaccesibile unui muritor de rând. Care va consuma, in continuare, pentru ca nu are incotro, chestii cu E-uri, cu aditivi, amelioratori, coloranti artificiali, conservanti, etc. De ce? Pentru ca sunt mai ieftine, si se gasesc si la reduceri. Ca sa ajungem la un grad de constientizare, sa devenim consumatori proactivi, avem nevoie de o anumita educatie, dar si de o anumita bunastare. E bine, sunt de acord, sa ai atitudine in fata raftului si a tarabelor de produse alimentare, dar trebuie sa-ti si permiti acest lucru. Câta vreme suntem si ramânem saracii Europei, lucrul acesta e greu realizabil. Pâna atunci, ramânem ce mâncam, mult, si cel mai adesea, prost, nesanatos.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri