Istoria se scrie în comuna Tătărăști, județul Bacău, acolo unde un localnic a descoperit întâmplător o monedă pe care a predat-o Asociației Culturale „Vasile Pârvan”. La rândul ei, echipa asociației, după ce a intrat în posesia vestigiului, l-a predat Direcției Județene pentru Cultură Bacău (DJC).

În urmă cu câteva zile, reprezentațnții DJC, împreună cu un delegat al Asociației „Vasile Pârvan”, au făcut o anchetă pe teren, verificând mai multe probe, după care au localizat zona prin coordonatele GPS.

La o primă analiză făcută de specialiștii din cadrul Muzeului Național de Istorie a României reiese faptul că moneda datează din secolul al II-lea d. Hr., probabil din timpul împăratului roman Antoninus Pius (138-161).

Având în vedere aceste considerente, reprezentanții Asociației au făcut un apel prin rețelele sociale către localnici care sunt rugați ca „orice bun de patrimoniu descoperit întâmplător să fie anunțat Direcției Județene pentru Cultură, primarului sau poliției (O.U.G. 43/2000)”.

Tot într-o postare pe facebook, reprezentanții Asociației au subliniat că: „Din păcate, în această comună niciun sit nu este semnalizat cu un panou specific, drept care, în zonă sunt semnale care atestă prezența unor persoane aflate în căutarea și sustragerea de bunuri cu valoare istorică. Și tot din păcate, tot în această comună, nu există panouri informative pentru cele două monumente istorice.”

De aceea, autoritățile comunei Tătărăști sunt rugate să monteze acele panouri informative cât mai curând posibil!PUBLICITATE