Când a dat democratia peste noi, ne-am bucurat cu totii ca nu vom mai sta la coada sa luam salam cu soia, vom putea sa ne pierdem vremea in fata televizoarelor color, urmarind programe tv autohtone, si nu doar ale rusilor, bulgarilor sau sârbilor.

Insa, cred ca mai mult ca orice, românii s-au bucurat ca vor putea calatori nestingheriti prin toata tara sau pe la turci, sârbi ori nemti, cu trenul sau masina mica. Si asta fara a ne mai socoti zilele de weekend (cu sot sau fara sot) in care, inainte vreme, iti era permis sa folosesti masina pe drumurile publice. Asa ca, dupa ’90, au inceput sa intre in tara (continuând sa o faca si in prezent) toate „obositele” Occidentului.

Tigai pe patru roti, adevarate cosciuge ambulante, pentru care strainul n-ar fi dat nici macar o ceapa degerata, dar au pretins sute, mii de marci, dolari sau euroi. Practic, piata auto s-a dezvoltat intr-o maniera greu de imaginat in urma cu doar putin timp. La fel si piata asigurarilor, pe acest teren virgin aparând nu doar firmele austriece (lideri incontestabili in domeniul asigurarilor de peste tot), ci si companii de anvergura mult redusa, dar puse in miscare de afaceristi locali de carton, care nu au facut decât sa discrediteze domeniul asigurarilor (si asa, destul de sifonat in ochii românilor in cultura carora notiunea de asigurare nu valora mai mult decât un cui ruginit).

Din pacate, acele masini diabolice de facut bani s-au mentinut artificial in domeniu, practicând tarife pe care niciun asigurator din afara nu le-ar fi adoptat. Ani la rând, in conturile proprietarilor autohtoni de firme de asigurare au intrat multe sute de milioane de euro, din care, din pacate, extrem de putini bani s-au intors in buzunarele asiguratilor ale caror proprietati au suferit daune pe strazile de peste tot.

Or, tocmai aceste firme cu profil de hopa-mitica au instituit modelul politei ieftine care, e drept, nu te saracea, pe tine, proprietar de polita RCA, dar nici nu-ti rezolva dauna provocata masinii de un sofer zabauc care confunda frâna cu acceleratia. In scurt timp, s-a ajuns ca milioane de proprietari straini sau români plecati la munca in afara granitelor sa opteze in a-si asigura obligatoriu masinile in România, date fiind tarifele de zeci de ori mai mici decât in tarile de bastina.

Acum, ca din piata incep sa dispara asiguratorii fantoma, pretul politelor RCA prind viata, aliniindu-se – zic firmele de profil – trendului de afara. Bine ar fi si daca noi am avea, nu o tara ca afara (ar fi prea mult), ci macar salariile occidentalilor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ