Viorel Ilie, primarul Moinestiului, in ie traditionala, la “sezatoarea” de pe dealul Osoiu

A fost distractie la superlativ, duminica seara, in parcul de pe dealul Osoiu, la “Sezatoarea lui Moinea”, aflata la a II-a editie. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Initiative pentru o Comunitate Responsabila (AICR) si Primaria Moinesti, care au omagiat astfel “Ziua Universala a Iei” si au facut cunoscuta legenda ciobanului Moinea.

Iubitorii de traditii s-au intâlnit in centrul municipiului Moinesti, “La Steaguri”, au traversat orasul si s-au indreptat spre dealul Osoiu, unde au fost intâmpinati de “sânzâienele urbane” care au cules flori si le-au impletit coronite.

“Am premiat cea mai inflorata ie, cea mai veche ie, cea mai deosebita ie cusuta recent. Am pregatit tot ce trebuie pentru cele mai distractive si interesante concursuri: de prins mere cu dintii, framântari de limba din popor, aruncarea la tinta cu potcoave, ghicitori populare, trasul sforii, dar si un scurt concurs de cultura generala despre Moinesti si imprejurimi”, a declarat Anca Balaban Popa Iscu, presedinta AICR.

 Anca Balaban Popa Iscu (cu    coronita)
Anca Balaban Popa Iscu (cu coronita)
PUBLICITATE

Evenimentul s-a desfasurat ca o uriasa sezatoare in aer liber. Oaspetii au stat jos, pe covoare sau pe iarba, iar in mijlocul lor, artistii, care au dansat si au cântat. “Am avut participanti care au purtat ii foarte vechi si foarte frumoase. Exact asta ne-am dorit, sa promovam ia si putem spune ca ne-a reusit. Finalul a fost dedicat copiilor.

Am vrut sa vedem daca mai stiu cântece traditionale si daca au curaj sa vina in mijloc si sa cânte. Ne-am bucurat sa descoperim ca cei mici iubesc folclorul si ca traditiile nu s-au pierdut”, a marturisit Anca Balaban Popa Iscu.

La sezatoare, moinestenii au dansat, au cântat si au dezlegat ghicitori
La sezatoare, moinestenii au dansat, au cântat si au dezlegat ghicitori

Câstigatorii “Sezatorii lui Moinea”

“Cea mai frumoasa ie” – Ariadna Nechifor
“Cea mai veche ie” (125 de ani) – Speranta Cretu
“Cea mai inflorata ie” – Luciana Popa


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ