In cartierul Slobozia din municipiul Onesti a fost inaugurat zilele trecute un monument – troita inchinat unui eveniment trist, care a avut loc pe aceste meleaguri in urma cu 25 de ani. Atunci, dupa ce natura s-a dezlantuit intr-un mare potop de ape, barajul lacului de acumulare de la Belci, de pe râul Tazlau, a cedat.

La una din cele mai matinale ore ale diminetii (in jurul orei 5.30), in calea apelor s-au aflat mai multe locuinte, la intrarea in cartierul Slobozia, ce au fost luate de catre viitura, care a curmat si viata a 31 de persoane.

Dramatismul acestui eveniment a ramas in memoria localnicilor, ce au infruntat atunci cea mai mare nenorocire a naturii de pe meleagurile trotusene; in fata unui puhoi de ape cu o inaltime de peste sase metri, casele au fost luate din temelii! Inaugurarea noului monument , care se afla in apropierea bisericii ortodoxe din cartierul Slobozia, a avut loc in prezenta autoritatilor locale onestene si a unui sobor de preoti din cadrul Protopopiatului Onesti.

PUBLICITATE

Au participat Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onesti, parintele protopop Ioan Bârgaoanu, urmasi ai celor care si-au pierdut viata in cumplita tragedie, numerosi credinciosi din Parohia Slobozia. La realizarea acestui monument, care a fost sfintit exact in ziua implinirii a 25 de ani de la inundatiile din 29 iulie 1991, si-a adus o contributie deosebita preotul paroh Clement Popa, de la Parohia Slobozia, cel care a dorit ca sa ramâna vesnica amintirea celor ce si-au pierdut atunci viata. Monumentul – troita, realizat din granit negru, prelucrat superior (pe care sunt prezentate scene din timpul inundatiilor), a fost inaltat cu sprijinul Consiliului Local Onesti.

Monumentul are sapate in granit numele persoanelor care si-au pierdut viata atunci, alaturi de mentiunea ca la 25 de ani de la aceasta nefasta intâmplare, la locul cumplitei tragedii „timpul a ramas in loc”, cu referire la faptul ca de atunci nu s-a mai realizat nicio lucrare pentru refacerea barajului si a lacului de acumulare, care a fost impânzit de vegetatia ce strajuieste curgerea Tazlaului spre varsarea sa in Trotus.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ