Sa spele rusinea de pe obrazul administratiei si sa recâstige increderea cetatenilor nu va fi usor pentru Iulian Burca, noul primar al comunei Prajesti. Sunt, totusi, sarcinile care ii revin dupa ce fostul edil, Eugen Antica, a facut obiectul mai multor sesizari si anchete penale. “Au fost, intr-adevar, multe probleme, dar eu nu sunt omul care sa se plânga. Eu actionez, nu ma plâng”, a marturisit Iulian Burca.

Relatia cu cetatenii, “care asteptau foarte mult pentru orice hârtie”, si cu personalul, “care lucra in stres”, au fost primele aspecte pe care a vrut sa le indrepte, sa le aduca la starea de normalitate: “Am incercat sa fim mai operativi. Acesta e rolul nostru, sa rezolvam problemele oamenilor, nu sa-i tinem pe holuri.” Tensiuni, suspiciune, investitii neterminate, unele inadecvate, proiecte incomplete. Cam asta a gasit

Iulian Burca in primarie. “In primul rând a trebuit sa facem o fosa septica pentru grupul sanitar al scolii, care nu era prevazuta, sa terminam gradina botanica si sa continuam sediul primariei, o cladire mult prea mare pentru o comuna ca a noastra”, explica noul edil.

PUBLICITATE

De zece ani, nu s-a facut nimic!

Iulian Burca a lucrat putin in administratia publica, la infiintarea comunei, in 2005, dar a fost administratorul propriei firmei, deci stie cum trebuie gospodariti banii. “Nu as spune ca mi-a fost greu când am venit la Primarie. Au fost si lucruri noi, dar le-am invatat din mers. Parul alb nu mi-a iesit degeaba, in viata am avut si perioade mai grele decât aceasta, cu câte patru credite la banca, dar am rezistat si m-am achitat intotdeauna de obligatii”, marturiseste proaspatul primar. Intrebarea e de ce un om de afaceri, care deja a depasit greutatile de inceput, intra in administratia publica.

Raspunsul vine prompt: “Eu aici locuiesc, aici am casa, aici am firma si nu eram deloc multumit de ceea vedeam ca se intâmpla. De cel putin zece ani, nu s-a facut nimic in Prajesti, in afara de a pune niste balast pe strazi si a renova muzeul.” Si s-a mai demarat ceva: construirea sediului primariei, o cladire uriasa, comparata de unii cu Muzeul Luvru.

“O vrabie” de 62 de miliarde de lei vechi

Locuitorii aveau, insa, nevoi mai urgente si mai importante decât un sediu nou pentru functionari. “La doua saptamâni dupa ce am intrat in primarie am semnat contractul pentru canalizare, care are o valoare de 62 de miliarde de lei vechi si e finantat prin Administratia Fondului de Mediu. Nu va fi usor deoarece vom avea de acoperit o cofinantare de 25 la suta. Puteam sa-l redepun pe Masura 7.2, la
Agentia de Finantare a Invetitiilor Rurale (AFIR), dar nu eram sigur ca vom fi acceptati si nu am vrut sa dau vrabia din mâna.”

Desigur, pe AFIR va derula alte investitii. Lui Iulian Burca nu-i place sa cheltuiasca banii degeaba pe documentatii si avize, asa incât a discutat cu un specialist despre punctajul pe care il poate obtine pentru extinderea retelei de apa si asfaltarea a 5 km. “Pentru apa asteptam rezultatul, iar la asfaltare stim deja ca avem sanse mari, deci voi initia o hotarâre de Consiliu Local. Eu imi doresc sa prindem finantare, nu ma intereseaza cine va fi primar când va fi finalizata investitia. Pe fonduri europene e foarte greu sa incepi un proiect si tot tu sa-l termini”, afirma noul edil.

“Nu fugim imediat la Protectia Copilului”

Desi comuna Prajesti e formata dintr-un singur sat si se afla la doi pasi de Bacau, exista locuitori care nu au alimentare cu apa, asta deoarece conductele nu au ajuns pâna pe strada lor. “Un sfert de sat nu e racordat la retea si va trebui sa facem o extindere. Vom analiza pe ce sursa de finantare avem sanse mai mari sa obtinem fonduri nerambursabile. Mie imi place sa merg pe o carte câstigatoare”, sustine Iulian Burca. Foarte des ii amintesc oamenii si ca e nevoie de un camin cultural, caci cel vechi, construit din chirpici, nu mai poate fi folosit: “E mare, dar e degradat. E absolut necesara o sala de festivitati!

Din pacate, in momentul acesta, nu am gasit fonduri decât pentru reabilitare.” In aceasta comunitate, cu familii mari, nu sunt doar nunti si botezuri, ci si multe probleme sociale. “Avem un angajat specializat in domeniu si ne descurcam. Eu, personal, am fost de multe ori pe teren, impreuna cu asistentul social, seful de post si alti membri ai Comitetului Consultativ. Nu fugim imediat la Protectia Copilului, incercam sa gasim o solutie aici. Discutam cu bunicii, cu matusile, cerem ajutorul preotilor din comuna, care sunt foarte buni psihologi si uneori se descurca mai bine decât noi”, marturiseste primarul interimar al Prajestiului.

“Vreau sa nu mai fie scandal”

Partea cu increderea, mai exact cu lipsa increderii in autoritati, se repara treptat. “Eu le-am spus ca doresc sa-i ajut cum pot mai bine si sa le rezolv problemele cât mai urgent. Daca nu ati gasit oameni pe hol nu inseamna ca nu sunt probleme, inseamna doar ca incercam sa fim operativi pentru ca si timpul locuitorilor e pretios, nu doar al angajatilor.”

Mai greu e sa câstigi increderea strainilor, dupa “istoriile” care au stricat reputatia administratiei locale. “Simt lucrul acesta din plin. Am incercat sa conving un inginer agronom sa vina la noi, dar când a auzit ca e vorba despre Prajesti a zis «A, nu, la Prajesti, nu!» Avem nevoie si de un contabil cu experienta, si de un specialist in achizitii publice… Sunt foarte multe de facut aici!” Si pentru ca sunt multe de facut, de când munceste la Primarie, Iulian Burca a ajuns “musafir la mine acasa”. Sotia stie ca nu-si doreste neaparat sa fie primar, ci sa schimbe ceva in comuna, asa ca accepta ca e mereu ocupat, mai ales ca doi dintre copii sunt mari:

“Am o fiica studenta in anul II la «Informatica economica», in Iasi, la «A. I. Cuza», a doua e in clasa a XI-a la «Ferdinand», iar baiatul e in clasa a VI-a si e pasionat de fotbal. E mort dupa fotbal, joaca in echipa localitatii!” Toti trei iubesc sportul si matematica. “Ma mostenesc”, precizeaza Iulian Burca, infoindu-se de mândrie. De la o vreme, a dat uitarii pasiunea pentru tenis si fotbal, concentrându-se pe treburile primariei: “Vreau ca oamenii sa inteleaga ca lucrurile s-au schimbat si sa aiba incredere ca vom realiza lucruri utile si frumoase pentru comunitate. Vreau sa nu mai fie scandal, iar cei din afara sa fie mândri ca sunt din Prajesti si sa vina cu drag acasa!”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ