De câteva zile, in sediul extins al Directiei Agricole Bacau este un adevarat furnicar, toti angajatii, echipati lejer, fiind implicati in transferul inventarului dintr-o cladire in alta.

Astfel, Camera Agricola (fostul Oficiu Judetean pentru Consultanta Agricola), aflata la ultimul etaj al cladirii vechi, se muta in birourile in care, de câtiva ani, a functionat Agentia de Plati si Intreventie in Agricultura (APIA) Bacau.

In aceeasi cladire, nou construita in urma cu câtiva ani, se muta si putinii angajati care au mai ramas la Directia pentru Agricultura a judetului Bacau. Prin urmare, APIA se intoarce in fostele birouri din vechea cladire, mult mai spatioase, de pe strada George Bacovia nr. 20, la etajele I si II.

PUBLICITATE

Explicatia ar fi anuntata reorganizare a institutiei, subiect tratat pe larg intr-o editia trecuta a cotidianului „Desteptarea”.

Intre timp, a fost publicata in Monitorul Oficial si Legea nr. 157/2016 privind unele masuri pentru reorganizarea unor structuri aflate în subordinea/coordonarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

„Legea este data, pe 15 iulie, dar asteptam sa apara si normele de aplicare, in care se vor stabili organigrama, numarul de angajati, precum si drepturile salariale etc. Pâna atunci, cred ca se va asigura un interimat al noii institutii, pe care ministerul Agriculturii il va decide, si abia dupa aceea se va organiza concurs pentru ocuparea functiei de director al Directiei Agricole”, a declarat Vasile Aichimoaie, directorul Camerei Agricole Bacau.

Cert este ca, potrivit normativului, prin reorganizarea Directiei Agricole, vor fi readusi in subordinea institutiei angajatii Directiei monitorizare inspectii, verificare si control, abia trecuti in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si salariatii Camerei Agricole, structuri care se desfiinteaza in cel mult 30 de zile de la publicarea normativului.

Directiei Agricole in va fi subordonat si Oficiul Judetean pentru Studii Pedologice si Agrochimice, dar care este integral pe autofinantare.

Normativul mai stabileste si ca intregul patrimoniu al institutiilor care se desfiinteaza vor fi preluate de Directia Agricola, inclusiv Casa Agronomului din Magura, obiectiv pe nedrept neglijat in ultimii ani, mai ales dupa ce a pierdut o mare parte din teren si cladiri.

„Directiile sunt responsabile cu implementarea politicilor si strategiilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, în domeniile de activitate ale acestuia, asistenta tehnica, informarea, îndrumarea, consilierea pentru obtinerea fondurilor europene si nationale în rândul fermierilor, efectuarea activitatilor de monitorizare, verificare, inspectii si control în domeniul de activitate, precum si alte atributii prevazute în legislatia în vigoare”, se arata in normativ.

In prezent, la Directia agricola mai sunt doar sase angajati, dupa ce, pe la inceputul anilor ‘90, aici, lucrau 365 de angajati. Cei mai multi angajati au plecat in somaj, la pensie sau la alte structuri infiintate in subordinea ministerului de resort, dar si in domeniul privat.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ