28 aprilie 2024
ReportajMIZERIE, NEMULTUMIRI si multe ASTEPTARI

MIZERIE, NEMULTUMIRI si multe ASTEPTARI

Caravana Bacaul vorbeste in Cartierul Cornisa Bistritei

Constructorii distrug, primaria nu vede! Strada Toamnei „e facuta praf!”

Pe strada Cornisa Bistritei, in zona din spatele fostului cinematograf "Orizontul", o firma de constructii a sapat santuri, a inlocuit conductele de termoficare, a pus pamânt si a turnat beton. Asta se intâmpla in urma cu doi ani. "Acum, arata ca dupa bombardament, e facuta praf!", acuza Neculai Gurlui. E vorba de tronsonul care se numea, pe vremuri, strada Toamnei. "E jale, nu se poate merge, sustine barbatul. Cine se face vinovat? Seful de santier, cu care am avut tangenta si caruia i-am explicat, dar m-a jignit si, in primul rând, cine a semnat receptia. Cine a semnat receptia? Primaria!" Strada s-a lasat si au aparut denivelari, crapaturi, gropi. "Constructorul trebuia sa puna pamântul, dupa pamânt, sa-l puna balastru si sa-l taseze si dupa aceea sa toarne betonul. A pus asa, iar daca i-am spus, m-a jignit", acuza Neculai Gurlui. Firma care a inlocuit tevile nu a lasat in urma doar o strada incomplet refacuta. A distrus trotuarul, gardul viu si a lovit cu excavatorul zidul care inconjura ghena.



Au taiat copacii, au rupt zidul, au spart trotuarul!

"Au taiat gardurile, ba au fost in stare sa taie si copacii, arata Lenuta Zaharia, suparata. Cât dureaza pâna creste un copac? A strica e usor, dar de ce nu faci la loc? De ce nu au pus un gard, ca sa nu mai iasa mizeria incoace?" Constructorul a lasat in urma vraiste, iar primaria se face ca nu vede. "Noi stam de treizeci si ceva de ani aici, arata Anton Ceacan. Inainte era frumos, curat, elegant. De când cu reparatiile astea, e de groaza. Nu s-a betonat, nu s-a mai facut nimic." Pe strada Toamnei se face praf când afara e soare, noroi si balti, când ploua. Acuzatia ca e mai rau ca la tara este unanima. "Când bate vântul, se ridica un nor cât blocul, iar când ploua e noroi, acuza Angela Dominteanu. Astia care au stricat erau obligati sa repare la loc. Au darâmat peretele de la platforma si ajung gunoaiele pâna la ultima scara. Blocul are patru scari si pâna la ultima scara vin numai peturi, numai hârtii, numai gunoaie!" Oamenii sustin ca nu mai pot inghiti asa ceva: sunt foarte suparati pe constructori ca le-au distrus strada si trotuarul, pe asociatie, ca nu actioneaza, dar mai ales pe autoritati, care nu-i obliga pe vinovati sa repare tot ce au distrus.

Un loc de joaca periculos

In spatele blocurilor de pe strada Cornisa Bistritei a fost amenajat in urma cu multi ani un loc de joaca pentru copii. In timp insa s-a degradat si ar mai avea nevoie de o vopsea proaspata sau ceva reparatii.
Dar, problema cea mai mare este ca nu a fost niciodata ingradit. Daca altadata nu erau atât de multe masini, acum spatiul de joaca este in calea unei parcari. Seara, tocmai atunci când parintii ii insotesc pe copii la joaca, se inregistreaza si cel mai mare aflux de masini. Proprietarii lor le parcheaza pe timpul noptii la nici doi metri de locul unde cei mici se joaca.
"Sunt parinti care merg acolo. De 7-8 ani stau aici si locul de joaca a ramas la fel. Parintii trebuie sa se descurce asa cum pot", a spus Andreea Nanu.
"Spatiul asta de joaca este terminat, au promis ca se va face dar nu se stie când. Cred totusi ca tine si de educatie. Locurile amenajate pentru copii trebuie supravegheate si intretinute", a spus un alt bacauan care sta in zona.
"Mai vad copii acolo la joaca. Nu este ingradit si il stiu ca veneam aici cu nepotii. De ani de zile este asa. Si din pacate, in zona asta nu mai este un alt loc de joaca", a spus si Margareta Prisecaru.
Municipalitatea nu intentioneaza sa investeasca prea curând intr-un parc aici in zona. Anul acesta se prefigureaza amenajarea de locuri la Gradinita nr. 29, la Scoala nr. 1, Izvoare, la Scoala Nicu Enea, Serbanesti si pe strazile Castanilor nr. 6, Calea Marasesti nr. 195-197, Mioritei nr. 1, Aviatorilor nr. 11, Digu Bârnat nr. 19, ANL Letea, cu un buget total de 450.000 de lei.

Blocuri-arlechin si reabilitare pe bucati

Locatarii din cartierul Cornisa au asteptat ani de zile sa ajunga si la ei programul de reabilitare termica, finantat de la bugetul de stat si cel local. Vazând ca nu le mai vine rândul, si-au izolat singuri apartamentele. Ce a rezultat nu le place nici lor. „Blocurile sunt varuite in prea multe culori, ne-a declarat Georgeta Corozel. Nu este normal. Ar trebui sa supravegheze cineva modul in care se realizeaza aceste lucrari. Firmele ar trebui sa aiba un proiect pe care sa-l respecte. Si eu mi-am izolat apartamentul, dar am incercat sa respect culoarea blocului.” Si Ana Magro este de parere ca se impune o ordine, iar responsabilitatea se imparte intre proprietari, firmele executante si autoritati. Pe fatadele blocurilor, indiferent ca este vorba despre turnuri sau despre cele bara, se poate vedea un adevarat mozaic. Se regasesc pe pereti toate culorile si nuantele, de la alb, la verde inchis sau mov, dar si diferite modele, dupa capriciul proprietarilor. „Este urât, spune categoric Victor Florea. E tarcat. In plus, primaria a facut reabilitare termica la strada, unde se vede, iar in spate nu.” Alex Uricaru crede ca, daca autoritatile ar fi reusit sa atraga mai multe fonduri si mai rapid pentru reabilitarea termica prin programul guvernamental, nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie.

Apa rece pentru baie si caldura la preturi astronomice

In blocurile turn din Cornisa, apa calda de la CET este o amintire. Chiar si locatarii care au ramas clienti ai societatii de termoficare au renuntat sa mai deschida robinetul. „Vine apa rece in loc de apa calda, a explicat Constantin cascaval, administratorul Asociatiei de proprietari 17 Sf. Vasile. Ca sa se spele, un om trebuie sa arunce la canal doua cazi de apa rece pâna vine apa calda. La peste 10 lei metrul cub, nu-i convine nimanui sa faca risipa. De aceea nu apare consum pe tabelele de intretinere.” Locatarii si angajatii asociatiilor de proprietari spun ca au facut nenumarate demersuri la CET si la Primaria Bacau cerând sa se refaca instalatia de recirculare pentru apa calda. „Au venit cu o gaselnita: cica nu am solicitat, a mai spus administratorul de la Asociatia 17. De aceea se debranseaza locatarii. Pe cei care au ramas inca la CET i-au tinut cu momeli, cu ajutoare.” Si cu plata caldurii este o intreaga poveste. Cei care au incheiat conventie cu CET-ul sunt taxati mai cu mila decât cei care nu au acceptat o relatie directa cu furnizorul. „Va dau un exemplu, s-a oferit Constantin Cascaval. Pe o scara de bloc, cel cu conventie a avut de plata 526 de lei, iar cel fara, 785. Pentru apartamente identice! Ce rationament a fost in aceasta situatie?” O solutie pe care o promite primaria inca din 2006 este distributia pe orizontala a agentului termic. In Cornisa se afla blocul 25, unul dintre primele in care s-a realizat acest sistem care elimina pierderile, astfel incât locatarii sa plateasca doar ceea ce consuma. Cu o floare nu se face primavara, iar administratia si-a mai trecut in cont o promisiune neonorata.

Un cartier sufocat de masini

Cartierul Cornisa are peste patru decenii de existenta, jumatate din aceasta perioada consumându-se in capitalism, cum ne place, noua, sa credem. De la Revolutie incoace, locuitorii au prosperat, iar numarul masinilor s-a marit de cel putin patru ori, iar in unele zone, chiar de zece ori. Doar numarul locurilor de parcare a ramas acelasi. "Intre blocurile 9 si 10, masinile stau si pe margine, si in fata garajelor, si in strada. Nici macar nu sunt delimitate locurile… Ar incapea mai multe masini, dar se parcheaza fara nicio regula", afirma Vasile Diaconu. Nici pietonii nu sunt multumiti: strazile sunt inguste, iar masinile sunt urcate pe trotuar, pentru a nu ocupa o banda de circulatie in intregime. Strada Pictor Andreescu e ocupata, de la un capat la altul, de masini, pe latura dinspre Laboratorul de Medicina Legala. "Ma deranjeaza ca parcheaza pe trotuar si, ca pieton, nu ai pe unde sa mergi. Nu sunt parcari, dar nu exsita nici disciplina, bun simt, educatie in trafic", acuza Sofica Sociu.

Vor parcari etajate!

La intrarea pe str. Cornisa Bistritei dinspre str. Erou Ciprian Pintea, pe dreapta, exista un teren viran pe care s-ar putea construi o parcare. Deocamdata, doar câtiva proprietari au avut curajul sa-si lase masina aici. Zona e plina de hârtoape, bolovani, creste de pamânt uscat, camine de vizitare ridicate mult peste nivelul solului. O Honda neagra a fost norocoasa: stapânul a asezat-o pe unica platforma de beton, de 3/2, de pe terenul viran. Neculai Maximas sustine ca unii au inchiriat spatiul din spatele imobilelor si percep bani de la vecini ca sa le permite sa parcheze. "Ar fi foarte bine daca s-ar organiza cum am vazut la Brasov, cum am vazut la Piatra, fiecare sa-si plateasca locul, afirma Gheorghe Gurau. Si ar trebui vazut, sunt si multe masini nefolosite!" Zona blocurilor turn e mai aerisita, sustin locuitorii din Cornisa I, dar in rest, e la fel de greu de gasit un loc de parcare, mai ales daca te intorci acasa târziu: "Peste tot e aglomerat, de la platforma, roata, pâna pe Stadionului", afirma Constantin Muscalu. Solutii exista, sustin oamenii, de la marcarea zonelor asfaltate dintre blocuri pâna costruirea parcarilor etajate, de suprafata sau subterane. S-ar bucura sa aiba si parcari cu plata. Nu este suficient, insa, ca cetatenii sa propuna, trebuie sa-i si auda cineva.

Gunoiul se ridica din an in Pasti

Toboganele si ghenele de gunoi sunt un focar de infectie. „Nu se ia gunoiul la timp si misuna sobolanii pe la blocuri, ne-a declarat Georgeta Corozel. Eu mi-am izolat apartamentul cu polistiren si l-au ros sobolanii. Au distrus tot. Asta din cauza ca nu se ia la timp gunoiul. Trec si doua saptamâni pâna se curata ghena. Nu este normal. Acum, ca a venit si caldura, este si mai rau.” In blocurile turn, parerile locatarilor sunt impartite. Unii nu vor sa renunte la tobogan, din comoditate, altii ar dori ca acesta sa fie desfiintat, iar gunoiul sa fie colectat in pubele. Pentru aceasta ar trebui amenajate platforme de depozitare. „Pâna când nu ne aduce primaria pubele si nu amenajeaza locuri speciale pentru colectarea gunoiului nu pot fi inchise toboganele, declara Neculai Lungu, presedintele Asociatiei de proprietari 17 Sf.Vasile. Numai ca ne pacalim unii pe altii. Nu vin nici sa ridice gunoiul la timp. Abia dupa multe insistente se misca. Ce-a fost si cu deszapezirea! A trebuit sa aducem noi un ifron, fiindca nu s-a ocupat nimeni si de noi.”

Dispensar mai rau ca pe vremuri

Fostul dispensar de pe strada Pictor Andreiescu, in care se afla acum cabinetele medicilor de familie, nu ofera conditii prea bune pacientilor din zona. Chiar de la intrare, aspectul cladirii este dezolant. Vopseaua s-a scorojit pe usile metalice cu gratii vechi, faianta a cazut de pe pereti, miroase a subsol umed, iar in locurile libere sunt adapostite paturi metalice vechi, dulapuri si zeci de cutii. Spatiile comune contrasteaza cu cabinetele in care fiecare medic a investit pentru a respecta normele sanitare de functionare. „La ora actuala, cabinetele nu sunt ale medicilor, ne-a declarat dr. Marilena Caliman, medic de familie. Sunt ale Primariei Bacau, iar pâna anul trecut au fost ale Consiliului Judetean. Din timpul lui Ceausescu aici nu s-a mai facut nimic. In spatiile comune incercam sa pastram curatenia, dar investitii nu ne permitem sa facem, fiindca ne-au scazut foarte mult veniturile.” Pâna de curând, cladirea a avut probleme mari din cauza unei tevi de canalizare sparte. Mirosul era insuportabil pe scari si pe holuri. „Lucrarea trebuia facuta de primarie, a explicat asistenta Cornelia Padure. Ce era aici! Ce muste aveam! A trebuit sa chemam Sanepidul si abia cu ei s-a insistat si s-a rezolvat.”

Se simt „ca pe vremea lui Pazvanti”

Vasile Prentu are doua nemultumiri: "Sunt doua lucruri mai importante pe care domnul primar Stavarache ne-a promis ca le va rezolva: spatiul verde si problema câinilor maidanezi." Din pacate, nici una, nici alta nu si-a gasit loc pe agenda edilului. "Noi suntem in etate si dupa ora 18 nu mai putem iesi deloc", afirma Vasile Prentu. Zona cea mai populata cu patrupede este cuprinsa intre Carrefour, blocurile 8, 14, 15, 16 si Aleea Eternitatii. "Cei mai multi sunt in zona Cimitirului Central, sustine Vasile Prentu. De aici vin pentru ca acolo se adapostesc noaptea. Sunt vreo 20-30. In haite umbla! Se dau si la oameni, au mai fost probleme in zona. Dupa ora 18 nu se poate iesi, e ca pe timpul lui Pazvanti."
Silvia Patrascanu
Doina Mincu
Andreea Gavrila

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri