21 iunie 2024
Zona zeroEu știuMiza scandalului cu presupusa dronă căzută în Dobrogea: Consilierul lui Zelensky cere...

Miza scandalului cu presupusa dronă căzută în Dobrogea: Consilierul lui Zelensky cere României să tragă în dronele rusești

În contextul apariției presupuselor resturi ale unei drone rusești pe teritoriul României, Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski din Ucraina, a făcut un apel către România pentru a acționa militar împotriva Rusiei, cerându-i să distrugă dronele și rachetele Federației Ruse.

Prin intermediul platformei de socializare X, Podolyak a transmis un mesaj clar: “Avem nevoie de acțiuni, nu de ‘tăcerea mieilor’. Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia din cauza unei tinichele căzute pe un câmp românesc. Nu este cazul. Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv – pentru că există tăcere.”Podolyak a continuat, sugerând că România ar putea să își exprime mai ferm inadmisibilitatea încălcării propriului său spațiu aerian: “Poate că merită să articulezi mai ferm inadmisibilitatea de a încălca propriul spațiu aerian? De exemplu, prin declararea disponibilității de a doborî aceste rachete și drone pe o anumită rază pentru a-ți proteja granițele.”

Consilierul ucrainean a subliniat, de asemenea, importanța acordării de sprijin Ucrainei prin desfășurarea de sisteme suplimentare de apărare aeriană în zonele de frontieră. “Acest lucru va crește semnificativ securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina și va limita capacitățile speculative și provocatoare ale Rusiei. Este nevoie de acțiuni simple, nu de ‘tăcerea mieilor’…”, a concluzionat Podolyak.

Jens Stoltenberg, secretargul general al Alianței Nord-Atlantice, a clarificat ieri incidentul de la Ceatalchioi și a precizat clar că Rusia nu a avut vreo intenție de a ataca deliberat teritoriul național al României, implicit teritoriul NATO. „Nu avem nicio informație care să indice vreun atac intenționat din partea Rusiei”, a spus Stoltenberg.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img