23 aprilie 2024
ActualitateMoaştele sfântului Anton de Padova vin la Bacău

Moaştele sfântului Anton de Padova vin la Bacău

Marţi, 29 mai 2018, relicvarul sfântului Anton de Padova va ajunge şi în oraşul Bacău. În cadrul unei ceremonii solemne moaştele sfântului Anton de Padova, vor ajunge la ora 10.15 în faţa bisericii catolice „Sfinţii Petru şi Paul”, urmând ca la ora 10.30 şi la ora 18.00, să se celebreze o sfântă Liturghie în cinstea tuturor cinstitorilor sfântului Anton de Padova.

Moaştele marelui făcător de minuni, vor fi expuse spre venerare în faţa altarului, iar credincioşii vor avea ocazia să se roage lângă acestea, respectiv să le atingă cu mâna lor sau cu obiectele aduse de ei.

Acest moment spiritual se înscrie în cadrul pelerinajului naţional (7 mai – 13 iunie) organizat de Provincia Franciscană „Sfântul Iosif” a Fraţilor Minori Conventuali din România şi de echipa redacţională a revistei Mesagerul Sfântului Anton cu acordul şi binecuvântarea Conferinţei Episcopale din România.



Cine a fost sfântul Anton?

Sfântul Anton de Padova, care a trăit între anii 1195 şi 1231, a fost un preot catolic portughez și un călugăr al Ordinului Franciscan. El este sfântul universal, și această popularitate i-a adus-o tocmai faima minunilor sale. Sfântul Anton însă este și un strălucit model de sfințenie creștinească. Virtuțile sale eroice au fost acelea ce l-au făcut atât de plăcut lui Dumnezeu și au dat totdeauna putere deosebită rugăciunilor lui. A fost ridicat la cinstea altarelor la 13 mai 1232, la mai puțin de un an de la deces, iar la 16 ianuarie 1946 a fost proclamat Doctor al Bisericii. Liturgic, este comemorat la 13 iunie, în fiecare an.

Despre relicvele sfântului Anton de Padova

Relicvele sfântului Anton de Padova, care vor fi aduse în Bacău și care sunt duse în lumea întreagă în pelerinaj, sunt două. Ambele au fost extrase din mormântul sfântului la data de 6 ianuarie 1981.

La această dată, sicriul aflat în Altarul – Mormânt, care păstrează trupul sfântului, a fost deschis. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a autorizat această deschidere în vederea recunoașterii rămășițelor pământești ale sfântului. Recunoașterea precedentă, petrecută în prezența sfântului Bonaventura, pe atunci ministru general al Ordinului, a avut loc în anul 1263.

După recunoașterea din 1981, toate oasele sfântului au fost reașezate în mormânt, cu excepția unei anumite părți din „massa corporis”, adică din „masa muscular mumificată” a trupului lui Anton de Padova, care a fost reținută în afara sicriului pentru confecționarea unor relicvarii ce sunt oferite venerării credincioșilor răspândiți în lumea întreagă.

În România vor fi aduse două relicvarii. Unul solemn, sub forma unui bust aurit al sfântului, care ține în mâna stângă o carte: Biblia, pe care este așezat un ostensoriu ce conține o parte însemnată din „massa corporis”. De mâna dreaptă, ridicată pentru binecuvântare, este sprijinit un crin, simbol legat de iconografia antoniană, reprezentând fecioria. Acest bust, care poate fi purtat în procesiune, va fi expus în biserici pentru venerarea publică a credincioșilor.

Al doilea relicvariu, mai mic, sub formă de ostensoriu, conține o altă parte însemnată din massa corporis. Acesta este folosit, de obicei, pentru binecuvântări și pentru vizitele la bolnavi sau în alte locuri.

Aceste relicve, din anul 1981 până în zilele noastre, au fost duse în zeci de țări din toată lumea, pe 5 continente. Au fost venerate nu doar de creștinii de diferite confesiuni, dar și de musulmani, de hinduiști, de budiști etc.
După pelerinajul din România, relicvele vor fi duse în Austria. Tot în acest an vor mai fi duse și în unele regiuni din Italia, Spania, SUA, Canada, Anglia și Australia.

Pr. Leonard Farcaş,
Parohia „Sf. Nicolae” Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri