Moment unic: Zborul Unirii, retrăit de băcăuani după 100 de ani

„Să credem în România și în destinul ei!”

Sute de băcăuani au înfruntat frigul, marți, pentru a fi martorii unui eveniment cu adevărat unic pentru orașul nostru: reeditarea Zborului Unirii din 23 noiembrie 1918, ai cărui eroi au fost piloții Vasile Niculescu și Victor Precup.

La evenimenul organizat în Piața Tricolorului au participat reprezentanți ai administrației județene și municipale, militari, preoți, oaspeți din Alba Iulia și Basarabia, elevi, profesori, primari și directori, veterani și ziariști. În fața Palatului Administrativ, liceeni în costume populare au împărțit invitaților stegulețe, iar de-a lungul bulevardului, tineri frumoși, în frumoasele uniforme ale Bazei Aeriene 95, Inspectoratelor de Jandarmi și Poliție și ai Școlii de subofițeri Tg. Ocna, au dat onorul.

A deschis ceremonia col. (r) Valeriu Timofte, care a povestit în ce condiții s-a petrecut evenimentul din noiembrie 1918, de ce a fost ales Vasile Niculescu să piloteze avionul Farman 40 și să ducă la Blaj mesajul Moldovei de sprijinire a Unirii: pentru că știa bine traseul și pentru că și-a asumat acest mare risc de a zbura iarna, pe un ger groaznic, la 2600 de metri înălțime, fără parașută și cu carlinga deschisă. A urmat trecerea în revistă a Gărzii de Onoare și intonarea Imnului Național de către toți cei prezenți.



Să unim terestru Moldova de Ardeal!

Sosirea echipajului format din căpitan comandor Dan Paraschiv și căpitan comandor Daniel Patrichi, care urma să refacă Zborul Marii Uniri, a stârnit valuri de aplauze. Despre eroii din 1918, care au sosit la Blaj „în numele păcii și a libertății neamului”, a vorbit Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean, care i-a îndemnat pe băcăuani să creadă în România, să creadă în destinul ei, la fel ca înaintașii.

Și Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, a exprimat un îndemn sau, mai degrabă, o speranță, că am putea să unim terestru Moldova de Ardeal, chiar dacă, din păcate, suntem atât de dezbinați în Anul Centenarului. Sorin Brașoveanu și Cosmin Necula au predat celor doi piloți mesajele destinate oficialilor din Alba Iulia, iar col.(r) Valeriu Timofte le-a urat „zbor lin peste Carpați”. A urmat ceremonialul religios, în care toată suflarea a rostit într-un glas Tatăl Nostru, apoi alocuțiunile oficialilor și invitaților.

Au vorbit gen. (r) Necolae Petrescu, fost comandor al Flotilei 81 „Vasile Niculescu”, Maricica-Luminița Coșa, prefectul județului, Geo Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii, Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău, și Dumitru Fulea, vicepreședintele CJ Alba. Ultimii la microfon au fost Tudor Grigoriță, care a adus mesajul românilor basarabeni din Raionul Ialoveni, și gen. mr. Vasile Moțoc, venit din Rădăuți, locul în care și-a petrecul ultimii ani din viață pilotul Vasile Niculescu.

Manifeste din elicopter

„Să nu uităm niciodată să purtăm în suflet jertfa neamului nostru, a înaintașilor care au făcut Marea Unire. Este timpul nostru, să nu dăm înapoi, să mergem spre Marea Unire. La mulți ani, România! La mulți ani, Bacău!” a spus Tudor Grigoriță, cu fermitate în glas. A urmat un moment extrem de emoționant: înmânarea titlului de „Cetățean de Onoare Post-Mortem al Municipiului Bacău” lt. av. Vasile Niculescu nepoatei acestuia, Astrid Mallet Bălan, care trăiește în Franța, dar a venit special în Bacău pentru a-l ridica.

Ceremonia a fost încheiată de o paradă militară și spectacolul artistic susținut de „Haiducii” din Costești, Raionul Ialoveni.

Evenimentul s-a încheiat cu o surpriză: apariția elicopterului condus de căpitanii Dan Paraschiv și Daniel Patrichi, care urma să plece la Alba Iulia și care a survolat cerul Bacăului, împrăștiind manifeste cu mesajul din 1918 al generalului Prezan. Băcăuanii i-au aplaudat, i-au filmat și au alergat după fluturași, părând că n-ar mai vrea să plece spre casă.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"