23 iulie 2024
EvenimentModificări în sistemul de calcul al pensiilor: Ce trebuie să știi

Modificări în sistemul de calcul al pensiilor: Ce trebuie să știi

Începând din acest an, mecanismul de calcul al pensiilor se va modifica conform noii legi adoptate în domeniu. Astfel, toate pensiile stabilite pe baza legislației anterioare vor fi recalculate începând din toamnă. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit în luna mai modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public. O ordonanță apărută sâmbătă a stabilit modul în care aceste documente vor fi distribuite pensionarilor. Distribuirea deciziilor va fi asigurată de Poșta Română, conform OUG 89/2024, intrată în vigoare în weekend, care detaliază procedura pentru cei aproape cinci milioane de pensionari ale căror pensii au trecut deja prin etapa de evaluare.

Procedura de Distribuire a Deciziilor

Conform Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, casele teritoriale de pensii vor emite deciziile pentru recalcularea pensiilor. Aceste documente vor fi apoi transmise către subunitățile Poștei Române, care va asigura distribuirea lor la domiciliul beneficiarilor.Poșta Română va utiliza următoarele servicii poștale pentru trimiterea plicurilor conținând deciziile de recalculare a pensiilor:

  • Serviciul poștal având ca obiect trimiteri corespondență cu confirmare de primire distribuite pe teritoriul național;
  • Serviciul poștal având ca obiect trimiteri corespondență cu confirmare de primire distribuite pe teritoriul altor state, operațional pentru țările care admit serviciul confirmare poștală de primire;
  • Serviciul poștal având ca obiect trimiteri corespondență din serviciul recomandat distribuite pe teritoriul altor state, operațional pentru țările care nu admit serviciul confirmare poștală de primire.

Astfel, cel puțin pentru livrările pe teritoriul național, plicurile ce conțin deciziile de recalculare a pensiilor vor fi transmise de poștași direct beneficiarilor, pe bază de semnătură. În cazul în care pensionarii nu sunt găsiți acasă, aceștia vor primi o înștiințare în cutia poștală și vor putea merge la oficiul poștal indicat pentru a-și ridica decizia de recalculare.

Pentru a asigura eficiența distribuției, Poșta Română trebuie să pună la dispoziția CNPP și caselor teritoriale de pensii o aplicație informatică. Aceasta va permite interogarea bazelor de date și verificarea statusului trimiterilor poștale corespunzătoare deciziilor privind recalcularea pensiilor.

Noul Mod de Calcul al Pensiilor

Conform noii legi a pensiilor, din toamnă, actualul punct de pensie va fi înlocuit de un punct de referință. Noul mod de calcul va implica înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință.

În luna mai, CNPP a stabilit modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii. Deciziile vor fi emise în două exemplare: unul va fi comunicat beneficiarului, iar cel de al doilea va fi arhivat la dosarul de pensie.

Evaluarea Preliminară și Etapa de Recalculare

Autoritățile au precizat că există aproximativ 4.900.000 de pensionari în sistemul public de pensii care au făcut obiectul etapei premergătoare recalculării, respectiv etapei de evaluare a pensiilor. Aceasta evaluare a fost un pas esențial pentru pregătirea recalculării conform noilor reglementări.

Noile măsuri de recalculare și distribuire a deciziilor de pensii reprezintă un efort concertat de a asigura corectitudinea și transparența în sistemul public de pensii. Pensionarii sunt îndemnați să fie atenți la comunicările oficiale și să colaboreze cu autoritățile și serviciile poștale pentru a asigura o tranziție lină către noul sistem de calcul al pensiilor.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri