Administratori ai asociatiilor de proprietari, reprezentanti ai unor organizatii de protectia animalelor din Bacau si Bucuresti, specialisti ai Directiei Sanitar-Veterinare (DSV), dar si simpli cetateni au participat la dezbaterea organizata de Primaria Moinesti pe tema câinilor fara stapân.

Au fost prezenti primarul Viorel Ilie, viceprimarul Valentin Vieru si subprefectul Toma Constantin. Desi subiectul era de interes, in sala adunându-se circa 200 de persoane, nu a fost o intâlnire cu scântei. “Discutia a fost foarte civilizata, lumea fiind interesata de rezolvarea problemei”, a declarat Viorel Costea, expert comunicare. Dezbaterea a vizat numarul maidanezilor, starea lor si gasirea unor solutii.

“Vrem sa facem o punte de legatura intre ONG-uri si administratie. Suntem pe deplin deschisi sa colaboram in ceea ce priveste asigurarea hranei câinilor din adapost, a tratamentelor si a ingrijirii lor pe baza de voluntariat”, mai arata Viorel Costea. In adapostul din Moinesti sunt 170 de câini, iar pe strazi inca 150.

PUBLICITATE

“Situatia nu este grava. Adapostul este autorizat, mai mult, specialistii DSV ne-au spus ca este mult peste alte adaposturi din tara in privinta conditiilor. Si ONG-urile au recunoscut asta.” Concluzia a fost ca nu se va recurge la eutanasiere, solutia fiind adoptia câinilor: “Avem 40 de locuri libere in adapost. ONG-urile au preluat 37 de câini, iar luni seara inca 10, prin urmare e ok. Noi nu eutanasiem câinii decât daca sunt foarte violenti sau foarte bolnavi.”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

 1. Dorim o colaborare cu un ONG care in parteneriat cu Primaria Sascut sa rezolve aceasta problema care si la Sascut a devenit acuta. Primaria a prevazut fonduri in bugetul local pentru construirea unu adapost, are terenul pe care sa se construiasca dar sunt multe amanunte pe care nu le stim! Contactati primaria Sascut!!!

 2. Datoria autoritatilor este sa stranga toti cainii de pe strada. Atata timp cat mai exista caini fara stapan autoritatile trebuie sa eutanasieze acei caini neadoptati dupa 14 zile lucratoare, tocmai in ideea de a avea locuri libere in adapost pentru aprimi alti caini in adapost. Iubitorii de animale pot sa construiasca si sa intretina adaposturi private sau sa adopte in limita posibilitatilor lor, sa se asigure ca animalele nu sunt supuse la rele tratamente, nu in ultimul rand sa puna presiune pentru solutii efective de sterilizare a cainilor CU stapan. Iubitorii pot sa faca multe, dar in niciun caz sa faca presiuni pentru mentinerea cainilor pe strada, nimeni nu are voie sa puna viata oamenilor in pericol!

 3. Fenomenul cainilor fara stapan se putea rezolva pana acum daca s-ar fi vrut:

  1.sterilizarea cainilor de la detinatori si identificarea lor cu crotal sau microcip
  2.sterilizarea concomitenta a cainilor abandonati si identificarea lor, idem

  In felul acesta se opreau inmultirile necontrolate, iar proprietarii identificati prin numarul cainelui, erau amendati cf. legii.

  S-a facut asta in Romania?
  NU, pentru ca nu exista organizare, pentru ca nu a existat un pachet gratuit de sterilizare si microcipare, la nivel de tara, pentru ca ANSVSA, responsabila a facut din lege o varza, pentru ca primarii au facut presiuni asupra parlamentarilor sa nu-i puna la munca-..pentru ca serviciul de gestionarea cainilor este prevazuta in bugetul local, cu bani multi……..care bani se pot transfera in alta parti…

  Acum, pricepeti????

LĂSAȚI UN MESAJ