16 iunie 2024
ActualitateMOINEȘTI: Centenarul unui veteran

MOINEȘTI: Centenarul unui veteran

5 decembrie 1919, o zi simbol pentru Moinești. Acum 100 de ani se năștea cel ce avea să devină cel mai respectat, iubit și cunoscut veteran de război de pe Valea Tazlăului: Colonel în retragere, Ion Procopie.

Ion Procopie este una dintre personalitățile de referință ale municipiului Moinești. Un luptător (la propriu și la figurat), un magistrat, un erou și mai ales un model de viață pentru toate generațiile.

Este un om cu o viață de poveste. O poveste grea și plină de încercări care l-au călit și l-au modelat în așa manieră încât astăzi noi să fim beneficiarii existenței unui astfel de model printre noi.



Fiu de preot, Ion Procopie s-a născut în 1919 în vecinătatea Moineștului, în comuna Solonț. Încă de la început viața l-a pus la încercare: la nici un an de la venirea sa pe lume, mama lui a plecat dintre cei vii. A fost încredințat bunicii paterne, din Ardeoani, care i-a ghidat pașii în primii 7 ani de viață.

A fost elevul unuia dintre cele mai prestigioase licee din Iași, Liceul C. Negruzzi pe care l-a absolvit în anul 1939. Tot Iașiul a fost orașul în care a urmat studiile superioare în cadrul Facultății de Drept, facultate care i-a conturat cariera de magistrat de mai târziu.

Viața avea să îi rezerve o nouă încercare odată cu declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial. Luptând inițial pe Frontul de Est, la 30 august 1944, Regimentul 38 Infanterie Brăila, în cadrul căruia Ion Procopie avea gradul de sublocotenent, a intrat în lupte împotriva Armatei Germane.

Poate că cele mai dificile momente din viața de ostaș a Colonelului Ion Procopie au fost cele trăite, pe viu, în cele mai grele lupte duse de Armata Română pe Frontul de Vest în drumul spre eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei. Aici a luptat, a fost rănit, a îndurat ororile unui război absurd, a rezistat și, cel mai important, a învins.

Numit în 1946 Judecător în cadrul Judecătoriei Moinești chiar de ministrul de justiție de la acea vreme, Lucrețiu Pătrășcanu, a fost nevoit după câțiva ani să îndure umilința destituirii din această funcție datorită originii sale – fiu de preot.
Dar el a găsit resurse și puterea să meargă mai departe. În perioada 1951 – 1971 a fost numit juristconsult la Societatea Sovrom Petrol Trust Foraj Moinești și mai apoi la Fabrica de Postav Buhuși de unde a și ieșit la pensie.

După anul 1989 a fost ales vicepreședinte al Asociației Naționale a Veteranilor de Război, – subfiliala Moinești, iar astăzi este Președinte al acestei organizații.

Ion Procopie este un învingător. El a învins atât în Război cât și în viață. El este un model de patriotism, curaj, tenacitate, corectitudine și bunătate. El este un model pentru noi și pentru cei ce vor veni.

Mulțumim Colonel Ion Procopie pentru exemplul de viață pe care l-ați oferit comunității noastre în ultimii 100 de ani și pe care cu siguranță îl veți mai oferi generațiilor viitoare mulți ani de acum înainte.

Primarul municipiului Moinești,
Jr. Valentin Vieru

Forța faptelor de azi ….

Ne mândrim că nu doar generațiile anterioare ci și tinerii moineșteni de astăzi cred în structurile militare române, îmbrățișează cariera militară și au curajul de a parcurge un drum profesional dificil, plin de sacrificii și renunțări, dar în același timp încununat cu satisfacții și cu bucuria de a dărui celorlalți protecție, siguranță, stabilitate.

Le mulțumim acestor caractere puternice pentru că reprezintă cu cinste comunitatea noastră și pentru că fac cunoscut numele municipiului Moinești, în lume.



spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img