26 aprilie 2024
ActualitateMistreții fac ravagii prin culturile fermierilor

Mistreții fac ravagii prin culturile fermierilor

Producțiile de pe aproape 1.000 de hectare cu diferite culturi au fost dijmujite de animalele sălbatice

Toamna blândă le-a asigurat un front bun de lucru agricultorilor, astfel că multe dintre terenurile pe care a fost cultivat porumb nu au fost încă recoltate nici până la această dată.

Fermierii au mizat pe faptul că, astfel, se reglează natural umiditatea din boabele de porumb (deci, cu cheltuieli zero), iar prețul la vânzare va mai crește puțin. Numai că socoteala le-a fost dată peste cap de turmele de mistreți care par să fi invadat întreg județul.

Potrivit Direcției Agricole Bacău, până la nivelul lunii august, au fost raportate pagube pe mai mult de 900 de hectare în tot județul, în special la culturile de porumb și floarea soarelui, dar și la sfecla de zahăr. Astfel, sunt tarlale unde distrugerile au fost de 30 până la 100 la sută, mai ales în zonele Stănișești, Dealu Morii, Itești și Vultureni.



mistreti pagube fermieri„Din păcate, și pe mine m-au «călcat» mistreții, anul ăsta. Am avut o suprafață de 30 de hectare pe care fusese cultivat porumb și, din iulie și până în octombrie, animalele mi-au distrus mai bine de 30 la sută din total. Domnule, am reușit să număr, la un moment dat, 18 mistreți, după care le-am pierdut șirul. Își fac cărare prin porumb, de la mlaștina unde au culcușul.

Îi vezi, pur și simplu, din combină cum stau în tarla nepăsători. Sunt uriași. Am văzut urma în pământ cât palma de mare”, povestește dr. Petrișor Olteanu, fermier din zona Răcăciuni. Porcii și-au găsit astfel habitatul perfect și în lunca Siretului, unde găsesc și hrană din belșug, și umiditate.

În plus, fermierii au mai constatat că mistreții devorează cu precădere anumiți hibrizi de porumb, evitându-i pe cei mai puțin valoroși. Partea proastă este că, după ce au decimat producțiile de porumb, acum, godacii s-au mutat în tarlalele pe care au fost înființate, în această toamnă, culturi de grâu.

Mai toate lighioanele și-au mutat bârloagele în tarlale

mistreti pagube fermieriDin păcate, mistreții s-au înmulțit excesiv de mult, și asta pe fondul unei legislații care interzice vânarea lor neautorizată. „E o problemă mai vecehe la care nu s-au găsit încă soluții. De exemplu, anul trecut, de multe ori, am prins mistreții în plug, pentru că ei stau adunați grămadă în tarla. Și, dacă, pe lângă mâncare, mai au și un pic de baltă, atunci, acolo e raiul lor. Eu am mai chemat responsabilii fondului de vânătoare din zona noastră și i-au mai vânat. Însă, nu doar porcii mistreți creează probleme, ci mai toate lighioanele. Am constatat că sunt și foarte multe vulpi în zona noastră, care decimează vânatul mic, de genul iepurilor, dar și lupi, precum și urși”, a declarat Viorel Ilaș, un fermier din zona Ardeoani.

Naftalina – lozul câștigător

Întrucât legea nu e de partea lor, fermierii au adoptat fel de fel de măsuri care să le alunge sălbăticiunile din culturi. Astfel, pe lângă paza pe timpul nopții, folosirea lămpilor solare, a radiourilor date la maximum sau arugurilor mari de foc etc, o altă metodă, e drept, ceva mai rudimentară, este folosirea…naftalinei.

Și, se pare că varianta s-a dovedit a fi cea care ține cel mai bine animalele la distanță. Practic, fermierii înconjoară tarlaua de porumb (mai ales în faza de precoacere) cu pungi pline cu naftalină. Practic, cu circa 150 de lei, fermierii au reușit să salveze producții de mii de euro.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri