In cartierul Slobozia din municipiul Onesti a fost inaugurat zilele trecute un monument – troita inchinat unui eveniment trist, care a avut loc pe aceste meleaguri in urma cu 25 de ani. Atunci, dupa ce natura s-a dezlantuit intr-un mare potop de ape, barajul lacului de acumulare de la Belci, de pe râul Tazlau, a cedat.

La una din cele mai matinale ore ale diminetii (in jurul orei 5.30), in calea apelor s-au aflat mai multe locuinte, la intrarea in cartierul Slobozia, ce au fost luate de catre viitura, care a curmat si viata a 31 de persoane.

Dramatismul acestui eveniment a ramas in memoria localnicilor, ce au infruntat atunci cea mai mare nenorocire a naturii de pe meleagurile trotusene; in fata unui puhoi de ape cu o inaltime de peste sase metri, casele au fost luate din temelii! Inaugurarea noului monument , care se afla in apropierea bisericii ortodoxe din cartierul Slobozia, a avut loc in prezenta autoritatilor locale onestene si a unui sobor de preoti din cadrul Protopopiatului Onesti.

Au participat Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onesti, parintele protopop Ioan Bârgaoanu, urmasi ai celor care si-au pierdut viata in cumplita tragedie, numerosi credinciosi din Parohia Slobozia. La realizarea acestui monument, care a fost sfintit exact in ziua implinirii a 25 de ani de la inundatiile din 29 iulie 1991, si-a adus o contributie deosebita preotul paroh Clement Popa, de la Parohia Slobozia, cel care a dorit ca sa ramâna vesnica amintirea celor ce si-au pierdut atunci viata. Monumentul – troita, realizat din granit negru, prelucrat superior (pe care sunt prezentate scene din timpul inundatiilor), a fost inaltat cu sprijinul Consiliului Local Onesti.

Monumentul are sapate in granit numele persoanelor care si-au pierdut viata atunci, alaturi de mentiunea ca la 25 de ani de la aceasta nefasta intâmplare, la locul cumplitei tragedii „timpul a ramas in loc”, cu referire la faptul ca de atunci nu s-a mai realizat nicio lucrare pentru refacerea barajului si a lacului de acumulare, care a fost impânzit de vegetatia ce strajuieste curgerea Tazlaului spre varsarea sa in Trotus.

Alte articole