Agatha Christie , ,,regina crimei”, creatoarea unor personaje celebre precum Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, a fost numita de catre Guinness Book of World Records ca fiind autorul care are cele mai multe carti vândute, din toate timpurile, alaturi de William Shakespeare, fiind depasita doar de operele colective ale corporatiei Walt Disney Productions. A publicat 80 de romane si nuvele si 19 piese de teatru. Ea, care a cochetat fabulos cu misterul in creatiile sale, are insa in biografia sa cel mai ciudat dintre mistere…

In ziua de 8 decembrie 1926, in jurul orei 21,45, urcând in camera fiicei sale, a sarutat-o, i-a scris un biletel menajerei, a urcat in automobil si a plecat de la resedinta sa din Berkshire, Anglia. Era foarte deprimata. Tocmai aflase ca sotul sau, colonelul Archibald Christie, avea o amanta… A doua zi dupa misterioasa disparitie, automobilul ei, un Morris Cowley, a fost descoperit in apropierea unui lac din Newland’s Corner. Misterul a fost amplificat de faptul ca zona fusese folosita de scriitoare ca decor pentru un roman in care o tânara si fratele ei se inecasera in circumstante inexplicabile. Politistii i-au cautat fara succes cadavrul in lac, dar, in acelasi timp, l-au pus sub urmarire pe sotul ei. Agatha Christie tocmai publicase Asasinarea lui Roger Ackroyd, roman care avea o piata excelenta. Poate si din acest motiv, publicatii precum New York Times au anuntat pe prima pagina misterioasa ei disparitie.

Scriitoarea a fost gasita dupa o saptamâna si jumatate de la disparitie. Se afla intr-un hotel de lux din Harrogate, Yorkshire, unde citea linistita articolele care relatau cautarea sa la nivel national. Sotul, grijuliu, a incercat sa evite interogarea scriitoarei de catre autoritati, invocând faptul ca aceasta ar suferi de amnezie. Recent, editura RAO a publicat volumul lui Jared Cade, ,,Misterul celor 11 zile”, in care reface istoria disparitiei scriitoarei, descriind si alerta Scotland Yard-ului si a presei mondiale. Poate ca tocmai din cauza reactiei presei aceasta avea sa spuna mai târziu:,,Nu mi-au placut niciodata ziaristii. In cartile mele i-am lasat pe toti sa moara”.

PUBLICITATE

Sa-l ascultam pe Jared Cade: ,,Agatha avea motive serioase sa se simta tradata, mai ales atunci când incercarea de impacare cu sotul ei a esuat. Agatha a spus ca Archie <>, iar tradarea lui a ranit-o adanc. Este o fina ironie faptul ca, atunci când s-a cazat la Harrogate Hydro, Agatha a folosit numele Mrs Neele. Numindu-se doamna Neele, Agatha ii reamintea lui Archie ca ea e inca sotia lui, desi el dorea sa fie cu Nancy. Agatha il iubea atât de mult pe Archie, iar acesta ii facuse atât de mult rau, incât simtea ca pur si simplu trebuie să se razbune pe el, inscenându-si disparitia. Timp de 11 zile, el a devenit principalul suspect in cazul asa-zisei crime a Agathei. Aceasta s-a razbunat, insa a platit din greu. In modestia ei infinita, nu a nu a realizat ca povestea va ajunge pe mâinile presei (…) Ea a facut greseala de a-l idolatrize pe Archie. Insa nu a repetat aceasta greseala si cu cel de-al doilea sot, asa ca aventura acestuia cu Barbara Parker nu a afectat-o la fel de mult”. ,,Povestea disparitiei sale, mai spune Jared Cade, a facut inconjorul lumii (…) O scriitoare de mistere care era implicata in propriul sau mister – aceasta situatie s-a dovedit irezistibila si a lansat-o pe Agatha catre lista de autori bestseller. Când a diparut Agatha, ultimul sau roman (…) se vânduse doar in 5 000 de exemplare. Dar, dupa disparitie, vânzarile au crescut remarcabil si s-au facut chiar si oferte de ecranizare. Când a fost gasita in viata, presa a acuzat-o ca a pus la cale disparitia pentru a câstiga publicitate si a creste vânzarea cartilor sale, dar adevarul – pe baza documentelor familiei si tinând cont de ce mi-au povestit –a fost mult mai dramatic”.

In ziua disparitiei, Agatha avea 36 de ani. Mai târziu, facand poate haz de necaz, celebra scriitoare avea sa scrie: ,,Arheologul este sotul perfect pentru ca, pe masura ce femeia imbatrâneste, el devine mai interesat de ea”. Archie, marea sa dragoste, era colonel…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ