18 aprilie 2024
ActualitateMotoșeni, Răchitoasa, Stănișești: „Bunicii comunității” devin reporteri

Motoșeni, Răchitoasa, Stănișești: „Bunicii comunității” devin reporteri

Vesele, cochete și mai ales pline de energie și de dorința de a face lucruri. Pentru ele și pentru ceilalți. Așa le-am revăzut pe doamnele care vin la Centrul de zi pentru vârstnici „Dr. Ștefan Ciobanu”.
Septuagenare sau octogenare, „nu contează, important e să fim puternice”, cel puțin așa susțin ele, bunicuțele vin săptămânal aici, în centru, unde pictează, cântă, împletesc, gătesc și dezbat temele importante ale zile, în timp ce angajații FSC le încurajează, le veghează, le ajută. Sunt împreună și se simt bine împreună.
Nu pot să nu mărturisesc uimirea mea față de ținuta lor îngrijită, care demonstrează că și la 80 de ani, cu o pălărie șic, cu sprâncenele pensate, cu lumina bunătății în ochi și adierea unui parfum care amintește de livezi în floare, poți să fii frumoasă.

Întâlnirea de vineri a fost prilejuită de lansarea a două proiecte realizate de FSC și Asociația Four Change, finanțate din Fondul Social European: „Servicii integrate pentru vârstnici în propria comunitate” și „Împreună pentru bunici activi”.

Pentru acest eveniment, gazdele au pregătit prăjiturele, cafea și limonadă „bio” din lămâie, ghimbir și miere de albine, dar și materialele pentru atelier, căci programul a cuprins și o șezătoare în care bunicuțele i-au învățat pe nepoți să realizeze obiecte handmade, numite „lucruri de mână” în vremea tinereții lor, cum ar fi semne de carte, ștergare, felicitări sau milieuri.



Pe recepție, cu aparatul pregătit!

„Acest proiect a fost depus pe o linie de finanțare care se numește foarte frumos «Bunicii comunității». Este un fond european și ne bucurăm că pe această rundă se merge pe servicii sociale. De obicei, acești bani veneau pentru infrastructură, traininguri și alte categorii de activități. Noi am mai avut și alte proiecte, dar de data aceasta ne bucurăm că în sfârșit se pliază pe ceea ce facem și timp de doi ani mai răsuflăm și noi un pic din perspectiva găsirii surselor de finanțare”, a mărturisit Gabriela Achihăi, președinta FSC Bacău.

Proiectele „Servicii integrate pentru vârstnici în propria comunitate” și „Împreună pentru bunici activi” vin să completeze în mod fericit îngrijirea la domiciliu a vârstnicilor din județ și activitățile centrelor de zi, servicii sociale derulate de FSC Bacău de peste două decenii.

Aurelia Pasăre, de la Four Change, a declarat că se bucură să se afle alături de bunicuțele Centrului de zi „Dr. Ștefan Ciobanu” și a vorbit despre proiectele derulate în București de asociația sa, pe același model.
„În cele trei comunități ne propunem să implementăm un model care, pe lângă îngrijirile la domiciliu și centrele de zi, va face ca vocea bunicilor să fie auzită. Ne dorim ca bunicii să fie implicați în viața comunității, să semnaleze problemele și să propună soluții. Vom folosi o metodă inovativă, pe care noi am implementat-o în Sectorul 6 din București”, a explicat Aurelia Pasăre.

Concret, bunicii din Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești vor fi dotați cu aparate de fotografiat și vor identifica neregulile din comună: clădiri publice neîngrijite, locuri de joacă abandonate, deteriorate, chiar periculoase, gunoaie aruncate la întâmplare, gropi, spații verzi distruse…
În final, vârstnicii, care, într-o țară normală, trebuie să fie implicați în viața comunității, acceptați și ascultați, vor prezenta autorităților concluziile lor și vor propune soluții. Abia așteptăm să aflăm ce au descoperit, dar și cum reacționează primarii.

Cinci milioane de lei atrași în județ și sute de vârstnici ajutați
„Împreună pentru Bunici Activi”, proiect demarat în iulie 2019 și implementat timp de doi ani, va avea ca beneficiari 220 de vârstnici din municipiul Bacău. În valoare de 2.794.956 de lei, acesta va consolida serviciile de asistență socială și medicală asigurate în cadrul Centrului de zi „Dr. Ștefan Ciobanu” pentru 120 de vârstnici și dezvoltarea activităților de îngrijire la domiciliu a altor 100. Proiectul „Servicii integrate pentru vârstnici în propria comunitate” este destinat bătrânilor din Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești, peste 200, care, pe lângă acoperirea unor nevoi firești, legate de sănătate, hrană, locuință, vor beneficia de activități de socializare în „Cluburile Bunicilor”. Proiectul derulat în cele trei comune va dura doi ani și va avea o valoare totală de 2.793.164 de lei.

Să reînvățăm respectul!

„Îmbătrânirea populației este o problemă reală, care ne privește pe toți, pentru că fiecare dintre noi, la un moment dat, va ajunge în această etapă a vieții, iar obiectivul nostru este ca, în viitor, bunicii să nu se mai confrunte cu problemele, lipsurile și limitările de care se lovesc în acest moment. Acest deziderat presupune, însă, transformări majore pe termen lung la nivel instituțional, comunitar, dar și al percepției generale asupra persoanei vârstnice. Potențialul și experiența bunicilor sunt adevărate comori, pe care trebuie să reînvățăm să le folosim pentru bunul mers al comunității, la fel cum trebuie să reînvățăm respectul pe care acești oameni îl merită din plin!” – Gabriela Achihăi, președinte FSC Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri