20 aprilie 2024
Actualitate„Modalitatii de manifestare a coruptiei” la CCD Bacau

„Modalitatii de manifestare a coruptiei” la CCD Bacau

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a organizat joi, 28 ianuarie 2016, incepand cu ora 14.30, la Centrul „American Corner Bacau”, seminarul „Modalitati de manifestare a coruptiei”, eveniment care s-a desfasurat in cadrul proiectului „Coruptia in viata cotidiana”. Activitatea a fost sustinuta de Ovidiu Neicutescu, comisar sef si trainer al Serviciului Judetean Anticoruptie Bacau (DGA).

La workshop au participat elevi de la Colegiul National „Ferdinand I” Bacau, coordonati de prof. Lucica Ciuperca si de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacau, coordonati de prof. Iuliana Botezatu, prof. Alina Dobre si prof. Carmen Negurita. Activitatea, care face parte din cadrul proiectului mai amplu „Coruptia si viata cotidiana”, s-a dorit a fi si o campanie informativa, pentru inducerea unui comportament anticoruptie, in randul elevilor si a cadrelor didactice. Acesta are menirea de a oferi tinerilor sustinere educationala, civica si sociala, printr-o abordare integrata, interactiva, pentru cunoasterea si intelegerea fenomenului coruptiei si a implicatiilor sale economice, sociale si politice asupra societatii.

El promoveaza, totodata, valorile democratice, spiritul civic si responsabilitatea sociala. In cadrul proiectului se vor desfasura activitati lunare, in mai multe licee, urmarindu-se astfel abordarea unor aspecte diverse, privind cunoasterea si combaterea fenomenului coruptiei.
Directia Generala Anticoruptie (DGA) este institutia specializata pentru prevenirea si combaterea coruptiei din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) – politie, jandarmerie, politie de frontiera, situatii de urgenta, permise de conducere, pasapoarte, prefecturi si altele. Pentru a sustine, cu o inalta expertiza, proiectul mai sus amintit, CCD Bacau il are ca invitat permanent, pe comisarul sef Ovidiu Neicutescu.



De aceasta data reprezentantul DGA a vorbit liceenilor prezenti despre infractiunea de coruptie, atributiile DGA in combaterea acesteia, prezentand, totodata, diferite actiuni prin care elevii se pot implica in prevenirea faptelor de coruptie. De asemenea, au fost vizionate urmatoarele filme documentare, cu un pronuntat caracter instructiv – educativ: „inca poti alege!”, „Patru cazuri si necazuri” – pamflet cu Horatiu Malaele, „A fi sau a nu fi” si „A lua sau a nu lua”.

La final, acestia au primit materiale informative si diplome, din partea Centrului Regional de Resurse pentru Educatia Civica, coordonat de prof. Lucica Ciuperca, si a Centrului „American Corner Bacau”, coordonat de bibl. Oana – Liliana Jianu, structuri ale CCD Bacau. De remarcat este faptul ca Ministerul Educatiei a intocmit un plan sectorial de masuri anticoruptie, care enunta cateva obiective si actiuni, asigurand astfel cadrul de implementare si dezvoltare a obiectivelor Strategiei Nationale Anticorupsie 2012 – 2020, la nivelul sectorului educational.

Totodata, se doreste crearea unei atitudini proactive a profesorilor, in randul elevilor, privind respectarea legilor si promovarea unui climat social sigur, obiectivul principal fiind, sprijinirea tinerilor in procesul formarii unui comportament social integrator si securizant, in perspectiva maturizarii acestora, ca cetateni responsabili si a implicarii lor active, in solutionarea problemei coruptiei in comunitatea locala si nationala. „Opinam ca participarea elevilor si profesorilor la acest proiect, poate contribui la schimbarea mentalitatii acestora, referitoare la fenomenul coruptiei in societatea romaneasca”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri