Alarmant. De la inceputul acestui an, aproape 20 de bacauani au murit sau au fost ucisi in strainatate, in timp ce se aflau la munca in Italia, Marea Britanie, Ungaria si Austria. Statisticile Serviciului Public de Pasapoarte Bacau vorbesc de la sine. Numarul bacauanilor care au decedat pe teritoriul strain atinge cote ingrijoratoare.
Evenimente tragice in tarile Uniunii Europene, unde zeci de bacauani care au plecat la munca. In evidenta Serviciului Public Comunitar Eliberare a Pasapoartelor Bacau s-au inregistrat de la inceputul acestui an nu mai putin de 16 persoane si-au pierdut viata pe teritoriu strain. Cei mai multi au murit in urma unor accidente rutiere, dar au fost cazuri in care decesele s-au produs prin omucidere, spanzurare, stop cardiac sau lovituri cauzatoare de moarte. Tara in care sunt inregistrate cele mai multe asfel de cazuri este Italia.

Accidentele rutiere sunt pe primul loc

Margareta P., de 59 de ani, din comuna Nicolae Balcescu, a murit in data de 04 martie 2008 in orasul italian Rivali, dar nu se cunosc detaliile. Eugen C., de 43 de ani, din Pustiana, a fost gasit decedat de politia britanica, la domiciliul sau din localitatea Barnet, fiind incinerat in crematoriul Hendon. Un alt deces, prin accident rutier, s-a produs in Ungaria, in data de 16.03.2008. Victima – Constantin I., de 60 de ani, din comuna bacauana Lipova. Tot in urma unui eveniment rutier si-a pierdut viata si Gabriel C., de 35 de ani, din Buhoci, in localitatea Torino- Italia. Tot in Torino, la inceputul acestui an, Costel N., de 40 de ani, din Bacau, a murit in Penitenciarul “Lurunso e Cutugno”, prin spanzurare. Romica I. (49 de ani), din localitatea Darmanesti, a murit in Prato – Italia, in urma unui stop cardio-respirator, Nicolae Robert T., de 40 de ani, bacauan, a decedat prin sinucidere dupa ce s-a aruncat in fata trenului, iar Alina Clara B., de 20 de ani, din Nicolae Balcescu a fost gasita intr-un hotel din Roma cu gatul taiat. Iar exemplele pot continua, in lista neagra.
Repatrierea poate ajunge si 7.000 de euro

“O statistica ingrijoratoare, spune si comisar sef Ioan Matei, seful Serviciului Pasapoarte Bacau. Cei mai multi au murit in urma unor accidente rutiere. In astfel de cazuri noua ne revine sarcina de a anunta familiile de decesul persoanelor si a cere declaratii daca se doreste sau nu repatrierea cadavrelor. Au fost cazuri cand familii mai sarace au dorit ca rudele lor sa fie inhumate pe teritoriul strain sau incinerate, in functie de decizia autoritatilor locale din acele zone”. Repatrierea corpului neinsufletit costa bani grei. Numai din Italia, un asftel de transport ajunge 2.000 de euro, iar din Marea Britanie poate depasi 7.000 de euro. Ingrijorator este si faptul in primele cinci luni ale acestui an s-au inregistrat deja tot atatea decese cat sunt in evidenta Serviciului de Pasapoarte la nivelul intregului an 2007. Mortile sunt violente si, de cele mai multe ori, vinovatii sunt greu de gasit. Printre ei sunt si romani.
Scris de Roxana NeaguPUBLICITATE