Regi, imparati, presedinti, lideri importanti ai lumii… Aplaudati, venerati, intrati in cartile de istorie; unii, chiar pe usa din fata… Cei mai multi dintre ei joaca in roluri de credinciosi infocati, daca nu chiar si de sustinatori sau initiatori ai unor reforme religioase. In agora invoca divinitatea, proclama familia ca fiind, alaturi de statul pe care-l ocârmuiesc, prioritatea vietii, isi atrag astfel uneori un imens capital de simpatie publica, dar in culise cultiva depravarea morala. Stau de-a toarta cu papi, cu patriarhi, cu alti influenti prelati, sunt sustinuti de acestia, care, de multe ori, aproape ca sunt tentati sa-i propuna pentru titlul de sfinti in viata…

Nero a intretinut relatii sexuale cu mama sa, dupa care a ucis-o. Si-a ucis si sotia, pentru ca imediat sa fie vazut facând sex in public, partenerul fiindu-i un tânar pe care-l declarase sotie. Henric al IV-lea a devenit faimos mai ales prin cele 75 de amante. Avea 60 de ani atunci când s-a indragostit de Charlotte Montmorency, o juna de 16 ani. Pentru recuperarea amantei, care a fugit in strainatate, era cât pe ce sa purceada un conflict armat.

George Washington, presedintele american pe care-l folosim ca exemplu de spirit democratic si moral, a avut inima lipita de amanta Mary Gibbons. Multi alti presedinti americani au avut aceeasi postura de… neusa de biserica. Warren Harrding si-a inceput cariera de amant inainte de a deveni presedinte, chiar cu sotia unui amic. In timpul mandatului, amanta sa a fost Nan Britton, care era cu 30 de ani mai tânara.

PUBLICITATE

Thomas Jefferson a avut o relatie cu actrita Maria Hadfield Cosway. Kay Summersby a fost celebra amanta lui Dwight Eisenhower. Andrew Jackson s-a casatorit cu Rachel Donelson Robards, chiar inainte ca aceasta sa divorteze de primul ei sot. Franklin Rooselvet a avut mai multe amoruri clandestine. O iubea nebuneste pe Missy Le Hand, secretara sa, pe Lucy Mercer, secretara sotiei sale, dar si pe printesa Marta a Norvegiei. De prima nu s-a dezlipit vreme de 20 de ani.

John F. Kennedy e presedintele-amant. Secretarele de la Casa Alba, Marilyn Monroe, Angie Dickinson, Marlene Dietrich, Lee Remick si Norma Sharer sunt câteva dintre cuceririle sale. Lyndson Johnson si-a spulberat monotonia existentei cu doua secretare: una blonda, alta bruneta. Bill Clinton, devenit faimos prin relatia sa… nepotrivita cu Monica Lewinski, a fost dat in vileag si de Gennifer Flowers, cea care a depanat povestea lor de amor in cartea autobiografica, ,,Pasiune si tradare”.

Saddam Hussein a convietuit clandestin, vreme de trei decenii, cu Parisoula Lampsos. Aceasta a rezumat povestea amoroasa in cartea sa intitulata ,,Viata mea cu Saddam Hussein”. Mare moralist al tribunei rosii, Mao Zedong, a organizat pentru orgiile personale o retea imensa de tinere care proveneau, fara discriminare, din toate colturile Chinei.

Un alt mare moralist al proletariatului, Fidel Castro, a avut, in afara celor cinci copii proveniti din casatoria legitima, si patru extra… conjugali. E drept ca Idi Amin, curiosul presedinte al Ugandei, le-ar fi putut sustine cursuri profesioniste de amantlâc tuturor acestora, caci ,,lordul bestiilor de pe pamânt si lordul pestilor de mare” a avut vreo 30 de amante, cinci sotii si 43 de copii.

Am rascolit un pic prin vietile aventuroase ale celor de mai sus, dupa ce am citit cartea lui Leonard Gandlin, ,,Confesiunile Verei Davidova, iubita lui Stalin” (editura Paideia), cea din care aflam si foarte multe detalii din agitatele culise ale stalinismului.

Dintre amantlâcurile românesti contemporane am aminti, daca spatiul tipografic n-ar fi atât de zgârcit, doar unul singur. Dar cum si dumneavoastra cunoasteti acest caz de pomina, va lasam placerea de a-l evalua singuri. Cei doi sunt, evident, si niste vajnici propovaduitori ai moralei autentice, bat matanii in fata altarelor, sunt in gratiile marilor fete bisericesti.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ