O lege adoptata recent interzice amplasarea in spatiul public a statuilor precum si denumirea strazilor, spatiilor sau organizatiilor dupa numele persoanelor condamnate pentru genocid sau crime de razboi.

Pe aceasta lista ar intra si Mircea Cancicov, fost ministru de finante in guvernul Antonescu 2, condamnat la 20 de ani de temnita pentru crime de razboi.

In Bacau, exista un parc care ii poarta numele, un bust amplasat in acelasi parc, o fundatie culturala si o editura iar Centrul de Afaceri si Expozitii construit de municipalitatea bacauana cu fonduri europene se numeste “Mircea Cancicov”. Toate acestea ar trebui, conform Legii 217/2015, sa-si schimbe numele sau, in cazul statuii, sa fie mutata din spatiul public.

PUBLICITATE

Cine a fost Mircea Cancicov?

Mircea Cancicov a murit in inchisoare dupa ce a executat 18 ani din condamnare, iar, spre deosebire de alti membri ai guvernului, ale caror procese au fost rejudecate, sentinta sa a ramas definitiva. El a fost condamnat deoarece Aliatii, la insistentele sovieticilor, au decis ca toti membrii guvernelor din timpul razboiului, sa fie considerati criminali de razboi. Ca ministru de Finante, i s-a reprosat ca a luat parte la alaturarea României cu Germania si a contribuit la inceperea razboiului.

Conform Wikipedia, Mircea Cancicov a fost un avocat bacauan, consilier local si membru al Guvernului incepând din 1934. A inceput ca subsecretar la Ministerul Agriculturii, a fost ministru de finante si, apoi, al economiei nationale, iar intre februarie si martie 1938 a fost ministru de justitie “ad-interim”. Parcul din Bacau este una din realizarile sale, ca si cladirile Directiei de Posta si a Policlinicii Vechi.

A contribuit la finantarea complexului sculptural de la Târgu Jiu al lui Constantin Brâncusi si a unui nou corp de cladire pentru Academia Româna. Ales, in 1937, membru de onoare al Academiei, isi va pierde aceasta calitate dupa condamnare, insa, in 1990, va fi repus in drepturi, post-mortem. In 2012, Mircea Cancicov devine cetatean de onoare al municipiului Bacau.

Opinii rezervate ale istoricilor si oamenilor de cultura

“La noi, deseori, legi foarte importante se adopta peste noapte, parca la comanda, iar dupa aceea le comentam” – spune prof. dr. Ioan Mitrea. “Aceasta lege, despre care vorbim, cu urmari foarte importante pe termen lung, trebuia mai bine gândita, mai mult discutata, era necesar sa fi fost ascultate mai multe voci, ale unor politologi profesionisti, specialisti in drept, istorici, filozofi, sociologi etc.
Trebuia vazut mai bine cum au procedat alte tari cu situatii similare, apoi sa vedem cum si ce trebuie facut si la noi. Sunt oameni din acea perioada care au facut foarte mult bine pentru tara. Nu discut acum cazuri particulare.”

Petre Cimpoesu, director al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Bacau asteapta, deocamdata, opiniile si verdictul juristilor: “Legea 217/2015 nu are inca normele de aplicare. Daca vreti opinia unui om de cultura, pot sa va spun, daca m-ati intrebat de Mircea Cancicov, ca el nu a fost legionar, a fost doar membru in mai multe guverne, inclusiv in cel al lui Antonescu, insa ca tehnocrat, a fost un stralucit finantist, nu a intrat in guvrn ca membru al PNL. A fost condamnat, la fel ca alti membri din guvernul lui Antonescu, insa nimeni nu a facut recurs, sentinta ramânând definitiva. Cât priveste bustul lui din parcul care-i poarta numele, este un monument de for cultural, sunt, cred alte statui, alte busturi care ar trebui darâmate, cum este cel al lui Vasile Roaita; poate si altele. De aceea, consider ca subiectul este acum inflamat. Trebuie sa analizam cu calm, sa decidem in cunostinta de cauza, nu sa ne apucam de darâmat statui, sunt, la nivelul tarii, multe alte probleme care ard.”

Ce spune legea 217/2015

Art.3, lit. c
Prin persoana vinovata de savârsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi se intelege orice persoana condamnata definitiv de catre o instanta judecatoreasca româna ori straina sau prin orice hotarâre recunoscuta in România, potrivit legii, pentru una sau mai multe infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi, precum si persoana din conducerea unei organizatii al carei caracter criminal a fost constatat prin hotarârea unei instante penale internationale.

Art. 12.
Se interzice ridicarea sau mentinerea in locuri publice, cu exceptia muzeelor, a unor statui, grupuri statuare, placi comemorative, referitoare la persoanele vinovate de savârsirea infractiunilor de genocid contra umanitatii si de crime de razboi.”

Art. 13.

(1) Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de savârsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi unor strazi, bulevarde, scuaruri, piete, parcuri sau altor locuri publice.

(2) Se interzice, de asemenea, acordarea numelor persoanelor vinovate de savârsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi unor organizatii, cu sau fara personalitate juridica.”

Razvan Bibire
Gheorghe Baltatescu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

15 COMENTARII

 1. Daca Mircea Cancicov poate fi considerat criminal de razboi , atunci toti cei ce au detinut functii de conducere in cea mai criminala organizatie care a existat vreodata in Romania , ma refer la fostul PCR , trebuie deindata arestati si bagati la puscarie.Acelasi lucru pentru toti lucratorii din fosta Securitate si pentru colaboratorii acesteia.Totusi revolutia din decembrie 1989 a fost anicomunista ,nu ? Imi amintesc ca oamenii scandau in strada “Jos comunismul” , nicidecum “Jos PNL” , chiar nu mai avem pic de rusine !!!

 2. Legea a fost promulgata de “minunatul” si “inteligentul” KWJ! Ce-i pasa astuia de istoria adevarata a poporului roman, de oamenii adevarati care au facut ceva pentru tara asta, dincolo de parerile lor politice sau ideologice! El se plimba si cheltuieste bani cu nemiluita si vrea “guvernul meu” format din penalii care ne-au taiat salariile si ne-au furat in ultimii ani. O lege proasta, facuta la repezeala de niste inculti ca si legea prin care se finanteaza de la buget invatamantul particular (ca ala de stat e “superfinantat”), promulgata de acelasi individ adus la Cotroceni de facebook, diaspora iubitoare de basism si basistii nostalgici din tara.

 3. D-lor, la capitolul pareri are perfecta dreptate d-l Petre Cimpoiesu, este o parere autorizata.
  “marian” si “BD” o dau prin balarii, commenturile lor sunt in afara subiectului.
  In articol este vb de o mare personalitate a Bacaului ce a ” pus umarul” la bunastarea unei Romanii moderne. Nu a fost pus (numit) in functii pe criterii politice. In articol nu este vb de politicieni manglitori gen R.Stavarache, V.Hrebenciuc, G.Berca sau V.Vreme.
  Ar trebui sa citim (macar) Istoria Romanilor cea adevarata. Nu cea “lansata” de comunisti sau din era basista cand s-au denigrat valorile reale si promovat non-valorile in invatamant, in cultura, in sport, in justitie, in absolut toate domeniile.

 4. ..pai legea e foarte buna si trebuie pusa in aplicare..avea un nume frumos parcul inaine..Parcul Libertatii …nu stiu ce idiot a venit cu ideia asta si numele asta moscovit..cancicov

 5. Se poate lua drept izvor de drept hotararea unei instante controlate de fortele de ocupatie sovietice , din care faceau parte si reprezentanti ai clasei muncitoare si taranimii ? Dupa ce cod si ce cod de procedura s-au judecat aceste procese ?S-au respectat drepturile acuzatilor , anchetele s-au facut cu bataie sau fara ? S-a dovedit implicarea lui Cancicov in crime impotriva umanitatii sau asa a primit ordin instanta sa-l condamne ? Liderii partidelor istorice au fost si ei condamnati pentru crime si uneltire impotriva poporului roman , sunt si ei vizati de legea cu pricina ? Este normal sa reglementezi acum dupa normele care se aplicau sub ocupatia sovietica ?

 6. In sfirsit, s-au trezit patrihotii, nu mai au ce fura, pe cine insela.Analfabetii acestia, inculti si idioti, au descoperit, ca masinile lor,nu pot merge fara roti.Au creerul format, doar din cacareaza de oaie.Cum sa fie criminal de razboi, daca nu a condus armata.Este clar, jinduiti dupa regimul sovietic.Cite personalitati, au fost chinuite si ucise in inchisorile comuniste?Pe unii dintre ei i-am vazut, cu ochii mei, la canalul Dunare-Marea Neagra, batuti, infometati,batjocoriti, care sapau la hirlet si carau pamint cu roaba.

 7. Raspunsul il cunoasteti, sa se schimbe in punctele esentiale…. Doamna Cancicov,chiar daca a stat la masa cu Antonescu, este drept intre popoare, pentru cei 500 de evrei salvati ,care nu au plecat spre lagare, din fata bisericii Precista,cati dintre rudele voastre au avut curaj sa spuna adevarul notabilitatilor, nulitatilor. Bacaul nu a participat la Holocaust. Georgeta Cancicov i-a spus lui Antonescu ca va merge in tren cu evreii din Bacau, impreuna spre moarte.
  Domnul Mitrea poate organizati un seminar pentru autoritati, pentru presa sa cunoasca adevarul istoric..sefii din cultura sa recunoasca faptul ca operele sale sunt sub nivelul operelor lui Vulcanescu, Voiculescu, primii vizati de odioasa lege.
  sub iincidenta prezentei legi cad in discutie, crucea cu poezia lui Radu Gyr, Ridica-te domnule Bibire, ridica-te domnule Baltatescu impotriva nedreptatii facute culturii romane, de catre crin antonescu si alexandr florian, fiul politologului comunist Radu Florian.
  G.Gafencu , are o hotarare definitiva in instanta, pentru reabilitare, a cata oara vreti sa-l rastiniti pe Iisus?

LĂSAȚI UN MESAJ