25 aprilie 2024
ActualitateMonumentele... Basarabiei furate

Monumentele… Basarabiei furate

O inedită expoziție organizată în Bacău de Ziua Culturii Naționale, ziua marelui poet Mihai Eminescu. Vernisajul a avut loc sâmbătă, 15 ianuarie, ora 12.00, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, cu sprijinul Consiliului Județean Bacău și a Asociației „Calea Neamului”. O inițiativă demnă de admirat a românilor de peste Prut, desfășurată prin Asociația Obștescă „Monumentum” din Chișinău, de a readuce în conștiința publică un număr de 35 de monumente, realizate în perioada interbelică pe timpul României Mari. Monumentele aflate pe teritoriul Republicii Moldova au fost edificate și restaurate în perioada 2009 -2021.

Expoziția de planșe, grupată pe tematici, a fost prezentată de Iulian Rusanovschi, născut la 28 aprilie 1987 în localitatea Glodeni, Republica Moldova. De profesie avocat, el este și autorul volumului „Războiul Monumentelor”, în care, bine documentată, este descrisă soarta pe care au avut-o monumentele din Basarabia, Bucovina de Nord și Transnistria în perioada 1918 – 1944.

„Expoziția cuprinde monumentele de for public ridicate în perioada interbelică și, inclusiv, în perioada regimului Antonescu. Trebuie să ne cunoaștem trecutul și să înțelegem că anii cuprinși între cele două războaie mondiale au reprezentat un apogeu pentru cultura națională. A fost un îndemn pentru basareabeni să restabilească locul monumentelor românești, distruse în perioada sovietică.



Acest lucru este necesar, deoarece după ocuparea României de Est, Imperiul Sovietic, ca o fiară sălbatică, și-a însemnat teritoriul ocupat cu monumentele sale leniniste, după ce a ras de pe fața pământului majoritatea monumentelor, crucifixelor, și cimitirelor miitare române.” Prin prezentarea făcută, Iulian Rusanovschi a reușit ca timp de un sfert de oră, să capteze atenția băcăuanilor prezenți, cu istorii despre evenimente mai puțin cunoscute la noi.

Planșele expuse sunt grupate pe tematici: troițele sfinților basarabeni, busturile Regelui Ferdinand Întregitorul, monumentele grănicerilor români căzuți pe Nistru, cimitirele eroilor români din cele două războaie mondiale, și monumentele închinate unor personalități marcante ale epocii. Totodată sunt redate și alte monumente din perioada interbelică, munca de restaurare și fotografii de la inaugurarea acestora.

Managerul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Mariana Popa, despre expoziția vernisată aici: „A fost o întâmplare fericită. Pur și simplu nu puteam să refuzăm o asemenea ocazie, de a găzdui o astfel de expoziție deosebit de interesantă. Este vorba de cultura românească din Basarabia, acele monumente care reprezină momente importante din istoria noastră, chiar dacă ele au fost în partea cealaltă… a basarabiei furate, așa cum este și titlul acestei expoziții, Monumentele Basarabiei furate.

Am mai pregătit, pentru această perioadă, un colaj de fotografii document, organizat și realizat de Muzeul de Etnografie, în grija muzeografului Iulian Bucur. Este vorba de locuri din jdețul Bacău care l-au cunoscut pe Eminescu. Este un fotodocumentar făcut în localitatea Lipova, la Valea Hogei, unde Mihai Eminescu a poposit la școala din sat, pe vreme când era revizor școlar.

Cel de al doilea moment dedicat Zilei Culturii Naționale este organizat la Casa Bacovia, de muzeograful și poetul Tincuța Horonceanu Bernevic. Un colaj de poezie din lirica românească, intitulat Poeți despre poeți.” Expoziția este deschisă până pe 31 ianuarie.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri