Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din cadrul Parlamentului European a votat raportul privind “Combaterea somajului in rândul tinerilor: posibile solutii”, la care a contribuit si europarlamentarul Minodora Cliveti, raport care vine cu solutii concrete pentru sprijinirea tinerilor pe piata muncii.

Deoarece in UE sunt peste 5,5 milioane de tineri cu vârsta sub 25 de ani care nu au un loc de munca, iar in România rata somajului a ajuns la 24 la suta pentru aceasta categorie, in implementarea masurilor trebuie sa fie implicate toate partile: scolile, angajatorii, centrele de formare, oficiile fortelor de munca publice si agentiile de recrutare private.

Actiunile de combaterea somajului trebuie corelate cu masurile de sprijin adresate IMM-urilor, masurile de relaxare fiscala, accesul la finantare pentru formarea profesionala etc. Vor fi incurajate activitatile de liber-profesionist prin instituirea de stimulente si de conditii preferentiale, cum ar fi reducerea birocratiei si fiscalitatii.

De asemenea, “trebuie incurajata mobilitatea profesionala, tinând cont ca peste un milion de locuri de munca, in anumite regiuni ale UE, sunt inca neocupate”, arata Minodora Cliveti.

Prin noul program al UE pentru formare, tineret si sport ErasmusA, care va fi lansat in ianuarie 2014, patru milioane de tineri vor putea sa se formeze, sa predea sau sa desfasoare activitati de voluntariat in strainatate. Bugetul programului va fi de 14,5 miliarde euro. ErasmusA va inlocui Program de invatare de-a lungul vietii (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programele “Tineret in actiune” etc.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ