Sa daruiesti din avutul tau celor care sunt mai putin norocosi e o nevoie fireasca, pe care o numim generozitate, bunatate, solidaritate. Ea se afla sadita adânc in structura noastra, de fiinte sociale care traiesc in grup neputând supravietui fara ajutorul semenilor.

De-a lungul timpului, indivizii mai luminati ai speciei i-au dat acestei nevoi nume frumoase si au prins-o in invataturi, educând tinerele generatii in asa fel incât sa se emotioneze in fata lipsurilor sau a suferintei celorlalti si idealizând aceasta nevoie. Când devenim sensibili la durerea prietenilor sau a concetatenilor nostri nu facem altceva decât sa ne imaginam ca noi insine am putea fi in locul lor, suferind.

E frumos sa daruiesti dar, mai mult decât atât, este necesar. Daruim din instinct sau din traditie, de Paste si de Craciun, la mosii de iarna sau de toamna, dar bine ar fi sa o facem in mod constant, dintr-o ratiune practica. Pur si simplu, nu putem trai fara sa fim afectati de necazurile celorlati, fie ca e vorba de saracie, boli, fie de efectele unor calamitati. O comunitate in care exista probleme nu e o comunitate in care sa poti fi prosper, bucuros si in siguranta. Iar ca sa existe mai putine probleme nu trebuie sa fii sensibil, sa te emotionezi, ci sa pui caramizi la intarirea, fortificarea comunitatii, a cetatii in care traiesti.

Pe 30-31 martie, in miez de noapte, zeci din familii din Racaciuni au fost silite sa-si paraseasca locuintele din cauza ca pamântul incepuse sa se crape si sa lunece la vale. Multi dintre sateni nu vor mai putea sa se intoarca in casa pe care si-au construit-o in tinerete, nici nu vor avea bani ca sa-si ridice una noua. As vrea sa vad ca firmele de constructii din judetul Bacau, care se inghesuie la licitatii când e vorba de reabilitat scoli sau drumuri, se ofera sa le dea o mâna de ajutor acestor sinistrati.

Si as vrea sa vad ca autoritatile le invita sa se implice, daca nu o fac din proprie initiativa. Ce inseamna pentru o societate de constructii sa ridice un perete? Câteva ore de munca. Sunt multe sute de firme profitabile, ceea ce inseamna multe sute de pereti. Familiile din Racaciuni trebuie ajutate acum pentru ca au ramas sub cerul liber, nu pentru ca se apropie Pastele. Va invit sa o facem.