17 mai 2024
ActualitateModelarea comportamentului tinerilor deținuți prin terapie ocupațională

Modelarea comportamentului tinerilor deținuți prin terapie ocupațională

Tinerii care execută pedepse privative de libertate reprezintă o categorie de persoane cu cerinţe speciale de asistenţă şi protecţie, aceștia fiind incluși în activităţi şi metode de lucru specifice, integrate într-un demers recuperativ adaptat particularităţilor psihosomatice şi nevoilor de dezvoltare ale acestora. Scopul intervenţiilor recuperative cu tinerii privaţi de libertate este reprezentat de formarea şi dezvoltarea abilităţilor necesare reinserţiei sociale.

În acest context, în perioada februarie – mai 2023, 21 de tineri custodiați de Penitenciarul Bacău au fost inlcuși într-un demers de reintegrare socială ”Modelarea comportamentului prin terapie ocupațională” defășurat în colaborare cu Facultatea de Științe ale Mișcării Sportului și Sănătății din cadrul Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău. Activitățile din cadrul proiectului, derulate pe parcursul a 12 ședințe, au fost susținute de studenții Departamentului de Terapie Ocupațională sub îndrumarea și coordonarea lect. univ. Dr. Mihai Adrian Sava.

Terapia ocupațională se preocupă în primul rând de asigurarea sănătăţii şi funcţionării optime a individului în mediul său de existenţă, această formă de terapie îmbunătățind abilitățile cognitive, fizice și motrice ale persoanelor și contribuind la creșterea încrederii în sine și la reintregrarea socială a unui individ.
Astfel, obiectivele demersului recuperativ au vizat dezvoltarea capacității de exprimare și prelucrare a emoțiilor, creșterea motivației intrinseci pentru schimbare comportamentală, precum și dezvoltarea capacității decizionale prin implicarea tinerilor în procesul alegerilor și asumarea responsabilității pentru alegerile făcute.



În cadrul demersului terapeutic, persoanele private de libertate au fost îndrumate către implicarea în cadrul tehnicilor de terapie ocupațională pentru a contribui la identificarea corectă a emoțiilor și canalizarea atenției asupra aspectelor pozitive ale personalității fiecăruia. De asemenea, tinerii au fost susținuți în exersarea unor modelele comportamentale funcționale și dezvoltarea abilităților de relaționare și colaborare în cadrul grupului. Pe parcursul întâlnirilor, tinerii deținuți au demonstrat comportamente prosociale evidențiate prin atitudini pozitive față de persoanele colaboratoare, respect și relaționare pozitivă cu celelalte persoane private de liberate, autocontrol al emoțiilor și deschidere pentru exprimarea propriilor trăiri.

„Terapia ocupaţională este arta şi ştiinţa de a dirija participarea omului spre îndeplinirea anumitor sarcini, cu scopul de a restabili, susţine şi spori performanţa, de a uşura învăţarea acelor abilităţi şi funcţii esenţiale pentru adaptare şi productivitate, de a diminua sau corecta aspectele patologice şi de a promova şi menţine sănătatea.” (Council on Stand Ards, Ajot, 1972).

Activitatea s-a încheiat în data de 23 mai 2023 în cadrul unei ședințe de feedback între specialiștii Serviciului Educație și Asistență psihosocială din cadrul Penitenciarului Bacău și studenții Departamentului de Terapie Ocupațională din cadrul Facultății de Științe ale Mișcării Sportului și Sănătății organizată la sediul Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău. Evenimentul a debutat cu prezentarea specificului activităţilor desfăşurate de către personalul sectorului reintegrare socială pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare a tinerilor privați de libertate și a continuat cu prezentarea evoluției psihocomportamentale înregistrată de participanții din cadrul demersului terapeutic ”Modelarea comportamentului prin terapie ocupationala”. Studenții prezenți la eveniment au împărtășit propriile opinii cu privire la activitatea desfășurată cu persoanele private de libertate, emoțiile transmise pe parcursul ședințelor și au apreciat deschiderea și implicarea tinerilor în cadrul activităților propuse.

Prezentul demers de interveníe recuperativă s-a realizat ca urmare a bunei colaborări dintre Penitenciarul Bacău și Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău care sprijină reintegrarea socială a persoanelor private de libertate înțelegând importanța participării comunității în cadrul acestui proces complex ce vizează remodelarea personalității umane prin dezvoltarea atitudinii prosociale, ce nu poate avea loc fără aportul și implicarea comunității din care aceștia fac parte și în cadrul căreia se vor întoarce.

Diminuarea distanței sociale dintre sistemul penitenciar și comunitate se înscrie în scopurile vizate de activităţile desfăşurate de către personalul sectorului reintegrare socială, prin implicarea în activități directe între colaboratori, reprezentanți ai comuniății locale, și persoanele private de libertate, fapt care contribuie la o mai bună cunoaștere a mediului penitenciar de către societatea civilă și la recuperarea psihosocială şi morală a persoanelor private de libertate și sporind şansele acestora de reintegrare socială.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri