Din analele Politiei Rutiere aflam ca, in primele sase luni ale anului curent, au ramas fara permis de conducere, pe diferite perioade, peste 3500 de conducatori auto, iar alte mii si-au facut rost de amenzi, la pachet cu puncte de penalizare.

Intr-un clasament european, România se afla pe primele locuri la accidente de circulatie, in urma carora s-au inregistrat morti si raniti, la care se adauga imense pagube materiale.

Pe diferite canale de stiri, afli, zilnic, despre ispravile unor conducatori auto: viteze ametitoare pe sosele, conducere sub influenta alcoolului, multi dintre acestia transportau persoane, chiar elevi care se deplasau spre scoala, am vazut “tiristi” care conduceau cu picioarele, cântau la diferite instrumente etc.

PUBLICITATE

Merg ca nebunii, biciuind caii putere de sub capota, trec pe rosu, peste pietoni, parcheaza sau stationeaza unde ii taie capul, blocheaza intersectii, benzi de circulatie, intrari in institutii publice.

Am retinut ca aproape 15.000 au depasit viteza legala, insa numarul lor este de trei-patru ori mai mare, deoarece vorbim aici de cei depistati. Intr-o seara de sâmbata, doua masini, purtând pe capota insemne ale unor marci celebre, decapotabile, cu pedala la podea tinuta de doi tineri, se luau la intrecere pe Nicolae Bacescu, Marasesti si retur. In centrul orasului!

N-am vazut in statistica politistilor insa macar o amenda pentru cei care vorbesc la telefon, in timp ce conduc. Este uluitor, peste 80 la suta din soferi (statistica proprie), in special femei, conduc cu celularul la ureche, dau dispozitii, gesticuleaza, ofera retete, salveaza de la faliment societati, tari, opresc lovituri de stat, cearta bona, in timp ce pietonii alearga innebuniti pe zebra, colegii de trafic fac slalom pentru a se feri din calea inconstientilor.

Clar, nu poti pune câte un politist dupa fiecare masina, insa marirea amenzilor, suspendarea permisului pe o periaoda mai lunga, aplicare la sânge a Codului Rutier, eliminarea “intelegerilor” amiabile dintre politist si sofer, confiscarea masinilor, cum se intâmpla in SUA, ar putea constitui bariere in calea nebunilor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ